Orvostanhallgatók, szeptembertől "vége a jó világnak"
Egyoldalú szerződés köti a diákokat
Mi akadályozza meg az orvosokat, hogy külföldre menjenek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alaptörvény negyedik módosítása meghatározza többek között a felsőoktatásban frissen végzettek röghöz kötését. 

Ez annyit jelent, hogy az államilag finanszírozott hallgatók a diploma megszerzését követően kötelesek 20 éven belül a képzési idejük dupláját ledolgozni Magyarországon. Ha nem így döntenek, akkor az oktatási költségeiknek a dupláját kellene visszafizetniük. 

Klinghammer István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt rektora az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy ha valaki nem tud eleget tenni a költség visszafizetésének, elegendő, ha egyenlő részletekben téríti meg. Szerinte erkölcsi megfontolás alapján annyival tartoznak a társadalomnak, hogy a nagyjából 40 évig tartó aktív életükből három vagy hat évet a nemzet javára töltsenek.

A nagy vihart kavart törvénymódosítás keretein belül 2013 szeptemberében a hallgatóknak egy egyoldalú nyilatkozatot kell aláírniuk, amiben nemcsak azt vállalják, hogy időben befejezik tanulmányaikat, hanem a magyar munkajog szerinti foglalkoztatást is. 

Mi a helyzet az orvosokkal?

Nem mindegy az orvosnak tanuló diákokkal kapcsolatban, akik akár hat évet is tanulhatnak az egyetemen, így náluk a kötelezően ledolgozandó idő nyilvánvalóan hosszabbra nyúlik.

Köztudott, hogy a magyar egészségügyben dolgozókat nem fizetik meg rendesen, emiatt rengetegen döntenek a külföldön való munkavállalás mellett. Ez pedig természetszerűleg magával vonzza, hogy a fiatal orvosok száma csökken Magyarországon. Ugyanakkor, ha egy magyar orvos vagy bármilyen egészségügyi dolgozó úgy dönt, hogy elhagyja Magyarországot, fizetése akár a tízszeresére is nőhet. Ebben az esetben viszont nem fog gondot okozni számára a költségek visszafizetése sem. Sőt, az orvosok egy részének már úgy megéri külföldön dolgozni, hogy ingázik Magyarország és az adott munkahely között.

Állami lépések a maradásért

Az orvosok külföldi munkavállalása régóta problémát okoz Magyarországon. A kormány próbál kezdeményezéseket indítani az egészségügyben dolgozók marasztalását illetően. Legutóbb 2012 novemberében 14%-kal növelték az egészségügyi ellátás alapfinanszírozását.

Kevés a fiatal orvos, a kórházak tele vannak olyan egészségügyi dolgozókkal, akik még nyugdíjaskorban is kénytelenek dolgozni. A Népszabadság Online információi szerint a kormány az április 26-i ülésén foglalkozott a nyugdíjas egészségügyi dolgozók kompenzációjával, ami szerint a nyugdíj mellett továbbfoglalkoztatott dolgozókat illetmény-kiegészítésben részesíthetik. Emellett pedig néhány 10 ezer forinttal emelkedhetnek az orvosi bérek, és a diplomás szakdolgozók is 30 ezres többletre számíthatnak, ha a kormány is úgy akarja a bértárgyalások végén.

Ezt is szeretjük