Mire lehetne költeni a stadionépítésre fecsérelt 23 milliárdot?
Ötletek a kormánynak
A kormány egy újabb stadion építésére költ milliárdokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fideszes honvédelmi miniszter, Hende Csaba szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány újfent 9,6 milliárd forintot biztosít a szombathelyi Haladás-stadion- és sportcsarnok építésére, így egy újabb stadionnal gazdagodik Magyarország.

Nagyerdei Stadion Debrecenben, forrás: MTI, Czeglédi Zsolt

A kormány döntése alapján ezzel a szombathelyi rekreációs övezet fejlesztési stratégiáját támogatja. A stadion több sportágnak, kézilabdának, futsalnak, birkózásnak, ökölvívásnak, súlyemelésnek, tornának és sakknak is helyet biztosít majd, és várhatóan 2014-ben készülhet el.

Ez már a negyedik

Az utóbbi időben a szombathelyi stadion már a negyedik, aminek a felépítését a kormány milliókkal támogatja. Az egészben az a különös, hogy a magyar foci nem a kiemelkedő sikereiről híres, talán Orbán Viktor úgy gondolja, hogy ennek kizárólag a kevés stadion az oka. A jövő év tavaszán elméletileg ugyanis átadják mind a debreceni, mind a ferencvárosi stadiont is.

Miniszterelnöksége előtt Orbán Viktor 2010-ben még arról beszélt, hogy nem szabad a költségvetési pénzt stadionépítésekre költeni. Mostanra ennek ellentmondásossága magáért beszél. Tehát például amíg 2012-ben a kormány 7,8 milliárd forintot költött focira, 2013-ra ez a szám megduplázódott, és közel 16 milliárdot fektetnek a futball-projektekbe.

Loki, Felcsút, Fradi

Jövő tavasszal a debreceni Loki már nemzetközi normáknak megfelelő stadionban játszhatja meccseit. A stadion 20 ezer férőhelyes lesz, és 12,5 milliárd forintból valósul meg. A Loki stadionját a kormány 10 milliárddal támogatja, amit 2 évre adott a beruházáshoz. A ferencvárosi klub új, 22 ezer főt befogadni képes stadionja szintén 2014-ben készül el, 13,5 milliárd forintból, ehhez az állam 100 millió forintos támogatást nyújtott. Nemrég az 1800 fős Felcsútnak NBI-es csapata lett, így indokolttá vált egy új stadion építése számukra. A 3500 főt befogadni képes sportcsarnok 3,8 milliárd forintból épül fel.

A társasági adókedvezmény 2011 óta vehető igénybe, ha a vállalkozások támogatnak bizonyos sportágakat belőle. Az összegyűlt pénzből a felcsúti stadion építése 2,8 milliárd forintot kapott. Ez a pénz a miniszterelnök elmondása ellenére közpénz, tehát állami támogatásnak számít. A szombathelyi Haladás stadionjával együtt a támogatás összege közel 23 milliárd forint, ha beleszámítjuk a Mezőkövesd Zsóry Futball Clubnak adott 400 milliós támogatást is.

Egyéb felhasználás tippek

Kizárólag stadionok építésére tehát közel 23 milliárd forint megy el, gyakorlatilag feleslegesen. Lenne néhány tipp itt a kormány számára, ami, miután eddig nem ötlött fel benne, kapaszkodót nyújthat a jövőre nézve.

Példának okáért vegyük a legutóbbi természeti csapást, ami többek között Magyarországot is sújtotta, nevezetesen a június eleji ár- és belvíz miatt kialakult helyzet helyreállítási költségeit, ami nagyjából 30 milliárd forintot jelentett a településeknek, a gazdáknak és az állami szerveknek.

De akár a 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa károsultjainak is mehetett volna néhány milliárd az összegből, a Magyar Kármentő Alap számlájára. A helyreállítás költségeit végül az állam fizette, körülbelül 38 milliárd forintot. Ennek ellenére nagyon úgy tűnik, hogy a stadionépítések végeláthatatlanul folytatódnak Magyarországon.

Köztudott, hogy a miniszterelnök nagy focirajongó, de ez vajon tényleg indokolja, hogy a magyar focisták szebbnél szebb stadionokban veszítsék el a meccseket? Ha pedig focira akarunk költeni, menjen inkább utánpótlásra, tömegfocira és hasonlókra ez az összeg, esetleg edzőképzésre. A lényeg a kormánynak mégis az, hogy 2018-2019-ben már akár Bajnokok Ligája döntőt is tarthat Magyarország.

Ezt is szeretjük