Egy működő, villámgyors elalvási technika: az amerikai hadseregben is alkalmazták

Ezzel a technikával két perc alatt álomba szenderülhetsz.

cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak emberek, akik, amint vízszintesbe helyezik magukat, egy szempillantás alatt képesek elaludni, míg mások hosszasan forgolódnak, nézik a plafont, számolják a bárányokat, és várják, hogy álomba szenderüljenek.

Az inszomnia már népbetegségnek számít az egész világon, a lakosság több mint 30%-a szenved álmatlanságban, Magyarországon ez az arány még rosszabb: a 30-as és 40-es éveikben járó férfiak és nők egyharmadát, illetve a 65 feletti nőknek csaknem felét érinti. A hosszan tartó, nehézkes elalvás, az éjszakai forgolódás, többszöri felkelés másnapra kialvatlanságot eredményez, ami memória- és koncentrálási zavarhoz, fáradtsághoz, depresszióhoz vezethet, nem beszélve arról, hogy rontja a munkahelyi teljesítményt, így nem mindegy, hogyan és milyen hosszan alszunk el.

Az amerikai hadsereg módszere

Az interneten bukkant fel egy eredetileg 1981-ben megjelent, Relax and Win: Championship Performance című könyv, melyben egy titkos amerikai katonai módszert mutatnak be, amelynek elsajátításával 120 másodperc alatt bárki képes álomba zuhanni. A metódust állítólag parancsnokok dolgozták ki, miután a harci pilóták egyre több hibát vétettek bevetés során, és ezzel a technikával próbálták biztosítani, hogy katonáik másnap ne kövessenek el súlyos hibákat a fáradtság miatt a harcmezőkön. A módszer többek közt az izmok ellazítását, a megfelelő légzéstechnika elsajátítását és a vizualizációt veszi alapul.

Így lehet két perc alatt elaludni

  • Helyezkedj el vízszintesen, hanyatt fekve, majd lazítsd el az arcizmokat, beleértve az állkapcsot, a nyelvet, az ajkakat és a szem körüli izmokat is.
  • Engedd le a vállakat, a felkart és alkart annyira, amennyire csak tudod.
  • Vegyél egy mély levegőt, lazítsd el a mellkast, majd a lábadat combtól lefelé haladva. Fújd ki lassan a levegőt.

Miután a test már legalább 10 másodperce ellazult állapotban van, tisztítsd ki az elméd, majd gondolj a következő három dolog egyikére!

  • Képzeld el, hogy egy csónakban fekszel egy nyugodt, csendes tavacska közepén, és a gyönyörű, kék eget kémleled.
  • Egy fekete színű, bársony függőágyban fekszel egy koromsötét szobában.
  • Vagy tíz másodpercen keresztül ismételgesd magadban: "ne gondolkozz, ne gondolkozz, ne gondolkozz!"

A tapasztalatok szerint a technika hat hét gyakorlás után az esetek 96%-ában működik.

(Borítókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük