A fülzúgás 3 gyakori oka, amivel azonnal fordulj orvoshoz: könnyen kezelhetők, ha időben észreveszik

Nemcsak attól zúghat a füled, ha eltömítette valami: több komoly betegség is állhat a háttérben.

shutterstock 667507708
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- Zúgás, csengés, ciripelés, duruzsolás: ha valaki tapasztalta már ezeket a hangokat egy csendes szobában ülve, ahol a zajok nem külső forrásból eredtek, akkor valószínűleg fülzúgásban szenved - magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

A páciensek egy részénél a tünetek idővel az életminőséget is jelentősen rontják, zavarják a nyugodt pihenést, tanulást, munkavégzést, jobb ezért mielőbb orvoshoz fordulni, és kezeltetni a problémát.

Kiváltó okok

A fülzúgást tartós zajterhelés - munkahelyen vagy szórakozóhelyen -, de hirtelen hanghatás is kiválthatja, például egy hangos durranás. Sokszor egy felső légúti betegség, esetleg egy gyógyszer vagy a közelmúltban elszenvedett baleset, fejet vagy nyakat ért ütés állhat a háttérben.

fül fájás gyulladás

Gyakran a kevés folyadékfogyasztás vagy a sok stressz is közrejátszhat a megjelenésében. Emellett előfordulnak komoly, műtétet is igénylő okok, melyek miatt a fülzúgás kialakulhat.

Akusztikus neurinóma 

A hallóideg-daganat a VIII-as agyidegen kialakuló, jóindulatú daganat, mely fokozatosan, évek alatt növekedve először kitölti a belső hallójáratot, az itt futó ereket és idegrostokat nyomhatja, majd a kisagy felé kezd türemkedni, mert abban az irányban van erre lehetősége. Idővel a környező ideggyökökre és agyterületekre is nyomást gyakorol, így előrehaladott esetben járásbizonytalanság vagy nyelészavar jelenhet meg. Dr. Fülöp Györgyi szerint az érintettek többsége már a betegséget elsőként jelző tünetekkel - egyoldali fülzúgás és halláscsökkenés, szédülés - orvoshoz fordul, ezért ritkán jutnak el a késői stádiumig. Kisebb daganatok esetén, illetve, ha a beteg általános állapota, kora miatt nem javasolt a műtét, akkor a tünetek megfigyelése és MRI-vel történő kontrollvizsgálatok is elegendőek lehetnek. Növekedést mutató daganat esetén a hagyományos idegsebészeti, ahol elérhető, ott sugársebészeti - gamma kés - beavatkozás elvégzése vagy e kettő kombinációja javasolt.

fül-orr-gégészet

Otoszklerózis

A betegség lényege, hogy a középfülben található, legbelső hallócsont, a kengyel talpa becsontosodik a csiga bejáratába, ami így a rezgéseket nem tudja megfelelően továbbítani a csiga folyadékterébe, emiatt halláscsökkenés jelentkezik, amihez társulhat fülzúgás is. A betegség első tünetei rendszerint a hallás romlása, fülzúgás és esetenként szédülés. Akár egy vagy kétoldali halláscsökkenés is jelentkezhet, mely, mivel fokozatosan, évek alatt alakul ki, nem feltétlenül tűnik fel rögtön a betegnek. Az otoszklerózis által okozott vezetéses halláscsökkenés műtéttel kezelhető. A finom mozdulatokat igénylő műtét során lehetőség van a rögzült kengyel eltávolítására és a hallócsontláncolat kiegészítésére protézissel. Így ismét helyreáll a hangvezető rendszer működése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fülzsírdugó

A fülzúgás hátterében megbúvó komolyabb betegségek mellett egy viszonylag egyszerűen kezelhető probléma is okozhat ilyen panaszt: a fülzsírdugó. Alkati kérdés is lehet, van, akinél eleve több fülzsír termelődik, illetve számos egyéb tényező miatt is megnőhet a mennyisége. Emellett a helytelen fültisztítás miatt is lehet, hogy egyeseknél visszatérő panaszt okoz a fülzsír felhalmozódása, a fülzsírdugó kialakulása. Sokan erről már csak akkor szereznek tudomást, ha idővel felhalmozódik, és kellemetlen viszketést, füldugulást, halláscsökkenést, hallójárati gyulladást vagy fülzúgást okoz. Amennyiben például halláscsökkenést, füldugulást, fülzúgást tapasztalsz, ne próbáld meg egyedül, házi praktikával kezelni, mert gyakran csak tetézi a problémát! Fül-orr-gégészeti rendelőben pár perces, fájdalommentes beavatkozással, szakember segítségével megszabadulhatsz a fülzsírdugótól.

Szívbetegség jele a fülön

A szívproblémáknak nagyon furcsa előjeleik is lehetnek, érdemes például megnézned a fülcimpádat is.

Ezt is szeretjük