Melyik ország költi a legtöbbet az egészségügyre?
Nemzetközi összehasonlítás!
A GDP hány százaléka jut rá?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem véletlenül szorgalmazzák sokan az egészségügyre fordított kiadások jelentős növelését 2014-ben. Mint Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke egy korábbi nyilatkozatában fogalmazott: vergődik az alapellátás.

A bruttó nemzeti jövedelem - GDP - hány százalékát fordítja a kormány az egészségügyre, és e tekintetben hol áll hazánk más országokhoz képest?

A GDP egészségügyre fordított hányada

Az Amerikai Egyesült Államok a GDP százalékában sokkal több pénzt költ az egészségügyre, mint az európai országok. Míg előbbi 2011-ben a bruttó nemzeti jövedelem 17,7%-át fordította az egészségügyre - listavezetővé válva ezzel -, addig a fejlett európai országok esetében ez a szám 10% körüli. Hazánk azonban ez utóbbihoz képest is jelentősen elmarad.

Az alábbi, 2012-es adatokat megtalálod az OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development -, magyarul Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet honlapján is.

A GDP hány százalékát fordították egészségügyre 2012-ben?

 • Korea - 7,2%
 • Magyarország - 7,6%
 • Szlovénia - 8,5%
 • Finnország - 8,7%
 • Olaszország - 8,7%
 • Izland - 8,9%
 • Norvégia - 9%
 • Portugália - 9,4%
 • Hollandia - 11,6%
 • Kanada - 10,7%
 • Franciaország - 11,2%

Az egy főre jutó egészségügyi kiadások

A 2012-es adatokat vizsgálva más is kitűnik az OECD táblázataiból. Ha a felsorolt százalékok nem voltak elég sokatmondóak számodra, érdemes megvizsgálni azt is, hogy mire elég az egészségügyre fordított bruttó nemzeti jövedelem. Az egy főre jutó egészségügyi kiadások tekintetében Magyarország sajnos nem áll túl jó helyen.

Hazánk a lista végén

Míg Magyarországon 1682 dollár - vagyis a cikk írásakor aktuális középárfolyamon 371 722 forint - jut egy főre, addig Izlandon 3355 dollár, Olaszországban 3071 dollár, Koreában 2315 dollár, Norvégiában 5900 dollár, Szlovéniában 2349 dollár. Vagyis bár a fenti felsorolásban Korea volt az egyetlen ország, ahol a GDP kisebb százalékát fordították az egészségügyre, mint hazánkban, forintra átszámítva még itt is több mint 500 ezer jut egy főre évente. További adatokat találsz az OECD oldalán.

Ha magadból indulsz ki, talán nem tűnik olyan kevésnek a majd' 400 ezer forint, amit az egészségügyi kiadásokból jut egy főre Magyarországon, ám gondolj bele abba, hogy például a daganatos betegségek kezelésére használt kemoterápiás szerek ára több százezer forint is lehet. Hazánk pedig a világ országait tekintve az elsők között helyezkedik el a rák okozta halálozások viszonylatában: a tavalyi év során több mint 33 ezren hunytak el ebben a betegségben.

Növelni kell az egészségügyre fordított kiadásokat

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, az egészségügy nemzetstratégiai kérdés, és az ágazat GDP-arányos kiadásainak jelentős növelésére lenne szükség hazánkban.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a kórházi fekvő- és járóbeteg-ellátásra 2014-ben 60-80 milliárd forinttal több pénzre lenne szükség, de a kórházi dolgozók béremelésére is további 17-20 milliárdot, illetve személyi juttatásokra 25-30 milliárdot kellene fordítani.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az egészségügy kiadásait - mintegy 800 milliárdot - legalább másfélszeresére kellene emelni, az alapellátásra fordított 90 milliárd forintot pedig meg kellene duplázni.

Ezt is szeretjük