Serkenti az anyagcserét, tele van fehérjével: a gomba 5 fogyást segítő hatása
A gombáknak számos olyan hatása ismert, melyek elősegítik a fogyást.
A túlsúly hátterében különböző tényezők állhatnak, leginkább genetikai, hormonális, életmódbeli okai lehetnek. Kutatásokból kiderült, hogy a gombák a bennük lévő tápanyagoknak hála fogyást segítő hatással bírhatnak.
A gombák különös lények, se nem növények, se nem állatok, hanem a gombák országának tagjai, mely nagyjából 22 ezer fajt foglal magába. Nagyon fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, és már az ősidők óta széles körben használják élelmiszerként, gyógyszerként.
A gombák hatásai
Annak ellenére, hogy mennyi gombafaj ismert, még csak nagyjából a 10%-uk hatását vizsgálták meg egy 2018-as kutatás szerint. Mindenesetre az eddigi eredmények és többezer éves használatuk miatt az egyik legfontosabb étrend-kiegészítőként tartják számon.
Elsődleges és másodlagos metabolitokat is tartalmaznak, köztük poliszacharidokat, flavonoidokat, fenolokat, zsírsavakat, aminosavakat, fehérjéket és ásványi anyagokat, melyek mind-mind kedvezően hatnak az ember szervezetére. Kiemelendő D-vitamin- és kalciumtartalmuk, mert a két tápanyag együttes hatása bizonyítottan támogatja a testsúly csökkenését.
Serkenti az anyagcserét
Alacsony kalóriatartalma mellett a gombák kiváló fehérjeforrásnak minősülnek, ami elősegíti az izmok épülését és regenerálódását, elnyomja az éhségérzetet is, mert gátolja az éhséghormon, a ghrelin termelődését. A proteinek bizonyítottan gyorsítják az alapanyagcserét, fogyasztásuk során nő a kalóriaégetés.
Helyreállítja a bélflórát
Egy 2015-ös tanulmányban a pecsétviaszgomba, Ganoderma lucidum, kivonatának a hatását vizsgálták. A kísérlet során észrevették, hogy a bélben úgy viselkedett, mintha prebiotikum lenne, kiegyensúlyozta a mikrobiomot, aminek ismert testsúlycsökkentő, elhízást gátló hatása. A gombaféle ezen tulajdonságát egy másik, szintén 2015-ben végzett kutatás során is alátámasztották.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Csökkenti a vérzsírszintet
A gombákról kiderült a koleszterinszint-csökkentő hatásuk is. Az ehető fajták a PUFA, azaz többszörösen telítetlen zsírsavtartalmuknak köszönhetik, hogy redukálják a szérumkoleszterin-szintet.
Gátolja az elhízást
2008-ban az ezüst rezgőgombából, Tremella fuciformis, nyert kivonatot vizsgálták. A kutatás során kiderült, hogy a benne lévő poliszacharid megakadályozza egy bizonyos típusú zsírsejtek kialakulását. Az eredmény arra utal, hogy elhízás elleni prebiotikumként is használatos lehet.
Szabályozza a vércukorszintet
A gombák elősegítik a fogyást és a zsírégetést azáltal, hogy szabályozzák a vér glükózszintjét. Egy egyéves és egy négynapos klinikai vizsgálat során, melyet túlsúlyos vagy cukorbeteg résztvevőkkel végeztek, arra kérték az alanyok egy csoportját, hogy étrendjük során a magas energiatartalmú marhahús egy részét kétspórás csiperkével, Agaricus bisporus, helyettesítsék.
Az eredmények szerint a gombafogyasztóknak csökkent a testtömegindexük, a haskörfogatuk, és nőtt a jóllakottságérzésük anélkül, hogy a váltás miatt kevésbé élvezték volna az evést. A tanulmányok szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a kétspórás csiperke cukorbetegség- és elhízásellenes hatású.
Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a túlsúly fő oka a kalóriabevitel és a kalóriaégetés közötti arány felborulása, amely az örökletes és a környezeti hatások sokrétű kapcsolatából adódik. Csak a kiegyensúlyozott étrend és a fizikai aktivitás indítja be a zsírégetést. A gombák nagyon táplálóak, bővelkednek bioaktív vegyületekben, melyek antioxidánsban gazdag összetevők, így mankóként szolgálhatnak a fogyókúra alatt, vagy az egészséges életmódot követők számára. Nehezen emészthetőek, így gyomor- és bélproblémák esetén rendszeres fogyasztásuk előtt érdemes kikérni szakorvos véleményét.
Így fogyaszd a gombát, hogy ne legyen unalmas
A gomba tele van vitaminokkal, ezért az őszi szezonban érdemes fogyasztani.
Rákellenes és idegerősítő vitaminokkal van tele: így fogyaszd a gombát, hogy ne legyen unalmas
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
- gomba
- fogyókúra
- fehérjedús ételek
- d-vitamin
- kalcium tartalmú ételek
- fogyás
- anyagcsere-javító táplálék
- Életmód