Beleszámít a krumpli a napi 400 gramm zöldségfogyasztásba? Így szoktasd rá az egész családot a gyümölcsökre, zöldségekre

A zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás alappillérei, mégis sok embernek esik nehezére beépíteni a hétköznapokba.

Zöldség gyümölcs penny
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zöldségek, gyümölcsök elengedhetetlen részei a táplálkozásnak és egészségünk megőrzésének. Alacsony szénhidrát- és zsírtartalmuknak köszönhetően a fogyást is elősegítik, antioxidáns-tartalmuk pedig segít kivédeni a betegségeket. Bár ezekkel a legtöbb ember tisztában van, hazánkban mégis kiemelten magas a rossz életmód és táplálkozás miatti halálozások és betegségek száma. 

Míg a hús kultúránk szerves részét képezi, addig a gyümölcsöket és zöldségeket nehezünkre esik beépíteni az étrendjükbe. Nem tudjuk, mennyit és milyen formában kéne fogyasztani, hogy kéne őket feldolgozni főzés során, és miként kéne rászoktatni a gyerekeket is az egészséges étkezésre.

Mennyi zöldséget és gyümölcsöt kéne fogyasztani?

Talán már hallottál az Egészségügyi Világszervezet ajánlásáról, miszerint napi öt adag - azaz 400 gramm - zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani. Ezzel azonban a legtöbben nem tudunk mit kezdeni. Vajon ebbe beleszámít a mirelit zöldség? És a konzerv? Ha benyomok egy nagy adag édesburgonyát ebédre, már ki is pipáltam?

GettyImages-1659689959
Fotó: istetiana / Getty Images Hungary

A napi öt adag zöldségbe és gyümölcsbe nyugodtan belevehetjük a mirelit élelmiszereket, konzerveket, smoothie-kat és azokat a gyümölcs- vagy zöldségleveket, amik nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és egyéb adalékanyagokat. A különböző hüvelyesek szintén beleszámítanak, azonban mivel ők főleg a rostforrásban jeleskednek, az egyéb vitaminok beviteléhez más zöldségekhez kell nyúlnunk.

Ami rossz hír, hogy a hagyományos burgonya keményítőtartalma miatt nem tartozik bele a napi 400 grammba, viszont az édesburgonya, a tarlórépa és a paszternák igen. Gyümölcsök közül bármit fogyaszthatunk, akár szárított termékeket is. A legjobb módszer, ha a 400 grammot öt adagban visszük be, adagonként 80 grammal (szárított ételeknél 30 grammal). Ez mérettől függően lehet...

  • 4 evőkanál áfonya, 14 db szőlő vagy cseresznye, és 7 db eper vagy koktélparadicsom,
  • 2 db szilva vagy kivi, egy alma/banán/körte/narancs,
  • egy evőkanál mazsola, 3 datolya, 5 db szárított barack,
  • 3 evőkanál hüvelyes/kukorica/gomba, 5 friss spárgaszár és 6-8 kelbimbó,
  • fél avokádó/cukkini/paprika, egy hagyma vagy póréhagyma, 8 virág brokkoli vagy karfiol.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

A zöldségeket és a gyümölcsöket legjobb nyersen fogyasztani, hogy megőrizzék vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Ha azonban nehezedre esik tartani a napi 400 grammot, nyugodtan építsd bele "láthatatlanul" az ételedbe. Főzz szokásos módon, és adj hozzá egy kicsivel több zöldséget vagy gyümölcsöt. Ebédre a levesekbe könnyen beleilleszthetők ezek az élelmiszerek, de az indiai vagy ázsiai konyha ételei is rengeteg zöldséget kívánnak. Reggelire vagy vacsorára turbózd fel a hagyományos zabkásádat vagy joghurtodat friss idénygyümölcsökkel.

A gyerekeket is időben rá kell szoktatni

Ahhoz, hogy egy rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztó nép legyünk, elengedhetetlen a következő generációk tudatos nevelése. Ha korán bevezetjük a kicsiket az egészséges étkezés világába, felnőttként ez lesz számukra az alapvetés. Persze mindez nem sétagalopp: a gyereket borzasztó nehéz rábírni, hogy sült krumpli helyett salátát, csoki helyett gyümölcsöt válasszon. Ennek egyik oka, hogy a kicsik első tápláléka az anyatej, ami cukrot és laktózt tartalmaz. Emiatt gyakran az édesebb ízeket részesítik előnyben az összetettebb ízvilágú zöldségek és gyümölcsök helyett.

GettyImages-1691172691
Fotó: TwentySeven / Getty Images Hungary

Az ízek mellett lelki tényezőket is érdemes figyelembe venni, például az újtól, ismeretlentől való félelmet. Az élelmiszer-neofóbia jellemzően 2-6 éves kor között jelentkezik, ekkor kezdenek ugyanis önállóvá válni az ételválasztásban és ízlelésben. A háború pedig valahol itt kezdődik, a győzelem érdekében pedig muszáj türelmesnek és következetesnek lenni. Egy gyereknek 10-15 alkalomra van szüksége ahhoz, hogy elfogadjon egy korábban ismeretlen ételt. Az ízek mellett a látvány sem utolsó: játsszunk a színekkel és textúrákkal, zöld pürék helyett nyugodtan tegyünk összeválogatott, színes tálakat a gyerekek elé.

IMG 3023
A gyümölcsre és zöldségre szoktatást a konyhán kívül, akár játékos módon is gyakorolhatjuk. Ehhez remek lehetőségek lehet a PENNY boltjaiban április 25. és július 10. között beszerezhető plüsszöldségek és -gyümölcsök is. A promóció alatt azok, akik legalább 10 hűségpontot összegyűjtenek, kedvezményesen vihetik haza a Vitateam csapat egyik tagját. Az akció részleteiről itt olvashattok részletesebben.

Kitűnő vízhajtó és vesetisztító hatása is van - A görögdinnye 7 áldásos hatása a szervezetre

Érdemes rendszeresen fogyasztani belőle.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük