Tilos őket gyógyszerekkel együtt fogyasztani: 6 dolog, ami gyengíti vagy felerősíti a hatást

Vannak ételek, melyek hatással vannak a gyógyszerek felszívódására, vagy épp kölcsönhatásba lépnek velük.

gyogyszer-grepfrut

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki tudja, hogy bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba lépnek egymással, és gyengítik vagy épp felerősítik egymást, mint ahogy azt is, hogy bizonyos szereket csak éhgyomorra szabad bevenni a megfelelő felszívódás miatt, míg másokat épp ellenkezőleg, sosem éhnyomorra, például a gyomor védelmének okán.

Kevesebb szó esik azonban arról, hogy egyes gyógyszerek szedése esetén azzal is vigyázni kell, mit eszel, illetve iszol mellette, befolyással lehetnek ugyanis a felszívódásra, vagy együtthatásuk révén jelenthetnek komoly problémát. A következőkre mindig figyelj!

Alkohol

Talán a legegyértelműbb, hogy gyógyszerszedés mellett nem szabad alkoholt fogyasztani, ezzel a legtöbben tisztában is vannak. Kifejezetten tilos alkoholt inni nyugtatók, altatók és antidepresszáns szerek használata mellett, felerősítheti ugyanis a hatásukat, ami a fáradtság és szédülés tünetének megjelenése mellett akár még a légzőközpontot is lebéníthatja.

Szintén nem szabad alkoholt fogyasztani fájdalomcsillapítók és köhögéscsillapítók szedése mellett, ami igaz a lázcsillapítókra, vérnyomáscsökkentőkre, véralvadásgátlókra, allergia, epilepszia elleni szerekre, illetve idegrendszeri, pszichiátriai problémákra szedett gyógyszerekre is. Az alkohol továbbá gyengítheti az antibiotikumok hatását.

Magas tiramintartalmú ételek

A tiramin többek között a vörösborban, az érett sajtokban, a vadhúsokban és a feldolgozott húsfélékben található meg nagyobb mennyiségben, és jelentős hatást gyakorolhat a MAO-gátló antidepresszánsok szedésére, például kiugróan magas vérnyomást eredményezhet. Az ilyen gyógyszerek szedése ezért szigorú étrendi korlátokkal is jár, amiről ideális esetben az orvos és a gyógyszerhez tartozó melléklet is tájékoztat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Grépfrút és grépfrútlé

A grépfrútban olyan vegyületek találhatók - furanokumarin-vegyületek -, melyek befolyásolják a szervezet gyógyszerek lebontásáért felelős enzimrendszerét, minek hatására a gyógyszer nem bomlik le megfelelően, így felhalmozódhat a testben, károkat okozva akár a májban, a vesében. Ez különösen szívbetegségekre, daganatos betegségekre és magas koleszterinre szedett gyógyszereknél jelent problémát, de bizonyos vérnyomáscsökkentő, nyugtató, allergiaellenes gyógyszerre is hatása lehet.

Vitaminok és ásványi anyagok

Ne szedj lehetőleg egy időben vitaminokat és ásványi anyagokat, pontosabban ilyen jellegű étrend-kiegészítőket bizonyos gyógyszerekkel, ezek ugyanis gátolhatják felszívódásukat, ezáltal pedig csökkenthetik a hatást. Savlekötők esetén erre különösen fontos figyelni, de például a pajzsmirigygyógyszer hatását is befolyásolhatja, ha kalcium- vagy jódtartalmú étrend-kiegészítővel szeded be együtt, nem véletlen, hogy általában éhgyomorra kell bevenni.

A gyomorrontás elleni szerekre is figyelj, a széntabletta például mindent felszív, így a gyógyszerek hatását is csökkentheti - hasonló okból az útifűmaghéjjal is vigyázz -, amit például fogamzásgátló tabletták szedése mellett is mindenképp figyelembe kell venni.

Tejtermékek

A tejtermékek, köszönhetően annak, hogy nagyobb mennyiségben tartalmaznak kalciumot, gátolhatják bizonyos gyógyszerek felszívódását. Ilyen például a pajzsmirigy-alul- vagy -túlműködésre szedett gyógyszer, de bizonyos antibiotikumokra - többek között a tetraciklin-tartalmúakra - is hatással lehet.

Gyógynövények

A gyógynövények hatásait sokan alábecsülik, figyelembe kell azonban venni őket, ha mellette gyógyszert is szedsz, ha például ugyanarra a betegségre alkalmazol hasonló hatású szereket, a túladagoláshoz hasonló tünetek léphetnek fel. De az sem jó, ha gyógyszert szedsz, mellette pedig mindennap kortyolgatsz például egy gyógyteából, melyben ellentétes hatást kifejtő anyagok találhatók, még ha ezzel nem is vagy tisztában. A kölcsönhatások tekintetében mindig konzultálj orvosoddal, és alaposan olvasd el a gyógyszerekhez tartozó betegtájékoztatót is!

Ezt is szeretjük