Ennyit kap a kórház egy gyerek születése után
Így már érthető, miért nem engedik haza az anyát rögtön
A jogszabályon kellene változtatni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre nagyobb figyelmet kap Magyarországon az ambuláns szülést lehetővé tévő jogszabály kezdeményezése.

A Születésház Egyesület még májusban indított egy petíciót annak érdekében, hogy ha szülés után minden rendben van, és az anya haza szeretne menni a gyerekkel együtt, megtehesse azt minden további procedúra nélkül.

Mik a problémák?

A legnagyobb gond ezzel az, hogy jogilag alapvetően az anya eldöntheti, hogy mikor hagyja el a kórházat, ugyanakkor az egészségügyi dolgozók próbálják mindenképpen megakadályozni, így az anyának igen nagy procedúra korábban hazamennie.

Ez a szabályozás a nyugat-európai országokban máshogy működik, így például engedélyezi az anyák szabad döntési jogát anélkül, hogy beleszólnának abba.

Általában a nők nem az első gyerekük születésekor szeretnének hazamenni a javasolt három napnál korábban. Ebben a három napban mind az anyán, mind a gyereken elvégeznek különböző vizsgálatokat, szűréseket, fontos oltásokat kap meg a csecsemő. Ha orvosi szempontból vizsgáljuk, akkor emiatt kell bent maradniuk a kórházban.

A petíció célja alapvetően az, hogy új törvényi és finanszírozási rendszert dolgozzanak ki ennek megoldására. Az anyának jelenleg is megvan a joga arra, hogy maga döntsön a kórház elhagyásáról, ugyanakkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak akkor fizeti ki a kórházaknak a teljes összeget, ha bent maradnak három teljes napot. Emiatt az egészségügyi dolgozók mindenképpen megakadályozzák a mama és a gyerek hazamenetelét.

Egy másik probléma éppen a kialakult rendszer miatt van, miszerint a védőnők és a háziorvosok nincsenek felkészülve a pár napos csecsemők ellátására, nem mellesleg több száz betöltetlen védőnői állás van ma Magyarországon.

Mit mond az OEP?

Az egészségügyi ellátások finanszírozása alapvetően jogszabályokon alapul, amitől nem lehet eltérni - áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztár válaszában. A természetes lefolyású szülés esetén például az ellátási napok száma befolyásolja a finanszírozást is. Amennyiben az ellátási napok száma nem éri el a jogszabályban meghatározottat, az ellátás finanszírozása az ellátási napok számával vonatkozóan arányosan történik.

Tehát a szülés 100%-os finanszírozási díját az Országos Egészségbiztosítási Pénztár akkor fizeti ki a kórház részére, ha minimum háromnapos ellátás történik, tehát ez a finanszírozás alsó határnapja. Amikor a beteg ellátása kétnapos, akkor a 100% kétharmadát, ha egynapos, akkor a 100% egyharmadát fizeti ki a kórháznak.

Mennyit kap a kórház?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lapunknak elküldött adatai alapján komplikáció nélküli szülés esetén a kórház közel 90 ezer forintot kap a háromnapos ellátás után, császármetszés esetén pedig majdnem 184 ezer forintot.

A legnagyobb összegű ellátást a kórház az úgynevezett patológiás terhesség után kapja, ami a kóros állapottal járó vagy későbbi szövődményes terhesség alatti ellátást jelenti, így a vizsgálatok és a szülés indítása korábbi időpontban is történhet. Ez azt jelenti, hogy az anya és a magzat is folyamatos megfigyelés alatt kell, hogy álljanak, például ikerterhesség, terhesség alatti magas vérnyomás, vénás trombózis vagy vérzések esetén. Ez az összeg 570 ezer forintot is jelenthet.

Ezen felül a az újszülött ellátása is külön elszámolásra kerül, ami az újszülött súlyától és a szülés lefolyásától, a komplikációtól is függ. Ennek összege legkevesebb 47 ezer forint normális diagnózis esetén, műtét nélkül és 2499 gramm születési súly felett, de ez az összeg akár közel 4 és fél millió forint is lehet, ha a gyerek 999 gramm alatt születik.

Így érthető, hogy a kórházak mindent megtesznek annak érdekében, hogy bent tartsák a gyereket és az anyát a minimális három napig. Ugyanakkor azt nem veszik figyelembe, hogy a magyarországi kórházak higiéniai állapota és egyéb körülményei nem minden esetben teszik lehetővé sem a gyereknek, sem az anyának a megfelelő biztonságot. Gondolva itt akár a mellékhelyiségek vagy éppen az ágyneműk állapotára. Éppen emiatt nem biztos, hogy elegendő az erre vonatkozó jogszabályon változtatni, hanem felül kellene vizsgálni az egészségügyi intézmények állapotát is.

Ezt is szeretjük