A borágó csillapítja a köhögést, a rózsa megnyugtat: pompás virágok kevésbé ismert gyógyhatása

Az ehető virágok nagy része egyben gyógynövény is, úgyhogy érdemes lehet beépíteni a napi menübe őket.

Gyógyító virágok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ehető virágok több száz éves gasztronómiai múlttal rendelkeznek. Nemcsak salátaalapanyagként, hanem lekvárhoz, szószokhoz vagy különböző sós ételek elkészítéséhez is használják őket.

Azonban különleges ízük mellett egészségügyi hatásuk sem elhanyagolható. Olyan ehető növényeket szedtünk össze, amikről nem mindenki tudja, milyen értékes anyagokat tartalmaznak.

Ehető, gyógyító virágok

Meglepő módon nemcsak antioxidánsban és különböző vitaminokban gazdagok, de némelyiknek még az omega-3 zsírsavtartalma is kiemelkedő. Nem beszélve arról, hogy van, amelyiknek a gyökerétől kezdve a szárán át a virágjáig minden része fogyasztható.

A porcsin apró, sárga virágai és vastag, húsos levelei egyaránt ehetőek, akár főzve akár nyersen is. Vitaminban, ásványi anyagokban és antioxidánsban gazdag, és igen magas az omega-3 zsírtartalma. Csak mértékkel fogyasztható magas nitrát és oxálsav tartalma miatt.
Fotó: suthin3 / Getty Images Hungary
A vad árvácskát régóta használják a népgyógyászatban ekcéma és bőrbetegségek kezelésére, valamint légzőszervi problémák, asztma, hörghurut és megfázás tüneteinek enyhítésére, pattanásokra és viszketés ellen. Antioxidáns tartalma miatt gyulladásgátló tulajdonságú.
Fotó: Getty Images Hungary
A pitypangnak minden része ehető. Számos antioxidánst tartalmaz. A virágja és zsenge levelei nyersen is fogyaszthatók, a szárított gyökeréből tea készíthető. Serkenti a máj és a vesék működését, vízhajtó hatása van.
Fotó: Getty Images Hungary
A borágót torokfájás vagy köhögés kezelésére használják, noha az orvosi terápia hatékonyságát alátámasztó kutatások még hiányosak. A magjában lévő zsírsav csökkentheti a koleszterinszintet, olaja bőrszárazság ellen hatásos.
Fotó: Paul Starosta / Getty Images Hungary
Hibiszkuszfajok százai léteznek, de a legnépszerűbb ehető fajta a rozella. A virág nyersen is fogyasztható, de általában teának, lekvárkészítéshez vagy salátához használják. Tanulmányok szerint csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, és erősen vízhajtó is.
Fotó: Getty Images Hungary
A sarkantyúka is egészséges virág, különféle ásványi anyagokat, antioxidánsokat és egyéb gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz. A növénynek minden föld feletti része fogyasztható, sajtolva vagy nyersen antiszeptikus hatású. Hólyaghurut, arcüreggyulladás és hörghurut kezelésére is alkalmazható.
Fotó: Getty Images Hungary
A levendulát 2018-ban az év gyógynövényének választották. Kívül-belül érdemes használni, gyógyteaként emésztési zavarok és puffadás ellen is hatékony, illóolaja nyugtató hatású.
Fotó: Getty Images Hungary
A lonc évszázadok óta kulcseleme a hagyományos kínai orvoslásnak. Virágját és kivonatait elfogyasztva, illetve bőrre kenve is használják különféle gyulladások kezelésére. Míg a lonc virágja és nektárja biztonságosan fogyasztható, egyes fajták bogyói mérgezők lehetnek.
Fotó: Getty Images Hungary
A kamillát évszázadok óta használnak a főzésben és a hagyományos orvoslásban. A kamilla csökkenti a szorongást és segít a nyugtató alvásban. A leveleket és a virágot először szárítják, de frissen is felhasználhatók. Remek gyulladáscsökkentő, emellett görcsoldó hatása is van.
Fotó: Getty Images Hungary
Az összes rózsa ehető, csak nem mindegyiknek van kellemes íze, emellett csak a szirmokat érdemes fogyasztani, meg persze a termését. A rózsaszirom nyersen fogyasztható, nagyon aromás, virágos és enyhén édes ízű. Egyes kutatások szerint bizonyos vegyületei segítenek a szorongás csökkentésében és a relaxációban.
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük