Serkenti az anyagcserét, tele van fehérjével: a gomba 5 fogyást segítő hatása

A gombáknak számos olyan hatása ismert, melyek elősegítik a fogyást.

Gomba hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túlsúly hátterében különböző tényezők állhatnak, leginkább genetikai, hormonális, életmódbeli okai lehetnek. Kutatásokból kiderült, hogy a gombák a bennük lévő tápanyagoknak hála fogyást segítő hatással bírhatnak.  

A gombák különös lények, se nem növények, se nem állatok, hanem a gombák országának tagjai, mely nagyjából 22 ezer fajt foglal magába. Nagyon fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, és már az ősidők óta széles körben használják élelmiszerként, gyógyszerként.

A gombák hatásai

Annak ellenére, hogy mennyi gombafaj ismert, még csak nagyjából a 10%-uk hatását vizsgálták meg egy 2018-as kutatás szerint. Mindenesetre az eddigi eredmények és többezer éves használatuk miatt az egyik legfontosabb étrend-kiegészítőként tartják számon.

GettyImages-613841532

Elsődleges és másodlagos metabolitokat is tartalmaznak, köztük poliszacharidokat, flavonoidokat, fenolokat, zsírsavakat, aminosavakat, fehérjéket és ásványi anyagokat, melyek mind-mind kedvezően hatnak az ember szervezetére. Kiemelendő D-vitamin- és kalciumtartalmuk, mert a két tápanyag együttes hatása bizonyítottan támogatja a testsúly csökkenését. 

Serkenti az anyagcserét

Alacsony kalóriatartalma mellett a gombák kiváló fehérjeforrásnak minősülnek, ami elősegíti az izmok épülését és regenerálódását, elnyomja az éhségérzetet is, mert gátolja az éhséghormon, a ghrelin termelődését. A proteinek bizonyítottan gyorsítják az alapanyagcserét, fogyasztásuk során nő a kalóriaégetés.

Helyreállítja a bélflórát

Egy 2015-ös tanulmányban a pecsétviaszgomba, Ganoderma lucidum, kivonatának a hatását vizsgálták. A kísérlet során észrevették, hogy a bélben úgy viselkedett, mintha prebiotikum lenne, kiegyensúlyozta a mikrobiomot, aminek ismert testsúlycsökkentő, elhízást gátló hatása. A gombaféle ezen tulajdonságát egy másik, szintén 2015-ben végzett kutatás során is alátámasztották.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csökkenti a vérzsírszintet

A gombákról kiderült a koleszterinszint-csökkentő hatásuk is. Az ehető fajták a PUFA, azaz többszörösen telítetlen zsírsavtartalmuknak köszönhetik, hogy redukálják a szérumkoleszterin-szintet.

Gátolja az elhízást

2008-ban az ezüst rezgőgombából, Tremella fuciformis, nyert kivonatot vizsgálták. A kutatás során kiderült, hogy a benne lévő poliszacharid megakadályozza egy bizonyos típusú zsírsejtek kialakulását. Az eredmény arra utal, hogy elhízás elleni prebiotikumként is használatos lehet. 

Szabályozza a vércukorszintet

A gombák elősegítik a fogyást és a zsírégetést azáltal, hogy szabályozzák a vér glükózszintjét. Egy egyéves és egy négynapos klinikai vizsgálat során, melyet túlsúlyos vagy cukorbeteg résztvevőkkel végeztek, arra kérték az alanyok egy csoportját, hogy étrendjük során a magas energiatartalmú marhahús egy részét kétspórás csiperkével, Agaricus bisporus, helyettesítsék.

GettyImages-106920986

Az eredmények szerint a gombafogyasztóknak csökkent a testtömegindexük, a haskörfogatuk, és nőtt a jóllakottságérzésük anélkül, hogy a váltás miatt kevésbé élvezték volna az evést. A tanulmányok szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a kétspórás csiperke cukorbetegség- és elhízásellenes hatású. 

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a túlsúly fő oka a kalóriabevitel és a kalóriaégetés közötti arány felborulása, amely az örökletes és a környezeti hatások sokrétű kapcsolatából adódik. Csak a kiegyensúlyozott étrend és a fizikai aktivitás indítja be a zsírégetést. A gombák nagyon táplálóak, bővelkednek bioaktív vegyületekben, melyek antioxidánsban gazdag összetevők, így mankóként szolgálhatnak a fogyókúra alatt, vagy az egészséges életmódot követők számára. Nehezen emészthetőek, így gyomor- és bélproblémák esetén rendszeres fogyasztásuk előtt érdemes kikérni szakorvos véleményét. 

Így fogyaszd a gombát, hogy ne legyen unalmas

A gomba tele van vitaminokkal, ezért az őszi szezonban érdemes fogyasztani.

Rákellenes és idegerősítő vitaminokkal van tele: így fogyaszd a gombát, hogy ne legyen unalmas

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük