A gyomorfekély tünetei és kezelése

Égő fájdalom és hányinger

Állandó éhségérzet, lassú emésztés. Ismerős? Bizony a gyomorfekély sok mindenkit érint. Mit tehetsz ellene?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomorfekély problémája soha nem érintett annyi embert, mint napjainkban. Egyes felmérések alapján minden harmadik negyven év feletti ember szenved a betegségtől, mégis sokan nem fordulnak panaszaikkal orvoshoz. Ezek szerint a gyomorfekély nem súlyos betegség? Kezelés nélkül is elmúlik? Sokan adnának igenlő választ e kérdésekre, pedig nem minden esetben igazak az állítások.

Mi az a gyomorfekély?

A gyomorfekély a gyomor kisebesedése. A kisebesedést  a gyomor nyákrétegének sérülése okozza, és így nem védi a gyomrot bélelő nyálkahártya-sejteket a gyomorsav maró hatásától. A gyomorsav tehát szabadon keresztüljut a nyálkahártyán, és behatol a gyomorfal mélyebb rétegeibe. Hogy mitől alakul ki seb a gyomorfalon, az számtalan tényezőtől függ.

A gyomorfekély kiváltó okai

A gyomorban található egyensúly felborítása nagyon egyszerű, hiszen alig juttatunk olyan táplálékot a szervezetünkbe, mely erősítené a gyomrot, vagy elősegítené annak helyes és rendszeres működését. Ezen kívül az életmód és a gyógyszerek is befolyásolják a gyomor alapállapotát, mely ha meggyengült, még érzékenyebben reagál a külső hatásokra.

Így tehát az alábbi tényezők bármelyike, de különösen a tényezők együttes hatása kiválthat sebesedést:

 • Öröklött hajlam.
 • Gyógyszerek rendszeres és tartós szedése.
 • Nagyfokú és állandó stressz.
 • Nagymértékű alkoholfogyasztás.
 • Dohányzás.

A krónikus gyomorfekély esetében a kiváltó ok szinte ismeretlen. Általában pszichoszomatikus okok állnak a háttérben.

Ha a felsorolt tünetek bármelyikét észleled magadon, feltétlenül fordulj orvoshoz. A fekély kivizsgálása fájdalommentes, viszont nagyon súlyos szövődményeket előzhetsz meg, ha időben kezeled gyomorfekélyedet.

A gyomorfekély kezelése

A fekély kezelése mindig annak súlyosságától és kialakulásának okától függ. Ha például valamilyen gyógyszer szedésével hozható kapcsolatba, akkor a gyógyszer elhagyása után a fekély is elmúlik. A helytelen táplálkozással összefüggő fekély is rendbe jön magától, ha gyomorkímélő étrendet folytat a beteg.

Tünetei

A gyomorfekély igen jellegzetes tünetekkel jár. Ha észleled őket, feltétlenül fordulj orvoshoz!

 • Gyomortáji fájdalom: sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel, néhány - két-három - órával utánuk jelentkezik.
 • Éhségfájdalom: ez elsősorban a nyombélfekélyre jellemző, elsősorban üres gyomorral járó fájdalmat jelent, mely aztán evésre meg is szűnik.
 • Gyomorégés.
 • Savas felböfögés.

A gyomorfekély jellemzően tavasszal és ősszel újul ki és tombol. Ilyenkor a beteget akár heteken keresztül kínozzák a panaszok, melyek erősségüket tekintve az elviselhetetlenség határát súrolják.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mit tehetsz ellene?

Azon kívül, hogy felkeresel egy orvost, magad is enyhítheted a panaszokat. A megoldás azonban nem biztos, hogy a patikákban kapható rágótablettákban rejlik, hiszen a szervezet hamar hozzászokik hatásukhoz, és immunis lesz rá.

Az étrend kiemelkedő szerepet játszik a kezelésben. A naponta többszöri étkezés, a sok kicsi sokra megy elmélete elengedhetetlen. Ezenkívül fontos, hogy tartózkodj a szénsavas üdítőktől, a kávétól és a fűszeres ételektől.

Próbáld ki a gyomorfekély elleni teát!

A tea nyugtatja a sebet, és segíti az irritált terület gyógyulását.

Hozzávalók a gyomorfekély elleni teához:

 • 1 rész apróbojtorján
 • 1 rész ezerjófű
 • 1 rész fekete nadálytő
 • 1 rész nyárfalevél

Elkészítés: 20 gramm keveréket áztass 6-8 órán keresztül 4 deci vízben. Szűrd át, és tedd a levet félre. A szűrőben maradt keverékre önts rá 2-3 deci vizet, és forrald egy percig. Ha kihűlt, akkor keverd hozzá a leszűrt levet, és idd meg egész napra egyenlően elosztott adagokban.

OLVASD EL EZT IS!

padon fekvo no
 • tünet
 • gyomorfekély

A gyomorfekély 5 tünete

Ezt is szeretjük