Így zajlott a diáktüntetések tele

Összefoglaló

Tavaly a keretszámok csökkentéséről szóló tervezet verte ki a biztosítékot a diákoknál, akik tiltakozásba kezdtek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány 2013-as keretszámokról szóló döntése tavaly decemberben kihúzta a gyufát a diákoknál. A Hálózat a Tanszabadságért rögtön tiltakozását fejezte ki a keretszámok csökkentése ellen, mely szerintük komoly hatással lenne Magyarország jövőjére.

A kormánydöntés után öt nappal már egyre mérgesedett a helyzet, 2012. december 10-én kezdetét vette a tiltakozáshullám a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen, többek között a hallgatói szerződések és az állami támogatás megnyirbálása is heves vita tárgya volt.

December: az első lázongások Szegeden

Miután híre ment az Emberi Erőforrások Minisztériumában készített kormánytervezetnek - mely jelentősen átformálná a felsőoktatást -, beindult a tiltakozó megmozdulások láncreakciója. A soproni egyetemisták flashmobot szerveztek, és gyertyagyújtással fejezték ki gyászos hangulatukat.

Budapesten a HÖOK vezetői bejelentették, hogy népszavazással lépnek fel az érdekeik semmibevétele ellen. December 10-én, hétfőn, a Szegedi Tudományegyetemen megalakult a sztrájkbizottság, melyhez néhány oktató is csatlakozott a Hallgatói Hálózat, valamint a diákönkormányzat mellett. Még aznap elfoglalták a Csongrád Megyei Kormányhivatal földszintjét, magyarázatot követelve a fejük felett hozott intézkedésekre.

Budapesten hídfoglalással folytatódott

Az átlagosnak induló hétfő hirtelen nagyon mozgalmassá vált: az ELTE-n fórumot tartottak a hallgatók, ahol a Hallgatói Hálózat összeállította és elmondta hatpontos követelését, majd több száz demonstráló bénította meg a forgalmat a Petőfi híd budai hídfőjénél, miközben arra buzdították az autósokat, hogy ha velük vannak, dudáljanak.

Később a tömeg a Budapesti Corvinus Egyetemhez indult, ahol felolvasták a HaHa követeléseit. Mindeközben megindult a telefonos toborzás, így, mire a Kossuth térre érkeztek a tüntetők, egyre többen csatlakoztak hozzájuk.

Forrás: a HaHa Facebook-oldala

A kiszámíthatatlan úti célú tüntetés végül a Lánchídon ért véget, ahol már a szerdai HÖOK-tüntetésére toborozták az embereket.

A második demonstráció

2012. december 12-én, szerdán már a második tüntetés zajlott a fővárosban a taníj bevezetése, valamint a keretszámok csökkentése ellen. Előtte már vidéken is beindult a tiltakozáslavina: kedden Miskolcon foglalták el az egyetemisták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal épületét. Még aznap Pécsen, Szegeden és Debrecenben is fórumot szerveztek a diákok, hogy kifejezzék nemtetszésüket.

Az MSZP kihasználta az alkalmat, és egy sajtótájékoztató keretén belül ígéretet tett, hogy kormányra kerülése esetén tandíjmentességet biztosít a diákoknak. Délután a BME épületében, fórummal kezdődik a tüntetés. A demonstrációhoz szülők, középiskolások és gimnazisták is csatlakoztak, hiszen ők azok, akiket valóban érint a kormány 2013-as tervezete. Bár a hallgatók hívták, Orbán nem vett részt a fórumon.

Gyertek ki!

A tömeg megint az utcára vonul. Az Erzsébet hídon át a Kossuth tér felé veszik az irányt a demonstrálók.

Sokan közösségi portálokon követik az eseményeket, míg a Parlament előtt ugrálnak, skandálnak, fáklyákat gyújtanak a fagyoskodó tüntetők. A HÖOK elnöke, Nagy Dávid vezette a tömeget a Parlament elé, ahol a rendőrsorfal elé állva azt kiabálta, hogy valaki jöjjön ki a Parlamentből tárgyalni. Ez nem történt meg, bár Kövér László, az Országgyűlés elnöke arról számolt be, hogy a kormány jelezte egyeztetési szándékát, de a hallgatók nem reagáltak rá, vagyis nem éltek a lehetőséggel. Végül a fázósak elszállingóztak, a kitartóbbakat pedig a rendőrség szorította ki szép lassan a Kossuth térről.

Téli rózsás forradalom

December 13-án, csütörtökön az oktatásért felelős államtitkár, Hoffman Rózsa Kecskemétre látogatott, ahol demonstráló fiatalok várták. Szombaton, Orbán Viktor visszavonta a keretszám csökkentésének tervezetét, sőt, bejelentette, hogy eltörli a keretszámokat. December 17-én, hétfőn a Humán Platform szervezésében gyűltek össze a tüntetők az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt.

A diákok nem érték be Orbán ígéretével, a délutáni demonstráció után a menet ismét a Parlament elé vonult, majd a Rádió épületét vették irányba, ahol az esti hírműsorban beolvasták követeléseiket.

Forrás: MTI

Újabb tárgyalások a kormánnyal

Az ELTE-n létrejött az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum, melynek támogatói és tagjai azt szorgalmazzák, hogy a felsőoktatási reformot velük is egyeztesse a kormány. December 19-én, szerdán újabb tüntetésekre, sztrájkokra került sor az ország több pontján. December 22-én, a HÖOK kezdeményezésére ismét tárgyalásokat folytatott a kormány a hallgatói szervezet képviselőivel. Az álláspontok több ponton közeledtek ugyan, de nem sikerült dűlőre jutniuk abban a kérdésben, hogy valamennyi szakon legyenek tandíjmentes helyek.

Február: egyetemfoglalás

A Fidesz benyújtotta az Alaptörvény újabb módosítását, mely az alkotmányba emelné a röghöz kötést. A diákoknál betelt a pohár. 2013. február 11-én a hallgatók két termet foglaltak el az ELTE bölcsészkarán. Az egész éjszakát ott töltötték, fórumokat, megbeszéléseket tartottak. Másik két fővárosi egyetemen is megszakították az oktatást, a diákszervezetek pedig újabb tiltakozó felvonulást indítottak a Deák térről. Az Éhségmenet újabb próbálkozás volt, még mindig változást remélnek a diákok.

Ezt is szeretjük