Bélradírozó, zsírégető, és gluténérzékenyek is ehetik - Mi az?
A hajdina amellett, hogy egészséges, a súlyvesztést is elősegíti. Iktasd be az étrendbe!
A hajdinát sokszor gabonának tekintik, ám valójában a fűfélékhez tartozik - éppen ezért glutént sem tartalmaz.
Háromszögletű termése számos ásványi anyagnak, nyomelemnek és vitaminnak a forrása, fogyasztása nemcsak egészséges, de segíti a súlyvesztést is.
A növény leírása
A keserűfűfélék - Poligonaceae - családjába tartozó hajdina - Fagopyrum esculentum - körülbelül 60 centiméter magasra megnövő egynyári növény. Szára egyenes, legtöbbször piros, nyíl alakú levelekkel. A levéltengelyen és az ágak végén rózsaszín vagy fehér virágok ülnek.
Virágzási ideje júliustól októberig tart. A hajdina termése szögletes, érett állapotban fekete színű. A növényt kultúrákban termesztik, miközben a hajtást és a virágot gyógyításra használják, termése kiváló gabonapótló.
Bélradírozó és zsírégető hajdina
A hajdina igen értékes élelmiszer, szénhidrát-, fehérje-, ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmát tekintve egyaránt. Jelentős mennyiségű kálium, kalcium és magnézium van benne, emellett bővelkedik olyan nyomelemekben, mint a vas, a réz vagy a cink. Mindezeknek köszönhetően a hajdina fogyasztása kiegyensúlyozottá teszi az anyagcserét, segíti a zsírégető folyamatokat.
A benne lévő rutin nevű flavonoidnak köszönhetően a hajdina fogyasztásával erősíthetőek a kapillárisok és a vénák, így segít megakadályozni a víz felhalmozódását a szövetekben. Ráadásul kutatások szerint a rutin sokszorosára növeli a C- és E-vitamin antioxidáns hatását, vagyis lassítja az öregedést, gyulladáscsökkentő, rákellenes, szívvédő hatással bír.
Mivel élelmirost-tartama kiemelkedően magas - 25 gramm/100 gramm -, elegendő mennyiségű víz fogyasztása mellett mintegy átmossa a bélrendszert, segít megszabadulni az emésztést lassító salakanyagoktól, megkönnyíti a fogyást. A hajdinamag a gabonafélékkel ellentétben nem tartalmaz glutént, ezért gluténérzékenység esetén a diétás étrend része lehet.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hogyan fogyaszd?
A hajdinát használhatod egész egyszerűen rizs helyett köretként, de lisztje kenyérsütésre, süteménykészítésre is alkalmas. Kásaként önálló étel is lehet. Önts a hajdinára annyi vizet, hogy éppen ellepje, és addig főzd, míg magába nem szívja azt, állaga kásás nem lesz. A megfőtt hajdinához keverhetsz reszelt almát, bogyós gyümölcsöket, magokat, és ízesítheted fahéjat. Hasonló formában fogyaszthatod tehát, mint a zabkását.
Cikkünk megírásában dr. Jörg Grünwald és Christoph Jänicke Zöldpatika című könyve segített
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- káposzta