Betelt a pohár - Egyetemfoglalásba kezdtek a diákok
A Fidesz az Alaptörvény részévé tenné a röghöz kötést. A HaHa aktivistái az ELTÉ-n akcióznak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fidesz-KDNP pénteken benyújtotta az általuk korábban gránitszilárdságúnak titulált új Alaptörvény immáron negyedik módosítását, mely az alkotmányba emelné a röghöz kötést.

Kép forrása: a HaHa Facebook-oldala

A HÖOK tudott róla?

A diákokat meglepte, egyben felháborította a terv, Nagy Dávid, a kormánnyal tárgyaló HÖOK elnöke péntek este azt mondta az MTI-nek: gyáva és hazug a hallgatói szerződés beemelése az alaptörvénybe.

Nagy megjegyezte: innentől megkérdőjelezhető, hogy Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének milyen súlya van a kormányban, mert ilyen intézkedésről az egyeztetéseken nem esett szó.

Balog Zoltán a felsőoktatási kerekasztal január 31-i megalakulása után azt jelentette be, hogy három munkacsoportot hoznak létre, és ezek közül az egyikben, a hallgatói felelősség munkacsoportban elsősorban a hallgatói szerződésekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak majd.

Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja akkor a hallgatói szerződésről azt mondta, hajlandóak tárgyalni, de szeretnék látni a kormány válaszát az ügyben az unió által folytatott próbaeljárásra. Hozzáfűzte: erre ígéretet is kaptak a tárca vezetőjétől.

Balog Zoltán az Index kérdésére szombaton azt mondta, semmi olyan nem történt, amiről a HÖOK nem tudott, a röghöz kötésről szóló egyeztetésen hónapok óta részt vesz a diákságot képviselő szervezet, ezért nem érti a meglepetésüket. Balog hozzátette: a HÖOK nem vitatkozott a röghöz kötés elvével.

Egyetemfoglalás

Vitatkozott viszont, elég hangosan, a Hallgatói Hálózat, mely az év végi tüntetéseket is szervezte. A HaHa eredetileg hétfő délután újabb demonstrációba kezdett volna, ám a hivatalos programmal ellentétben már délelőtt akciózni kezdtek.

Mint a Haha Facebook-profiljáról kiderül, az ELTE BTK diákjai hétfő délelőtt sorra járták a termeket egyetemfoglalást, blokádot hirdetve.

A HaHások 11 órakor a főépület 34-es termében hallgatói fórumot tartottak, ahová minden csatlakozó diákot vártak. A hvg.hu úgy tudja, a Hallgatói Hálózat hozzávetőleg harminc aktivistája szakított meg egy órát az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a Múzeum körúti kampusz Fülöp Lajosról elnevezett termében, a második emeleti nagyelőadóban pedig egy történelem előadást zavartak meg.

Tüntetés ma délután

Az egyetemfoglalással az ELTE forrásainak csökkenése, illetve a felsőoktatás átalakítása ellen tiltakoznak. A diákok délután tüntetést is tartanak a budapesti Deák téren délután 3 órakor, miután véleményük szerint a kormány nem teljesítette a diákok hat pontos ultimátumát. Az esemény Facebook-oldala szerint 4 és 7 óra között az összegyűlt demonstrálók több egyetemhez vonulnak majd, este 7 és 8 között pedig beszédeket is tartanak az ELTE Lágymányosi kampuszánál.

Ezt is szeretjük