Miből nyaral a család?

A kormány előre bekéri a tankönyvek árát

Újdonság, hogy a Könyvtárellátónak korábban kell kifizetni a tankönyvcsomagot.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Habár az idei tanév kezdetétől, 2013 szeptemberétől az első osztályosok ingyen tankönyvet kapnak, ami felmenő rendszerben fog működni, magyarán a gyerekek megöröklik majd őket, a felsőbb korosztálynak még meg kell vásárolnia a könyveket.

A tankönyvek biztosítását az idei évtől a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. vette át a korábban alkalmazott terjesztési cégektől.

Előrehozott fizetési határidő

Egyelőre nem tudni, a Könyvtárellátó miért hozta előre a tankönyvek kifizetésének határidejét. A tavalyig különböző terjesztési cégekkel dolgozó tankönyvrendelések kifizetésének határideje augusztus vége, szeptember eleje volt, és a tankönyvcsomagot is ezzel egy időben lehetett átvenni.

Ehhez képest a Könyvtárellátó előrehozta július 31-re a fizetési határidőt, majd ezt az államtitkárság kérésére kitolták augusztus 15-re. Ez az időpont még mindig korábbi az eddiginél.

Mielőtt a Könyvtárellátó vette volna át a tankönyvrendelések bonyolítását, a fizetési határidő is későbbre esett. Ugyanakkor például 2012-ben bizonyos városok és települések nem tudták tartani még az augusztus végi fizetést sem, így ezek a helyek nem is kapták meg a tankönyveiket időben. Érdeklődtünk, hogy miért kell ilyen hamar befizetni a pénzt, de az erre vonatkozó kérdésünkre még nem kaptuk meg a választ a Könyvtárellátótól.

Utalványos fizetés

A tankönyvrendelést követően a szülők megkapják július elejével a csekket a Könyvtárellátótól, majd a befizetés után a könyveket augusztus végéig kapják meg a diákok.

További kérdések merülnek fel az utalványos fizetéssel kapcsolatban. Még nem tudni biztosan, hogy lehet-e majd az iskolakezdési támogatás keretein belüli utalvánnyal kompenzálni a tankönyvek árát. A Könyvtárellátó honlapja szerint ez az információ július 15-ig kikerül a weboldalukra. Ugyanakkor a munkavállalók az iskolakezdési támogatást általában augusztus végén vagy szeptember elején szokták megkapni a munkaadótól. Ezzel a probléma tovább bonyolódik, hiszen, ha augusztus 15-ig a szülő nem kapja kézhez az utalványt, akkor nem biztos, hogy tud fizetni. Ez pedig csúszáshoz vezethet.

Mit kezd a pénzzel?

Arról, hogy a Könyvtárellátó az augusztus közepéig befolyó pénzzel mit kezd, szintén nincsen információ. De valószínűleg bankban tartják a többmilliárdos összeget, ami kamatozni fog a nonprofit szervezetnek. Ez már csak azért is érdekes, mert a cég majd csak októberben számol el a tankönyvek árával a tankönyvkiadók felé.

Iskolakezdési támogatás

- A támogatás általános vagy középiskolás gyerek után igényelhető, gyerekenként a minimálbér 30%-áig, tehát 29 400 forint.
- Egy közös gyermek után mindkét szülő igénybe veheti.
- A tanévkezdést megelőző 60. naptól az év végéig lehet igényelni
- Újdonság, hogy az iskolakezdési támogatás kiadásának módja kizárólag utalvány lehet

A Könyvtárellátóról

A 2013-as év az első, amikor a Könyvtárellátó biztosítja a tankönyvellátást a gyerekeknek. A cég jelenleg 100%-ban állami kézben van, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonát képezi, vagyonhasznosító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A cég igazgatósági tagjai között szerepel Bakos Erika, Kövér László testvérének a volt felesége. A család a Magyar Egyetemi Kiadó Kft. céggel már korábban is foglalkozott könyvkiadással, például ők adták ki az első Fideszről szóló Orbán-könyvet. Ezt követően a céget később fizetésképtelenség miatt felszámolták.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ingyen tankönyv

A fizetési határidő előrehozatala sok családnak megterhelő, többek között a gyerekkel kapcsolatos nyári kiadások miatt. Az idei évben bevezetett ingyen tankönyvet teljes egészében még csak az első osztályosok kapják, ami a jövőben felmenő rendszerben fog működni. Tehát aki jövőre megy első osztályba, megkapja a mostani első osztályosok könyveit és így tovább.

Az első osztályosokon kívül csak a rászorulók, illetve a három vagy több gyereket nevelők kapnak ingyen tankönyvet. Ez tanulónként 12 ezer forintos támogatást jelent. A közoktatási rendelet egyre inkább egységesítésre törekszik, hiszen be szeretné vezetni, hogy tantárgyanként csak egy vagy két tankönyvet lehessen kapni.

Jelenleg a tankönyvcsomagok ára általános iskolában alacsonyabb, 5-10 ezer forintig terjed, de egy középiskolásnál akár már 20 ezer forint körül is mozoghat a tankönyvek ára, és ebben nincsenek benne az egyébként is drága nyelvkönyvek.

Ezt is szeretjük