Erős hasfájás, sürgős székelési inger az első tünet: a fekélyes vastagbélgyulladás mielőbbi kezelést igényel

A fekélyes vastagbélgyulladás, a kolitisz ulceróza fájdalmas tünetekkel és súlyos szövődményekkel járhat.

hasfajas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fekélyes vastagbélgyulladás, azaz a kolitisz ulceróza a vastagbél és esetenként a végbél nyálkahártyáját érintő gyulladás, amelynek kiváltó oka máig nem teljesen ismert az orvosok számára sem.

A betegség eredetét általában az immunrendszer túlműködésére vezetik vissza, mivel közben a szervezet a bélrendszer jótékony baktériumait is elpusztítja, de a genetikai tényezőket, a fertőzéseket és az egészségtelen életmódot is felelőssé teszik a kialakulásáért. A gyulladás gyakran már a 20-30 éves korosztályt is érinti.

A fekélyes vastagbélgyulladás tünetei

A betegség tünetei eleinte más emésztési zavarokéval összetéveszthetők, ám azoknál erősebbek: jelentkezhet haspuffadás, görcsös hasfájás, sürgős székelési inger, hasmenés, hányinger, hirtelen fogyás, étvágycsökkenés. A súlyosabb szakaszba lépő kolitisz ulceróza esetén gyakori a bélvérzés miatti véres, nyákos széklet, amelyet székletvizsgálat mutathat ki.

A gyulladás az egész testre erős hatással lehet, így jelentkezhet indok nélkül érzett fáradtság, rossz közérzet, vérszegénység és az akut szakaszban, úgynevezett relapszusok, fellángolások idején akár magas lázzal is járhat.

A kolitisz ulceróza a test egyéb részein pattanásokat, szájüregi sebeket okozhat, de gyakoriak a felszívódási zavarok, és az ebből következő vitamin- és ásványianyag-hiány is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Súlyos szövődményeket okozhat

A fekélyes vastagbélgyulladás az erős bélvérzés esélye miatt rendkívül veszélyes, továbbá ritkán a bél rövidülése és kitágulása, a bélmozgás megszűnése, ennek következtében akár vérmérgezés is felléphet, amely már műtéti beavatkozást, esetleg a bél eltávolítását teheti szükségessé.

A kezeletlen betegség növelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is, ezért különösen fontos a korai diagnózis és a megfelelő terápia. Bár teljesen gyógyítani nem lehet egyelőre, a kezelés segít a tünetek enyhítésében és a szövődmények elkerülésében.

A tüneti kezelésre fájdalomcsillapítót, hasfogó gyógyszereket, a betegségre erős gyulladáscsökkentőket, esetenként immunszupresszív készítményeket alkalmaznak. A megfelelő, fehérjében, rostokban gazdag, de nem puffasztó és a tejtermékeket is száműző étrend javít az állapoton, valamint a vérszegénység és a felszívódási zavarok miatt a vitaminpótlás is fontos.

Sok múlik tehát a korai diagnózison: lehetőség van olyan vérvizsgálatokra, amelyek a gyulladás jelenlétét mutatják ki, székletmintából pedig - akár otthoni körülmények között - kideríthető a vér jelenléte is, de egyes laboratóriumok bélbetegségekre vonatkozó szűréseket is végeznek belőle. Pozitív eredmény vagy nem múló panaszok esetén a legpontosabb képet adó kolonoszkópia segít a diagnózis felállításában.

Gyulladáscsökkentő gyógyteák

Bár a gyógyszeres kezelést természetesen nem pótolják, bélbetegség esetén némiképp csökkenthető és megelőzhető a gyulladás a megfelelő gyógynövényes teákkal is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük