Így lehet megszüntetni, ha evés után feszít, puffad a has - Mutatjuk a tiltólistás ételeket
A sok bélgáz feszítő, kellemetlen érzést okoz a hastájékon. Vannak azonban olyan haspuffadást okozó ételek, amik kerülésével megelőzhető a felfúvódás.

puffadást okozó ételek
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Arcszérum kávézaccból és avokádómagból? Újrahasznosítás már a szépségápolásban is »

Mellélőtt szettjével a gyönyörű színésznő: mi történt Chloë Moretz stílusérzékével? »

A magyaros csipkével is lehet újat mutatni: elbűvölő esküvői ruhák 2020-ra, magyar tervezőtől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Étkezés után feszítő, szorító érzés keletkezhet hastájékon. Mindenki tapasztalta már az érzést, amikor az egyébként szorosan húzott övet ki kell engedi ahhoz, hogy ne szakadjon szét az emberen.

Persze nem kell búcsút mondani a szűk farmernek, mivel könnyen ki lehet deríteni, melyik étel okozza a haspuffadást.

A haspuffadás okai

Érdemes megismerni a jelenség gasztroenterológiai hátterét - aki ezzel tisztában van, könnyen megakadályozhatja a jövőben a kellemetlen felfúvódásérzetet.

Először is az étkezések alkalmával nemcsak tápanyagok kerülnek a bélrendszerbe, de az emésztést elősegítő nyál és a rágás közben még levegő is. Ezért érdemes minél lassabban enni, ezáltal kevesebb levegő kerül a gyomorba. A túl zsíros ételek is felelősek lehetnek a puffadásért, így azok is kerülendőek.

A gyomorból a tápanyagok útja továbbfolytatódik a vékonybélbe, ahol felszívódnak az értékes tápanyagok. A vastagbélben pedig a folyadék visszaszívása történik. Mindeközben a bél baktériumai folyamatosan alakítja a bevitt táplálékot. Így jól látható, hogy az emésztésnél eleve adott némi levegő, mely az étkezés során kerül a belekbe, de nem ez okozza a puffadások nagy részét.

Puffasztó ételek

Bizonyos ételeknél a lebontási folyamat során gázok képződnek, amik némely esetben akár fájdalmas, feszítő érzetet okozhatnak. Ám a legtöbbször a diéta megváltoztatásával lehet segíteni a problémán. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük