A gyomorrákról nem csak a genetika tehet: többet számít az étkezés, mint sokan hinnék
A gyomorráknak is vannak kiváltó okai, nem csak a genetika áll a betegség kialakulásának hátterében.
Magyarország a gyomorrákos megbetegedésekben a középmezőnyben helyezkedik el: az 1980-as évekig évente mintegy négyezren vesztették életüket a gyomorrák miatt. Ez a szám mára csökkent ugyan, ám ez nem azt jelenti, hogy a betegség ritkábban fordulna elő.
A gyomortumor miatti halálozási szám csökkenésében az új vizsgálati módszerek, a korai diagnózis, a műtéti eljárások és a kezelések fejlődése mellett nagy szerepe van az étkezési szokások megváltozásának is. Ezek közül kiemelkedik a mélyhűtés elterjedésének, amivel a tartósítószerek és a füstöléssel való tartósítás háttérbe szorult.
Kit fenyeget a gyomorrák?
A gyomorrák leginkább 50 és 70 éves kor között jelentkezik, férfiaknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint nőknél. A gyomorrák előfordulásában a világon nagyon nagy területi eltérések figyelhetők meg, gyakrabban fordul elő Japánban és Chilében, míg az Egyesült Államokban viszonylag ritkább, ezt a kutatók egyértelműen az eltérő környezeti hatásoknak és az étrendnek tulajdonítják.
Egyes tanulmányok megemlítik, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is védőfaktor lehet. Az átlagosnál ugyanakkor veszélyeztetettebbek némely vegyipari szakmákat űzők, a bányászatban vagy a gumiiparban dolgozók, azok, akik nem jutnak jó minőségű ivóvízhez, valamint a mértéktelen alkoholfogyasztók.
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy mi növelheti egyértelműen a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Előfordulhatnak ugyan családi halmozódások, különösen a közeli családtag negyvenéves kora előtt jelentkezett daganata esetén kell a rokonságnak fokozottan figyelnie saját tüneteire. A családon belüli, nem örökletes, nem génhibával kapcsolatos halmozódás külső rákkeltő tényezőkkel, valamint az étkezési és életvezetési szokásokkal függ össze.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Kiváltó okok között túlsúlyban a külső károsító hatások
Más ráktípusokhoz képest a kutatók még ezzel együtt is a genetikai tényezőknek kevesebb szerepet tulajdonítanak, inkább a külső hatásokra irányítják rá a figyelmet. A gyomor nyálkahártyájának gyulladásától a túl sós ételeken át egyes gyógyszerhatóanyagokig és a Helicobacter pylori fertőzésig több tényező is felmerül, amely hatással lehet a daganatos elváltozás kialakulására - ezek között ki kell emelni a dohányzást, amely a szervezetbe kerülő méreganyagok és a nyálkahártya-elváltozások révén mintegy kétszeresére növeli a kockázatot.
Kockázatot hordoznak a gyomor nyálkahártyájának megbetegedését okozó kórok, mint a gyomorfekély, a gyomor-nyelőcső visszafolyás, azaz a reflux, közvetett kiváltó ok lehet az elhízás is. A kiváltó okok ellen még időben lehet tenni, hogy megelőzhetővé váljon a kór kialakulása.
Kapcsolat mutatható ki a gyomorrák és az étkezési szokások között, így érdemes olyan alapanyagokat beiktatni a mindennapokba, mint a gyomorgyógyító gyömbér, amikkel a megfelelő vitaminokhoz, rostokhoz és ásványi anyagokhoz jut a szervezet.
Túlélték a rákot, most erősek és boldogok: ismerd meg hét nő felemelő történetét
Az újrakezdők gyakran számolnak be arról, hogy a betegség után jobban értékelnek minden pillanatot, igyekeznek minél több élményt gyűjteni, szeretteikkel tölteni az időt, hiszen a súlyos kór megtanította őket arra, hogy mi az igazán fontos az életben.
Túlélték a rákot, most erősek és boldogok: ismerd meg hét nő felemelő történetét
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)