Forradalmi áttörések a gyógyászatban
A legújabb gyógymódok már a küszöbön állnak: tudd meg, milyen súlyos betegségekről feledkezhetsz meg a jövőben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A technika fejlődése szerencsére nem csak a szórakoztató elektronika területét érinti, hanem az orvostudomány terén is forradalmi eredményeket hozott. A legújabb áttörések pár éven belül olyan súlyos betegségek ellen jelenthetnek bárki számára hozzáférhető megoldást, mint az inzulinfüggő cukorbetegség, az alvászavarok vagy a mellrák.

Cukorbetegség

Sejtbeültetés

Tavaly januárban egy 56 éves japán nő volt a donora saját, 27 éves lányának. A Kiotói Egyetemi Kórházban végezték a műtétet, melynek során az asszonyból kioperált inzulintermelő sejtcsoportot átültették a fiatal nőbe.

Az új sejtek azonnal megkezdték az inzulintermelést, így az áttörés fontos lépés lehet a diabétesz gyógyítása felé. Korábban már alkalmaztak hasnyálmirigysejt-átültetést halottból élő szervezetbe, de ezek a sejtek rövid életűnek bizonyultak. Az élő szervezetből vett sejtek csaknem tökéletes állapotúak, ellentétben a halott donorokéval, így zökkenőmentesen végzik tovább funkciójukat a befogadó szervezetben is.

Injekció helyett inhalálás

A másik lehetséges gyógymód az inhalálás. Azoknak, akik inzulininjekcióval szabályozzák vércukorszintjüket, sokkal egyszerűbb megoldást jelent majd az inzulininhalátor. Kaliforniai kutatók kísérletezték ki a módszert, melynek lényege, hogy ha célzottan, tüdőn keresztül felszívódva jut az inzulin a szervezetbe, kisebb mennyiség is elég belőle. Eddig 3000 páciensen tesztelték az inhalátorokat, melyek az étkezések előtti inzulininjekciókat helyettesíthetik.

Új gyógyszerek és oltóanyagok

Méhnyakrák-megelőzés

Tavaly októberben publikált eredmények szerint kutatók tesztelték a Gardasil nevű vakcinát, 16 és 26 év közötti nőkön. Az oltóanyag 100%-os védettséget biztosít a humán papillomavírus ellen, ami a méhnyakrákos esetek 70%-áért felelős. Az oltóanyag azóta hazánkban is hozzáférhető. A kúra három, egyenként 30 ezer forintos injekcióból áll.

A madárinfluenza ellenszere

Létezik vakcina a rettegett H5N1 vírus megfékezésére is! Az USA és más országok is azonnal megkezdték a gyártást, hogy elejét vegyék az esetleges világméretű járványnak. A H5N1 vírus azért különösen veszélyes, mert az emberi szervezet önmagától egyáltalán nem képes immunitást szerezni ellene. A korábbi gyógyszerek csak rövid távon hatottak, ám ez az oltóanyag segít immunrendszerednek a vírus felismerésében és az antitestek termelésében. Madárinfluenza ellen azonban egyelőre nem tudod beoltatni magad, a vakcinát ugyanis csak járvány esetén használják.

Csontritkulás ellen

A csontritkulás ellen felírt gyógyszerek megelőzhetik a csontozatleépülést, ám nyelőcső irritációt és gyomorégést okozhatnak. A szereket reggel, éhgyomorra kell beszedni, majd további fél órán át nem szabad enni. Ám ezt a legújabb tablettát csak havonta egyszer kell bevenni, így nem kell nap mint nap elszenvedni ezt a kellemetlen rituálét.

Altató, mellékhatás nélkül

A krónikus álmatlanság nemsokára a múlté – köszönhetően egy új típusú altatónak. Ez az első olyan szer, amely nem okoz fizikai függőséget vagy szervi károsodást. A Rozerem az agy melatonintermelését stimulálja, szabályozva ezáltal a szervezet alvó-ébrenléti fázisait. A gyógyszer segíti az elalvást, ami az imszomniások számára a legnagyobb nehézséget jelenti – mindezt pedig a minimális mellékhatások mellett. Az új szer fontos eszköze lehet az álmatlanság kezelésének, amely működési zavar hosszú távon akár súlyos cukorbetegséghez is vezethet.

Remény a mellrákosoknak

A hatóanyagok új generációja, melyeket monoklonális antitesteknek neveznek, képesek változásokat előidézni bizonyos sejtekben, míg másokat érintetlenül hagynak. A tavalyi év során juthattak hozzá a gyógyszerkísérletre önként jelentkezők a mellrák új ellenszeréhez, a Herceptinhez. A frissen diagnosztizált mellrákos betegek esetében – kemoterápiával kombinálva – a gyógyszer 50%-kal javítja a gyógyulás esélyét.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin augusztusi számát.
Ízelítő a tartalomból:
 • Arcfitnesz
 • Intim zűrök
 • Antioxidáns - Csodaszer vagy méreg?
 • Meghökkentő hizlalók
 • Gyógyító herbák női bajokra
Olvass bele az augusztusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. augusztus »

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
 • emésztőrendszeri betegség
 • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
 • tünetek és betegségek
 • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük