Miből nyaral a család?
A kormány előre bekéri a tankönyvek árát
Újdonság, hogy a Könyvtárellátónak korábban kell kifizetni a tankönyvcsomagot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Habár az idei tanév kezdetétől, 2013 szeptemberétől az első osztályosok ingyen tankönyvet kapnak, ami felmenő rendszerben fog működni, magyarán a gyerekek megöröklik majd őket, a felsőbb korosztálynak még meg kell vásárolnia a könyveket.

A tankönyvek biztosítását az idei évtől a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. vette át a korábban alkalmazott terjesztési cégektől.

Előrehozott fizetési határidő

Egyelőre nem tudni, a Könyvtárellátó miért hozta előre a tankönyvek kifizetésének határidejét. A tavalyig különböző terjesztési cégekkel dolgozó tankönyvrendelések kifizetésének határideje augusztus vége, szeptember eleje volt, és a tankönyvcsomagot is ezzel egy időben lehetett átvenni.

Ehhez képest a Könyvtárellátó előrehozta július 31-re a fizetési határidőt, majd ezt az államtitkárság kérésére kitolták augusztus 15-re. Ez az időpont még mindig korábbi az eddiginél.

Mielőtt a Könyvtárellátó vette volna át a tankönyvrendelések bonyolítását, a fizetési határidő is későbbre esett. Ugyanakkor például 2012-ben bizonyos városok és települések nem tudták tartani még az augusztus végi fizetést sem, így ezek a helyek nem is kapták meg a tankönyveiket időben. Érdeklődtünk, hogy miért kell ilyen hamar befizetni a pénzt, de az erre vonatkozó kérdésünkre még nem kaptuk meg a választ a Könyvtárellátótól.

Utalványos fizetés

A tankönyvrendelést követően a szülők megkapják július elejével a csekket a Könyvtárellátótól, majd a befizetés után a könyveket augusztus végéig kapják meg a diákok.

További kérdések merülnek fel az utalványos fizetéssel kapcsolatban. Még nem tudni biztosan, hogy lehet-e majd az iskolakezdési támogatás keretein belüli utalvánnyal kompenzálni a tankönyvek árát. A Könyvtárellátó honlapja szerint ez az információ július 15-ig kikerül a weboldalukra. Ugyanakkor a munkavállalók az iskolakezdési támogatást általában augusztus végén vagy szeptember elején szokták megkapni a munkaadótól. Ezzel a probléma tovább bonyolódik, hiszen, ha augusztus 15-ig a szülő nem kapja kézhez az utalványt, akkor nem biztos, hogy tud fizetni. Ez pedig csúszáshoz vezethet.

Mit kezd a pénzzel?

Arról, hogy a Könyvtárellátó az augusztus közepéig befolyó pénzzel mit kezd, szintén nincsen információ. De valószínűleg bankban tartják a többmilliárdos összeget, ami kamatozni fog a nonprofit szervezetnek. Ez már csak azért is érdekes, mert a cég majd csak októberben számol el a tankönyvek árával a tankönyvkiadók felé.

Iskolakezdési támogatás

- A támogatás általános vagy középiskolás gyerek után igényelhető, gyerekenként a minimálbér 30%-áig, tehát 29 400 forint.
- Egy közös gyermek után mindkét szülő igénybe veheti.
- A tanévkezdést megelőző 60. naptól az év végéig lehet igényelni
- Újdonság, hogy az iskolakezdési támogatás kiadásának módja kizárólag utalvány lehet

A Könyvtárellátóról

A 2013-as év az első, amikor a Könyvtárellátó biztosítja a tankönyvellátást a gyerekeknek. A cég jelenleg 100%-ban állami kézben van, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonát képezi, vagyonhasznosító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A cég igazgatósági tagjai között szerepel Bakos Erika, Kövér László testvérének a volt felesége. A család a Magyar Egyetemi Kiadó Kft. céggel már korábban is foglalkozott könyvkiadással, például ők adták ki az első Fideszről szóló Orbán-könyvet. Ezt követően a céget később fizetésképtelenség miatt felszámolták.

Ingyen tankönyv

A fizetési határidő előrehozatala sok családnak megterhelő, többek között a gyerekkel kapcsolatos nyári kiadások miatt. Az idei évben bevezetett ingyen tankönyvet teljes egészében még csak az első osztályosok kapják, ami a jövőben felmenő rendszerben fog működni. Tehát aki jövőre megy első osztályba, megkapja a mostani első osztályosok könyveit és így tovább.

Az első osztályosokon kívül csak a rászorulók, illetve a három vagy több gyereket nevelők kapnak ingyen tankönyvet. Ez tanulónként 12 ezer forintos támogatást jelent. A közoktatási rendelet egyre inkább egységesítésre törekszik, hiszen be szeretné vezetni, hogy tantárgyanként csak egy vagy két tankönyvet lehessen kapni.

Jelenleg a tankönyvcsomagok ára általános iskolában alacsonyabb, 5-10 ezer forintig terjed, de egy középiskolásnál akár már 20 ezer forint körül is mozoghat a tankönyvek ára, és ebben nincsenek benne az egyébként is drága nyelvkönyvek.

Ezt is szeretjük