Így lehet megszüntetni, ha evés után feszít, puffad a has - Mutatjuk a tiltólistás ételeket
A sok bélgáz feszítő, kellemetlen érzést okoz a hastájékon. Vannak azonban olyan haspuffadást okozó ételek, amik kerülésével megelőzhető a felfúvódás.

puffadást okozó ételek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Étkezés után feszítő, szorító érzés keletkezhet hastájékon. Mindenki tapasztalta már az érzést, amikor az egyébként szorosan húzott övet ki kell engedi ahhoz, hogy ne szakadjon szét az emberen.

Persze nem kell búcsút mondani a szűk farmernek, mivel könnyen ki lehet deríteni, melyik étel okozza a haspuffadást.

A haspuffadás okai

Érdemes megismerni a jelenség gasztroenterológiai hátterét - aki ezzel tisztában van, könnyen megakadályozhatja a jövőben a kellemetlen felfúvódásérzetet.

Először is az étkezések alkalmával nemcsak tápanyagok kerülnek a bélrendszerbe, de az emésztést elősegítő nyál és a rágás közben még levegő is. Ezért érdemes minél lassabban enni, ezáltal kevesebb levegő kerül a gyomorba. A túl zsíros ételek is felelősek lehetnek a puffadásért, így azok is kerülendőek.

A gyomorból a tápanyagok útja továbbfolytatódik a vékonybélbe, ahol felszívódnak az értékes tápanyagok. A vastagbélben pedig a folyadék visszaszívása történik. Mindeközben a bél baktériumai folyamatosan alakítja a bevitt táplálékot. Így jól látható, hogy az emésztésnél eleve adott némi levegő, mely az étkezés során kerül a belekbe, de nem ez okozza a puffadások nagy részét.

Puffasztó ételek

Bizonyos ételeknél a lebontási folyamat során gázok képződnek, amik némely esetben akár fájdalmas, feszítő érzetet okozhatnak. Ám a legtöbbször a diéta megváltoztatásával lehet segíteni a problémán. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük