Miért gyulladhat be a fül nátha után? Bevált házi praktikák, amiket szakorvos javasol ellene
Nem ritka jelenség, ha a nátha után közvetlenül jelentkezik fülfájás. Vannak házi praktikák, amik bevethetőek ellene.

fülfájás nyító fiatal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Nem véletlenül következik egyik betegség a másik után.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy ez a tünet fülkürthurutot is jelezhet, és ha nem kezelik megfelelően, akár középfülgyulladás is kialakulhat.

Náthától a fülfájásig

A fület az orrüreggel a fülkürt köti össze. Biztosítja a nyomás kiegyenlítését a középfülben, és a megfelelő szellőzést. Felső légúti fertőzés vagy allergia miatt létrejövő orrdugulás - duzzanat, gyulladás - vagy túlzott váladéktermelődés miatt a fülkürt elzáródhat, így funkcióját nem tudja tökéletesen ellátni.

GettyImages-151037317
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, ez okozza a fülfájást, melyet dugulásérzés, enyhe halláscsökkenés is kísérhet. Ez az állapot a fülkürthurut, amit azért fontos kezelni, mert ha tartósan fennáll, akkor középfülgyulladás is kialakulhat.

Így kezelje a fülkürthurut tüneteit otthon

  • A legfontosabb az orrdugulás megszüntetése, a fülkürt működésének helyreállítása. Ehhez patikában vény nélkül kapható orrspray-t érdemes használni a betegtájékoztatóban leírt adagolás szerint.
  • A fülfájásra fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszer is szedhető.
  • Hatásos otthoni praktika fülfájásra az infralámpa használata, ezt naponta többször kell ismételni, egy alkalommal maximum 20 percig.
  • Az otthoni kezelés során azonban kerülendő a fülcsepp használata, semmit nem szabad a fülbe cseppenteni orvosi vizsgálat nélkül, mert ártani lehet vele, ha nem tudni pontosan, hogy a dobhártya milyen állapotban van.
GettyImages-1041948178
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A középfülgyulladás tünetei

Ha a fülkürthurut elhúzódik, szövődményként középfülgyulladás jelentkezhet. A különösen fekvő helyzetben vagy előrehajláskor erősödő fülfájás mellett a fül váladékozhat, láz, átmeneti halláscsökkenés is kialakulhat. A gyulladás következtében felgyülemlett váladék gyakran a dobhártya átszakadásával távozik a fülből. A jelenség rendszerint nem jár komolyabb komplikációval, a dobhártya átlagosan 72 órán belül gyógyul, ezalatt arra kell ügyelni, hogy víz ne kerüljön az érintett fülbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vizsgálatok és kezelés

A fül-orr-gégészeti vizsgálat fontos része a beteg részletes kikérdezése, ezért gondoljuk át, hogy mikor, milyen erősséggel jelentkezett a fájdalom. Megelőzte-e más betegség, fennáll-e allergia? Jelentkezett-e láz, halláscsökkenés, távozott-e váladék a fülből, ha igen, milyen? A fizikális vizsgálatok során a kezelőorvos otoszkóp vagy mikroszkóp segítségével kap képet a középfül állapotáról. További speciális vizsgálatokra rendszerint csak visszatérő panaszok, korábbi, eredménytelen kezelés miatt, vagy bizonytalan diagnózis esetén van szükség.

GettyImages-855484496
Fotó: UntitledImages / Getty Images Hungary

A középfülgyulladások egy része az első pár nap alatt erősödő tünetekkel jelentkezik, majd 1-2 hét alatt sokszor magától, spontán is gyógyul. Ilyenkor fájdalomcsillapítók szedésével, fülmelegítéssel a tünetek enyhíthetők. Más esetekben antibiotikum szedésére, fülcseppek alkalmazására lehet szükség. A kezelést minden esetben a beteg vizsgálata alapján, a tünetek függvényében határozzák meg.

Ételek és italok megfázás és orrdugulás ellen: azonnal enyhítik a kellemetlen tüneteket

Vannak azonban olyan, nagyanyáink által használt házi gyógymódok, amelyek kifejezetten hatásosak nátha esetén, ezért érdemes az őszi-téli időszakban betárazni a hozzávalókból otthonra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük