Orbán Viktor a kormányt fényezte a horvát köztévében

Képeken Orbán látogatása

A magyar miniszterelnök részt vett a horvát csatlakozási ünnepségen.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy hétéves folyamat végeredményeként Horvátország 2013. július 1-én 28. tagállamként csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozási kérelmet Horvátország már 2003-ban beadta, amit az Európai Bizottság 2004-ben fogadott el, és egy évvel később kezdődtek el a csatlakozásról szóló tárgyalások.

A csatlakozás ünnepi rendezvényei vasárnap éjjel zajlottak Zágrábban, 170 külföldi vezető politikus részvételével. A magyar kormányfő, Orbán Viktor is részt vett az eseményen. Az uniós vezetők mellett Josi Povic horvát köztársasági elnök és Zoran Milanovic miniszterelnök is ünnepi beszédet mondott.

A horvát gazdaság már öt éve recesszióban van, és a munkanélküliség is nagyon magas. A horvátok alapvetően nem látják annyira rózsásnak a csatlakozást, hiszen a kormány korábban EU-nyomásra hozott bizonyos reformokat, valamint kiszolgáltatott a hágai bíróság számára olyan háborús bűnösöket, akikre a horvát nemzet hősként tekintett. De valószínűleg éppen emiatt sokkal megfontoltabb döntéseket hoznak majd.

A rendezvényen részt vett a magyar miniszterelnök Orbán Viktor is, aki a horvát köztévének adott interjújában meglehetősen egyértelműen fogalmazott a magyar kormány sikerességét illetően. Nem meglepő, hiszen a kormányfő minden lehetőséget megragad a kormánya reklámozására.

Vezetők, akikkel Orbán tárgyalt

A 2010-ben meghirdetett globális nyitás keretén belül kiemelt figyelmet kap a keleti nyitás politikája, amely reálgazdasági tervekkel indult, de egy ideje az államadósság csökkentése is szerepet kapott. A kormányfő, Orbán Viktor és Szijjártó Péter már megkezdte a tárgyalásokat, és találkoztak jó néhány keleti ország vezetőjével. A környezet a demokrácia szempontjából aggályokat vet fel.

OLVASD EL EZT IS!

  • magyarország
  • európai unió

Ezekre a változásokra számíthatsz

Ezt is szeretjük