Ártalmatlan gyógyszernek tűnnek, mégis óriási bajt okozhatnak: 4 függőséghez vezető pirula
Kevés szó esik róla, de a gyógyszerfüggőség egy sokakat érintő, veszélyes jelenség.

gyógyszerfüggőség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki beteg, az tudja, milyen sokat tud javítani az életminőségén egy, az orvosa által felírt, esetleg a patikában talált gyógyszer. Csillapítja a fájdalmát, enyhíti a tüneteit, segíti őt az alvásban. Ezekkel a jó tulajdonságokkal azonban együtt jár az a kockázat is, hogy az illető már nem tudja elképzelni a mindennapjait a pirulák áldásos hatása nélkül. 

A gyógyszerfüggőség egy valós probléma, amely a világon emberek millióit érinti, mégis kevés szó esik róla. A környezet veheti észre, hogy valami nincs rendben, a családtag vagy ismerős viselkedése kissé megváltozott. A leszokáshoz szakember segítsége szükséges, mivel az orvosságok az illegális szerekhez hasonlóan kémiai addikciót is okozhatnak. 

Hogy lesz valaki függő?

Ez az állapot a nőket és az időseket veszélyezteti a leginkább, de befolyásoló tényező lehet a genetika, valamint az egyéni traumák, a stresszforrások, illetve a korábbi függőségek, például az alkoholizmus megléte is. Az addikció úgy indul, hogy a kezelőorvos felírja a gyógyszert a beteg számára, esetleg maga a páciens talál rá a gyógyszertárban, majd egy idő után elkezdi nem rendeltetésszerűen szedni. Ha sokáig használja a pirulát, nő a függőség kialakulásának kockázata. Eleinte elég lehet az előírt dózis, a következő lépcsőfok már az, amikor kialakult a hozzászokás, tehát a páciensnek egyre nagyobb adagra van szüksége. Ekkor a szer erősebb lesz, mellékhatásokat is előidéz. Ilyenkor az orvosság elhagyása már elvonási tüneteket okoz.

GettyImages-143276848
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A receptköteles és a vénynélküli gyógyszereknél is kialakulhat addikció, különösen a nyugtatóknál, az altatóknál és a fájdalomcsillapítóknál. 

Nyugtatók és altatók

A benzodiazepinek főként nyugtatókként és altatókként ismertek, de jelen vannak a kábítószerpiacon is. Ezek a tabletták rendkívül hatásosak, gyorsan csökkentik a stresszt, a félelmet és még a légszomjat is. Az ilyen hatóanyagú szorongáscsökkentőkhöz könnyű hozzászokni, megvonásukkor pedig a stressz vagy az insomnia visszatérnek. A betegtájékoztató is figyelmezteti a felhasználókat a lehetséges veszélyekre, ezt mindenképp komolyan kell venni. 

Fájdalomcsillapítók

Bizonyos fájdalomcsillapítók, amelyek az opioidok családjához tartoznak, nagy eséllyel képesek függőséget kialakítani. Az illegális drogok közül egyébként a heroin opioid. Általában daganatos és mozgásszervi panaszoktól szenvedő pácienseknek írják fel őket, közepesen erős, illetve erős fájdalmakra. Amennyiben valakinek a kórtörténetében már szerepel valamiféle addikció, lehetőség szerint kerülendő ezen gyógyszerek alkalmazása.  

GettyImages-140648529
Fotó: Yagi Studio / Getty Images Hungary

Hashajtók

Bármennyire furcsán hangzik, a hashajtók is vezethetnek addikcióhoz, főleg azoknál, akik evészavarral, bulimiával vagy anorexiával küzdenek. Ők úgy gondolják, hogy ezek a készítmények segítenek nekik megszabadulni a nem kívánt kalóriáktól. Ugyanakkor nemcsak a fogyni vágyók vannak veszélyben, hanem azok az idősebb személyek is, akik székrekedés miatt kezdik el szedni a pirulákat, majd egyszerűen nem állnak le vele, mert úgy érzik, azok beállítják a normális emésztési ritmusukat. Ez a fajta függőség is kifejezetten káros, mivel felboríthatja az elektrolit-háztartást és a sav-bázis egyensúlyt is, akár életveszélyes állapotot is előidézve. Ráadásul egy idő után a belek „lustává” válnak, hozzászoknak az állandó stimulációhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Stimulánsok

A stimulánsok általában a szimpatikus idegrendszert aktiválják, átmenetileg fokozva a figyelmet és a tettrekészséget. Az illegális szereken túl terápiás célokra használt készítmények is vannak közöttük, amelyeket például narkolepsziára, súlyos depresszióra, illetve figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra írnak fel. A Ritalint ez utóbbira használják. A legális stimulánsok közé tartozik a nikotin és a koffein is, az illegálisakhoz pedig az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő dizájnerdrogok. 

Lejönni a szerről

A függőségek közös jellemzője, hogy a betegeknek segítségre van szükségük a leálláshoz. Jó, ha a környezetük időben észreveszi a figyelmeztető jeleket, amelyek elég szerteágazóak lehetnek, a teljesítmény csökkenésétől kezdve a gyakori hangulatingadozásokon át egészen a mozgáskoordináció romlásáig terjedhetnek. A gyógyszeradagot fokozatosan kell csökkenteni, és több szakterület képviselőjére lehet szükség a gyógyuláshoz, például addiktológusra, pszichiáterre és pszichológusra is. 

Amikor muszáj több napra befeküdni a kórházba: ezeket a dolgokat kell bepakolni

Attól függően, milyen jellegű problémával tartják bent a beteget, különböző dolgokra lehet szükség. A jól összeállított kórházi pakk jelentősen könnyebbé teheti az ottlétet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük