Az amúgy is nehéz helyzetben lévő szülőket sújtja a törvény

Módosul a szabályzat

Az új Ptk. szigorúbban veszi az örökbefogadást.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mind a befogadó szülőkre, mind a gyerekekre nézve súlyos következményekkel jár a jövőre életbe lépő Polgári Törvénykönyv, melynek értelmében nyílt örökbefogadáskor a biológiai anya a gyerek hathetes koráig visszavonhatja az örökbeadást, ami a szakemberek szerint lehetőséget ad zsarolásra, és a gyerek lelki fejlődését is veszélyeztetheti - írja a hvg.hu.

A témával kapcsolatban a hvg.hu-nak a Gólyahír Egyesület vezetője, Mórucz Lajosné elmondta, hogy mindenkire nézve negatív következményei lehetnek, ha bevezetik az új szabályozást. A befogadó szülők nem mernek a gyerekhez annyira kötődni, ha bármikor kiderülhet, hogy nem maradhat náluk, ami a gyerekre is káros. Az örökbe adó anya pedig kevésbé tud gyorsan túllépni a kérdésen.

Megszakítható lesz az örökbefogadás

A 2014 márciusában életbe lépő Polgári Törvénykönyv szerint a szülő a hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek születésétől számított hat héten belül visszavonhatja.

A visszavonás lehetőségére a szülőt figyelmeztetni kell. Vagyis az új szabályozás szerint az örökbeadást követő hat hét alatt a biológiai anya meggondolhatja magát, és megszakíthatja az örökbefogadás menetét.

Az eddigi törvény

Az eddigi szabályozás szerint nyílt örökbefogadás esetén - ahol az eredeti és a befogadó szülők ismerik egymást - a biológiai szülők az után, hogy lemondtak a gyerekükről, már nem vonhatták vissza a döntést. Titkos örökbefogadáskor - ahol a szülő nem tudja, melyik családhoz került a gyerek - viszont eddig is érvényben volt egy hasonló hathetes szabály. Lényeges különbség volt azonban, hogy amíg a nyílt örökbefogadást civil egyesületek, alapítványok közvetítik, a titkos örökbefogadást a Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézi.

A biológiai szülők beleegyezésére a szülés után mind a titkos, mind a nyílt örökbefogadás esetén szükség van, hogy érvényes legyen az örökbeadás, de eddig csak a titkos örökbefogadáskor volt lehetőség arra, hogy a szülő visszavonja a hozzájárulását. A módosítást a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat már 2010-ben kezdeményezte arra hivatkozva, hogy az anya szüléskor más lelkiállapotban van, és nyomás alá kerül.

Többen szeretnének csecsemőt

Bár Magyarországon az örökbe adó és befogadó szülők többsége az államilag szervezett titkos örökbefogadást preferálja, a döntés mégis igen sok gyereket érinthet, hiszen az örökbefogadók nagy része újszülöttet szeretne. Csak kevesen fogadnak be három évnél idősebb gyerekeket, a roma származású, vagy valamilyen fogyatékossággal született, a szüleik által hátrahagyott gyerekeknek pedig alig van valami esélyük arra, hogy valaha is befogadja őket egy család.

Uniós szabályokkal takaróznak

Az újszülöttek örökbefogadásával foglalkozó Gólyahír Egyesület szerint az illetékesek arra hivatkoztak, hogy az EU-s szabályozás kötelezi a tagállamokat hasonló törvények bevezetésére, azonban jelenleg egyik uniós országban sincs hasonló törvény. Az uniós szabályozás visszavonásról nem beszél, csupán azt mondja, hogy az anya hozzájárulása akkor érvényes, ha hat héttel a szülés után adja, vagy amikor őt az illetékes hatóság erre alkalmasnak találja.

Szülőnek és gyereknek is trauma

- Az alapítványomnál volt egy eset 10-12 évvel ezelőtt, amikor egy házaspár nyílt örökbefogadással örökbe fogadott egy újszülöttet, haza is vitték a kórházból a babát, de pár hét múlva a biológiai szülei jelezték, hogy meggondolták magukat, és szeretnék visszakapni a gyermeket - mondta Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke.

Akkor is, jelenleg is a lemondó nyilatkozat megtétele után a biológiai szülő már nem vonhatta vissza a nyilatkozatát, csak az örökbefogadó léphet vissza. Budavári szerint az említett esetben a házaspár végül beleegyezett, hogy visszaadják szülőanyának a gyermeket.
- Bár a saját döntésük volt, mégis a padlóra kerültek lelkileg. Beláthatatlan, hogy mi lesz, ha az új törvény szerint majd az örökbe fogadni szándékozónak hat hét múlva törvényi kényszer miatt kell majd lemondani egy gyermekről.

Távolságtartás is kialakulhat

Mórucz Lajosné, a nyílt örökbefogadásokat közvetítő Gólyahír Egyesület vezetője szerint az örökbefogadó szülők nem mernek majd közelebbi kapcsolatot kialakítani a gyermekkel, ha tudják, hogy bármikor elkerülhet tőlük.
- Szörnyű érzés lenne, ha a hetek alatt megszeretik egymást, aztán hirtelen kiderül, hogy mégsem maradhat náluk, de mindhárom félre negatív következményei lehetnek, ha bevezetik az új törvényt.

Mindkét szakember kiemelte, hogy a szülők mellett komoly traumát okozhat a befogadó szülők korábbi gyerekeinek is, különösen, ha őket is örökbe fogadták: egy fiatalabb gyerek nehezen tudja feldolgozni, hogy mégsem érkezik meg az ígért testvér, attól szoronghat, hogy őt is bármikor elvihetik a családjától.

Az örökbeadás folyamata

A legtöbb esetben egy újszülöttet és az anyát a szülés után 72 órán belül hazaengedik, ha azonban az anya jelezte örökbeadási szándékát, akkor az adoptáció módjától és az azt közvetítő szervezettől függ, mi fog történni. Nyílt örökbefogadás esetén a közvetítő szervezet általában még egy ideig bent tartja a gyereket a kórházban, ahová a befogadó szülők bejárhatnak, sok esetben oktatást is kapnak, hogyan lássák el az újszülöttet.

A titkos örökbefogadás ennél valamivel hosszadalmasabb folyamat: a procedúrát a Gyermekvédelmi Szakszolgálat végzi, és csak akkor kezdik el keresni az ideális örökbefogadókat, miután a vér szerinti szülő nyilatkozott a lemondásról, amit így még van ideje visszavonni. Ha már sikerült befogadó szülőket találni, nekik további egy hónapot kell még várniuk, mielőtt elvihetik a gyereket. Ez alatt az úgynevezett összeszokási idő alatt egy otthonban találkozhatnak a gyerekkel, illetve oktatást kapnak az újszülött gondozásáról.

Budavári Zita szerint elsősorban az örökbefogadónak lesz kellemetlen, ha bevezetik ezt a törvényt.
- Előfordulhat, hogy az örökbefogadó berendezkedik, hazaviszi az újszülöttet, akiért felfüggeszti az állását, berendezi a babaszobát, és lehet, hogy hat hét múlva jelentkezik az anyuka, és visszakéri a gyerekét. Ennél is rosszabb, hogy Magyarországon ma virágzik a gyermekkereskedelem, most is hallani arról, hogy egyes szülők pénzt szeretnének kapni az örökbeadásért, nekik az új szabály lehetőséget ad, hogy az örökbeadás esetleges visszavonási lehetőségével zsarolhatják az örökbefogadó házaspárt.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lenne más megoldás is

Budavári szerint az lenne az ideális, ha a törvény lehetővé tenné, hogy a lemondó szülő csak a gondozásba történő kihelyező határozat időpontjáig vonhatná vissza örökbeadási szándékát - semmiképp nem azután, hogy a befogadó szülők már elvitték a csecsemőt, vagy elkezdtek vele ismerkedni.

Szerinte ez a szabályozás mind a nyílt, mind a titkos örökbefogadásra alkalmazható lehetne.
- Korábban is javasoltuk ezt a szabályozást, már az előző kormányzati ciklusban is felmerült egy, a mostanihoz hasonló törvény bevezetése - mondta.

Ezt is szeretjük