Készpénzadó: többször kell fizetned, mint elsőre hitted

Újabb részletek

Valószínűleg nemcsak akkor kell fizetni, ha bankautomatából veszel fel pénzt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jóval szélesebb kört érinthet majd a péntek óta atm-adóként elhíresült, megemelt tranzakciós illeték, mint amit a névadó megoldás takar - értesült a Napi Gazdaság. A lap szerint fizethetünk a bankfiókokban történő készpénzfelvétel után is, és illetékköteles lehet a banki valutakifizetés és a valutaváltás.

A kormány a készpénzfelvételre róna háromszoros illetékterhet, így nemcsak a készpénzkiadó automatáknál kivett pénz után kell többet fizetni, de a bankfiókokban történő készpénzfelvétel után is.

A valutaváltó cégeknek is rosszabb lesz

Egyes vélemények szerint, ha a készpénzes kifizetéseket is a magasabb illeték terheli, az érvényes a valutában történő kifizetésekre is - már csak azért is, mert például az OTP működtet eurócímleteket kiadó automatákat is. Ha viszont a banki valutakifizetés illetékköteles lesz, akkor a valutaváltásra is vonatkoznia kell az új szabálynak.

Ebben az esetben a bankok ügynökeként dolgozó valutaváltó cégekre is vonatkoznia kell a majdani törvénymódosításnak. Ugyancsak 3 ezrelékes illeték terheli majd a postai bankkártyás tranzakciókat, hiszen azok - hiába futnak pos-készüléken - készpénzfelvételnek minősülnek.

Nem jön ki a várt 30 milliárd forint

A várt 30 milliárd forint ugyanis pusztán az atm-használatból nem jön ki. Az MNB statisztikái szerint az idei első félévben csaknem 60 millió készpénzfelvételi tranzakció történt hazai kártyákkal, összesen 2966 milliárd forint értékben.

Így került újra Magyarországra az IMF

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az egy készpénzfelvételre jutó átlagos összeg 2010 első féléve óta 50 ezer forint körül mozog, az új illetékkel vélhetően ennél alacsonyabb lehet a jövőben. Mindez azt jelzi, hogy az ügyfelek átlagosan 149 forintot fizetnek majd egy-egy pénzfelvét után. Ez esetben viszont pusztán az atm-ekből 18 milliárd forint alatt marad majd a bevétel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Kérdés, hogy a gazdaság kifehérítése érdekében üdvözlendő illeték kivetése mellett a kormányzat elgondolkodik-e azon, hogy a polgároknak valóban alternatívát kell nyújtani a készpénzmentes fizetésre. Bár a hazai kereskedelmi bankkártya-elfogadó helyek - pos-terminálok - száma dinamikusan nő - a 100 ezer plasztikra jutó pos-ok száma két év alatt 724-ről 900 fölé emelkedett -, ez elmarad Európától és a régiótól is.

Ezt is szeretjük