Futás kora reggel: biztos, hogy ez a legjobb időpont rá?

Kremer Kaposi Péter személyi edző elárulja, mire kell figyelned, ha sporttal kezded a napod.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a tél beköszöntével nincs már kedved munka után sötétben futni, valószínűleg előbb-utóbb megfordul a fejedben, hogy talán a reggeli edzés lehet a megoldás. A hajnali ébresztő hangját hallva azonban eszedbe juthat, hogy talán veszélyes a korai sport a még félálomban lévő ízületeidnek, illetve azt sem tudod, hogy szabad-e előtte reggelizned.

Hogy ne akadj el ezen a ponton, és ne beszéld le magad feleslegesen a futásról, megkérdeztük a témában Kremer Kaposi Péter személyi edzőt.

Nagyobb súlyfeleslegtől szabadulnál?

- Tapasztalatból azt mondom, hogy aki nagyobb túlsúlytól szeretne szabadulni, annak felesleges reggeli futással sanyargatnia magát, mindegy, hogy a nap mely szakában végzi a zsírégető edzést, csak csinálja meg.

Aki azonban tökéletesen táplálkozik, elég edzettnek érzi magát, és csak az utolsó pár kiló van hátra, bátran próbálja ki, segíthet átlendülni a holtponton - mondja Kremer Kaposi Péter.

Reggelivel vagy anélkül futsz?

Az éhgyomri edzés, illetve futás az egyik legjobb zsírégető edzés. Reggel, ébredés után az inzulinszint alacsony, ami létfontosságú a zsírégetés szempontjából. A test glikogénraktárai is üresközeli állapotban vannak, hiszen a szervezet ilyenkor jó 8-12 órája nem kapott tápanyagot. Fontos azonban, hogy az éhgyomri edzés megszokást igényel.

Természetesen, ha nem kifejezetten zsírégető edzést végzel, inkább a kondíciód miatt futsz, illetve, ha üres hassal szédelegsz, bátran fogyassz valamilyen könnyebb táplálékot - gyümölcsöt, korpás kekszet - sportolás előtt. Ebben az esetben azonban már nincs különbség a reggeli és a délutáni futás között.

Utána ehetsz?

Ha azonban jól bírod az éhgyomri edzést, és futás után sem ájuldozol, akkor még egy jó órán át ne fogyassz szénhidrátot, hiszen az utólagos zsírégetést - a szervezet az edzést követően még hosszú órákon át égeti a zsírt - ez leállítja. Ha lehet, az első étkezés is legyen magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú. Természetesen ez mind a zsírégetésre vonatkozik, ha a futóedzést nem ebből a célból végzed, nyugodtan egyél utána.

Bemelegítés nélkül ne!

Nemcsak az inzulinszinted, a vérnyomásod, a pulzusod alacsonyabb reggel,  az ízületeid sem mozogtak egész éjjel, így azok, valamint az inak, izmok sérülékenyebbek. A bemelegítés tehát létfontosságú ilyenkor, légy alapos! A teljes testet be kell melegíteni, nem csupán a lábakat, és minden ízületedet át kell mozgatnod. Lassú és koncentrált mozdulatok ezek, a lóbálás, lengetés, rángatózás többet árt, mint használ.

Ezt is szeretjük