A visszatérő hasfájás leggyakoribb okai: egy pár perces vizsgálat segíthet kideríteni a fájdalom forrását
A hasfájás sokszor teljesen ártalmatlan panasz, ám ha vissza-visszatér, érdemes lehet kivizsgálásra menni a kiváltó ok felderítésére.

hasfájás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hasfájás az egyik leggyakoribb panasz, mely az esetek többségében ártalmatlan. Bajra akkor kell gyanakodni, ha a fájdalom erős, illetve ha vissza-visszatér.

A krónikus hasfájás hátterében számtalan ok húzódhat, így a kivizsgálása gyakran sok időt vehet igénybe. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa a hasi ultrahang jelentőségére hívja fel a figyelmet hastájéki panaszok esetén.

Mi minden okozhat hasfájást?

Szinte nincs is olyan ember, aki ne tapasztalna olykor kisebb-nagyobb mértékű hasfájást. A probléma leggyakrabban az étkezéssel van összefüggésben, hiszen jellemzően akkor fordul elő a panasz, amikor az illető túl gyorsan/hirtelen/sokat eszik, főleg zsírosabb, nehezebb ételekből.

GettyImages-927982828

Hasi problémákat okozhatnak még különböző nőgyógyászati állapotok, bizonyos táplálékallergiák, autoimmun betegségek, ételintoleranciák is - ilyen esetekben gasztroenterológiai kivizsgálás javasolt. Ezenkívül olyan bélbetegségek gyakori tünete is lehet, mint a Crohn-betegség, az IBS, azaz az irritábilis bél szindróma vagy a fekélyes vastagbélgyulladás, szaknevén a colitis ulcerosa. Amennyiben a fájdalom éles, és a köldök tájékáról a jobb oldali régióba vándorol, úgy felvetődik a vakbélgyulladás gyanúja - ilyenkor azonnali műtét indokolt. Haspuffadás, reflux szintén hasfájást válthat ki, csakúgy mint a pszichés problémák, túl sok idegeskedés és stressz. 

További okok a hasfájás hátterében

  • Székrekedés
  • Vírusfertőzések
  • Sérv
  • Epekő/vesekő
  • Jó- és rosszindulatú daganatok
  • Fekély
  • Hasnyálmirigy-problémák
  • Gyulladás

A cikk az ajánló után folytatódik

Látható tehát, hogy hasfájást számtalan probléma generálhat, így fontos kideríteni a mögöttes oko(ka)t, valamint kizárni a súlyos állapotok lehetőségét.

A hasi ultrahang

A hasfájás kivizsgálásának fontos része sok esetben a hasiultrahang-vizsgálat, melynek során pontosabban szemügyre lehet venni az epehólyag, epeutak, máj szerkezetét, a hasnyálmirigyet, lépet, veséket, húgyhólyagot és az összes hasüregben elhelyezkedő szerveket. Képet kaphatunk továbbá az itt lévő erekről, azok állapotáról, keringéséről, valamint az oda nem illő képletek is felfedezhetőek.

GettyImages-1262654090

Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa felhívja a figyelmet arra, hogy hasi ultrahang előtt hat órával már ne egyen a páciens, és előtte lévő nap is lehetőleg kerülje a túl zsíros és puffasztó ételeket. Tanácsos a vizsgálat előtt sok vizet inni, szénsavmenteset a puffadás elkerülése végett, mivel ha telt a húgyhólyag, ideálisabban lehet elvégezni a vizsgálatot.

Tiltólistás ételek haspuffadás esetén

A sok bélgáz feszítő, kellemetlen érzést okoz a hastájékon. Vannak azonban olyan, haspuffadást okozó ételek, amik kerülésével megelőzhető a felfúvódás.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük