A szervezetben testszerte többfelé, így a májban is raktározott zsír energiát és védelmet biztosít, ha viszont a májban található zsír aránya kóros szintet ér el, zsírmájról beszélhetünk. Ez egy kifejezetten gyakori betegség, ami kezelés nélkül súlyos következményekkel jár.
A zsírmájnak két fő típusát különböztetik meg, az alkoholos és a nem alkoholos zsírmájat, míg az előbbi kialakulásában a túlzott alkoholfogyasztás játszik szerepet, addig az utóbbi leginkább napjaink népbetegségeire, így az elhízásra, a cukorbetegségre, a vérzsírok magas szintjére, a helytelen táplálkozásra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza.
Jótékony ételek nem alkoholos zsírmáj esetén
A rendkívül sokakat érintő nem alkoholos zsírmáj idejében elcsípve még visszafordítható, ezt viszont nehezíti, hogy eleinte nem jár különösebb tünetekkel. Hasi elhízás, megnövekedett derékbőség esetén viszont jobb gyanakodni, annál is inkább, mert a legfőbb cél a megelőzés kell, hogy legyen. A betegség akár májzsugorhoz is vezethet, ami transzplantációt tehet szükségessé. A kezelés és a megelőzés legfontosabb pillére az életmódváltás, a testsúly, a vérzsírértékek és a vércukorszint optimalizálása, mindebben pedig a rendszeres testmozgás mellett a helyesen összeállított étrend is döntő szerepet játszik.

Az aprócska lenmag dugig van értékes tápanyagokkal, különösen jó forrása az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsavnak, ami csökkenti a koleszterinlerakódást az erekben és a gyulladást a szervezetben. Amellett, hogy támogatja a szív- és érrendszert, a máj egészségének megőrzésében is segíthet, az omega-3 zsírsav javulást hozhat a nem alkoholos zsírmáj esetén. Őrölve fogyasztandó!
Fotó: eliane / Getty Images Hungary

A dió a lenmaghoz hasonlóan jó forrása a szív- és májvédő alfa-linolénsavnak, a sejtöregítő folyamatok ellen ható antioxidánsokban is gazdag, és a
vizsgálatok szerint a bélflórára is jó hatással van.
Fotó: CalypsoArt / Getty Images Hungary

Itthon a halfélék jellemzően ritkán kerülnek az asztalra, ez alól talán az év végi ünnepi időszak kivétel. Sokak kedvence a lazac, ami leginkább a magas omega-3 tartalma miatt ismert. Különösen gazdag DHA-zsírsavban (hosszú láncú omega-3), ami csökkentheti a hasi zsírt. A testsúly kordában tartásában azért is segíthet, mert remek fehérjeforrás.
Fotó: Getty Images Hungary

A zöld leveles zöldségek minden egészséges étrendben megtalálhatók. A spenót, főleg a nyers változat, értékes polifenolokat tartalmaz. Egy
2021-es kutatás fordított összefüggést talált a nyers spenót gyakori fogyasztása és a nem alkoholos zsírmáj valószínűsége között.
Fotó: Getty Images Hungary

A fokhagyma nem csak az immunrendszert támogathatja,
egyes vizsgálatok szerint a fokhagymaport tartalmazó étrend-kiegészítő segíthet a vérzsírok, illetve a májban található zsír csökkentésében.
Fotó: Getty Images Hungary

Az olajos magvak egészséges zsírokban gazdagok, jó növényi fehérjeforrások, segítenek a jóllakásban. A mandula E-vitamin-tartalma is figyelemre méltó, ami szintén előnyös lehet a nem alkoholos zsírmáj esetében. A magvak magas kalóriatartalmuk miatt mértékletességgel fogyasztandók!
Fotó: 4kodiak / Getty Images Hungary

Általánosságban kijelenthető, hogy mind a testsúly, mind a vércukorszint, illetve a vérzsírok szempontjából is nagyon fontos, hogy minél több zöldség kerüljön a tányérra. A C- és K-vitaminban gazdag brokkoli véd az oxidatív stressz ellen, és csökkentheti a rosszként ismert, LDL-koleszterin szintjét.
Fotó: Getty Images Hungary

A hüvelyesek, így például a babfélék és a csicseriborsó rosttartalmuk révén különösen sokat segíthetnek az optimális testsúly megőrzésében, a vércukorszint és a trigliceridszint javításában, az emésztőrendszer egészségének megőrzésében. Így a megelőzés hasznos eszközei lehetnek.
Fotó: vertmedia / Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)