Ártalmatlan gyógyszernek tűnnek, mégis óriási bajt okozhatnak: 4 függőséghez vezető pirula

Kevés szó esik róla, de a gyógyszerfüggőség egy sokakat érintő, veszélyes jelenség.

gyógyszerfüggőség
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki beteg, az tudja, milyen sokat tud javítani az életminőségén egy, az orvosa által felírt, esetleg a patikában talált gyógyszer. Csillapítja a fájdalmát, enyhíti a tüneteit, segíti őt az alvásban. Ezekkel a jó tulajdonságokkal azonban együtt jár az a kockázat is, hogy az illető már nem tudja elképzelni a mindennapjait a pirulák áldásos hatása nélkül. 

A gyógyszerfüggőség egy valós probléma, amely a világon emberek millióit érinti, mégis kevés szó esik róla. A környezet veheti észre, hogy valami nincs rendben, a családtag vagy ismerős viselkedése kissé megváltozott. A leszokáshoz szakember segítsége szükséges, mivel az orvosságok az illegális szerekhez hasonlóan kémiai addikciót is okozhatnak. 

Hogy lesz valaki függő?

Ez az állapot a nőket és az időseket veszélyezteti a leginkább, de befolyásoló tényező lehet a genetika, valamint az egyéni traumák, a stresszforrások, illetve a korábbi függőségek, például az alkoholizmus megléte is. Az addikció úgy indul, hogy a kezelőorvos felírja a gyógyszert a beteg számára, esetleg maga a páciens talál rá a gyógyszertárban, majd egy idő után elkezdi nem rendeltetésszerűen szedni. Ha sokáig használja a pirulát, nő a függőség kialakulásának kockázata. Eleinte elég lehet az előírt dózis, a következő lépcsőfok már az, amikor kialakult a hozzászokás, tehát a páciensnek egyre nagyobb adagra van szüksége. Ekkor a szer erősebb lesz, mellékhatásokat is előidéz. Ilyenkor az orvosság elhagyása már elvonási tüneteket okoz.

GettyImages-143276848
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A receptköteles és a vénynélküli gyógyszereknél is kialakulhat addikció, különösen a nyugtatóknál, az altatóknál és a fájdalomcsillapítóknál. 

Nyugtatók és altatók

A benzodiazepinek főként nyugtatókként és altatókként ismertek, de jelen vannak a kábítószerpiacon is. Ezek a tabletták rendkívül hatásosak, gyorsan csökkentik a stresszt, a félelmet és még a légszomjat is. Az ilyen hatóanyagú szorongáscsökkentőkhöz könnyű hozzászokni, megvonásukkor pedig a stressz vagy az insomnia visszatérnek. A betegtájékoztató is figyelmezteti a felhasználókat a lehetséges veszélyekre, ezt mindenképp komolyan kell venni. 

Fájdalomcsillapítók

Bizonyos fájdalomcsillapítók, amelyek az opioidok családjához tartoznak, nagy eséllyel képesek függőséget kialakítani. Az illegális drogok közül egyébként a heroin opioid. Általában daganatos és mozgásszervi panaszoktól szenvedő pácienseknek írják fel őket, közepesen erős, illetve erős fájdalmakra. Amennyiben valakinek a kórtörténetében már szerepel valamiféle addikció, lehetőség szerint kerülendő ezen gyógyszerek alkalmazása.  

GettyImages-140648529
Fotó: Yagi Studio / Getty Images Hungary

Hashajtók

Bármennyire furcsán hangzik, a hashajtók is vezethetnek addikcióhoz, főleg azoknál, akik evészavarral, bulimiával vagy anorexiával küzdenek. Ők úgy gondolják, hogy ezek a készítmények segítenek nekik megszabadulni a nem kívánt kalóriáktól. Ugyanakkor nemcsak a fogyni vágyók vannak veszélyben, hanem azok az idősebb személyek is, akik székrekedés miatt kezdik el szedni a pirulákat, majd egyszerűen nem állnak le vele, mert úgy érzik, azok beállítják a normális emésztési ritmusukat. Ez a fajta függőség is kifejezetten káros, mivel felboríthatja az elektrolit-háztartást és a sav-bázis egyensúlyt is, akár életveszélyes állapotot is előidézve. Ráadásul egy idő után a belek „lustává” válnak, hozzászoknak az állandó stimulációhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Stimulánsok

A stimulánsok általában a szimpatikus idegrendszert aktiválják, átmenetileg fokozva a figyelmet és a tettrekészséget. Az illegális szereken túl terápiás célokra használt készítmények is vannak közöttük, amelyeket például narkolepsziára, súlyos depresszióra, illetve figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra írnak fel. A Ritalint ez utóbbira használják. A legális stimulánsok közé tartozik a nikotin és a koffein is, az illegálisakhoz pedig az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő dizájnerdrogok. 

Lejönni a szerről

A függőségek közös jellemzője, hogy a betegeknek segítségre van szükségük a leálláshoz. Jó, ha a környezetük időben észreveszi a figyelmeztető jeleket, amelyek elég szerteágazóak lehetnek, a teljesítmény csökkenésétől kezdve a gyakori hangulatingadozásokon át egészen a mozgáskoordináció romlásáig terjedhetnek. A gyógyszeradagot fokozatosan kell csökkenteni, és több szakterület képviselőjére lehet szükség a gyógyuláshoz, például addiktológusra, pszichiáterre és pszichológusra is. 

Amikor muszáj több napra befeküdni a kórházba: ezeket a dolgokat kell bepakolni

Attól függően, milyen jellegű problémával tartják bent a beteget, különböző dolgokra lehet szükség. A jól összeállított kórházi pakk jelentősen könnyebbé teheti az ottlétet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük