Így lehet megszüntetni, ha evés után feszít, puffad a has - Mutatjuk a tiltólistás ételeket
A sok bélgáz feszítő, kellemetlen érzést okoz a hastájékon. Vannak azonban olyan haspuffadást okozó ételek, amik kerülésével megelőzhető a felfúvódás.

puffadást okozó ételek
Ez is érdekelhet

Igazi szelfi-király a Mate 40 Pro (x)

Szex. Gyilkosság. Hatalom - Megjelent az év legforróbb thrillere! (x)

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a testem tiltakozik - Interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon-világbajnokkal (x)

Lakberendezési trendek téli átalakításhoz (x)

Plüsshódok a beteg gyerekekért (x)

Hogyan gondozd a kutyádat? Egészség most és mindenkor (x)

Házassági évforduló (x)

„Megpróbálom kihozni ebből a helyzetből is a legjobbat” - interjú Sári Évivel (x)

beauty and style

A divatos teddy kabát nőies verzióban: nem fogsz plüssmackónak tűnni, ha így viseled »

Tényleg 42 éves Laetitia Casta? – Legújabb fotóin 30-nak is alig néznénk, és nem a retus miatt »

Ezekre figyelj, ha megsínyli a bőröd a maszkviselést: így előzd meg a katasztrofális tüneteket »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Étkezés után feszítő, szorító érzés keletkezhet hastájékon. Mindenki tapasztalta már az érzést, amikor az egyébként szorosan húzott övet ki kell engedi ahhoz, hogy ne szakadjon szét az emberen.

Persze nem kell búcsút mondani a szűk farmernek, mivel könnyen ki lehet deríteni, melyik étel okozza a haspuffadást.

A haspuffadás okai

Érdemes megismerni a jelenség gasztroenterológiai hátterét - aki ezzel tisztában van, könnyen megakadályozhatja a jövőben a kellemetlen felfúvódásérzetet.

Először is az étkezések alkalmával nemcsak tápanyagok kerülnek a bélrendszerbe, de az emésztést elősegítő nyál és a rágás közben még levegő is. Ezért érdemes minél lassabban enni, ezáltal kevesebb levegő kerül a gyomorba. A túl zsíros ételek is felelősek lehetnek a puffadásért, így azok is kerülendőek.

A gyomorból a tápanyagok útja továbbfolytatódik a vékonybélbe, ahol felszívódnak az értékes tápanyagok. A vastagbélben pedig a folyadék visszaszívása történik. Mindeközben a bél baktériumai folyamatosan alakítja a bevitt táplálékot. Így jól látható, hogy az emésztésnél eleve adott némi levegő, mely az étkezés során kerül a belekbe, de nem ez okozza a puffadások nagy részét.

Puffasztó ételek

Bizonyos ételeknél a lebontási folyamat során gázok képződnek, amik némely esetben akár fájdalmas, feszítő érzetet okozhatnak. Ám a legtöbbször a diéta megváltoztatásával lehet segíteni a problémán. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük