Friss kutatás! Feleslegesek a fájdalomcsillapítók?

Columbiai Egyetem és a Coloradói Egyetem munkatársai meglepő következtetésre jutottak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legújabb külföldi kutatási eredmények bizonyították, hogy a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikák valóban eredményesen alkalmazhatók. Sőt, a placebo és a figyelemelterelés együttes használatakor a két hatás összeadódik.

Megoldás fájdalom ellen: placebo és figyelemelterelés

Columbiai Egyetem és a Coloradói Egyetem munkatársai a gyógyszermentes fájdalomcsillapítás módszereit tanulmányozták. 33 önkéntes vett részt a kísérletben, ahol a placebo és a figyelemelterelés hatásait vizsgálták. Első lépésként megegyező nagyságú fájdalmat idéztek elő az alanyokban. Ehhez egy felmelegített fémlapot érintettek a bőrükhöz, majd a sérült területet kézkrémmel kenték be. Az egyik csoportnak azonban azt mondták, hogy egy fájdalomcsillapító hatású kenőccsel kezelték a bőrt. Ezeknek a résztvevőknek csökkent a fájdalomérzetük.

A kísérletet a meleg fémlappal elvégezték úgy is, hogy azt mondák az alanyoknak, folyamatosan változtatják a hőmérsékletet, ám valójában ugyanazon a szinten tartották a hőfokot. A résztvevőknek be kellett számolniuk a fájdalomérzetükről és arról, hogy milyen melegnek érzik a lapot. Majd a vizsgálat egy részénél logikai feladatok megoldásával terelték el a figyelmet a fájdalomról.

Összeadódó hatások

A vizsgálat végén az az eredmény született, hogy a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikák hatásai összeadódnak. A kutatás előtt attól tartottak, hogy a placebo és a figyelemelterelés együttes alkalmazása kioltja egymást, ám kiderült, hogy egyidejűleg jobb eredményeket lehet velük elérni. Ez alapján a kutatók úgy gondolják, hogy a két módszer más-más mechanizmus szerint hat.

A placebo hatékony fájdalomcsillapító

Az orvoslásban már évszázadok óta használnak placebót, vagyis hatóanyag nélküli gyógyszert. Kezdetben csalásnak tartották és elítélték, később sokat vitáztak hatásosságáról és etikusságáról, mára azonban a fájdalomcsillapításban a placebohatás bizonyítottnak tekinthető.

Ezt modern képalkotó vizsgálatokkal, MRI és PET CT gép használatával igazolták. Placebo alkalmazásakor a központi idegrendszerben található opioid receptorok aktiválódnak, csökkentve a fájdalomérzetet. Ehhez azonban szükséges, hogy az agy elülső részén található úgynevezett dorsolateralis prefrontális cortex terület megfelelően működjön. Alzheimer-kórban szenvedőknél ez a rész sérült, és feltehetőleg emiatt nincs hatással a placebo szervezetükre.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A figyelemelterelés is segít

A figyelemelterelés módszerével gyakran ösztönösen élnek az édesanyák. Biztos számodra is ismerős a trükk, amit az injekció beadásánál alkalmaznak. Ilyenkor azt mondják, háromig számolnak, de már kettőnél végeztek is.

Többféle módszer létezik arra, hogy a beteget mással kössék le, és ezáltal elvonják a figyelmét a fájdalomról. Az Amerikai Egyesült Államokban súlyos égési sérülteknek egy külön erre a célra kifejlesztett virtuális valósággal segítenek leküzdeni a fájdalmat. A sebek újrakötözésénél, fizikoterápiánál nagy könnyebbséget jelent a külvilágot kizáró szemüveg viselése és a havas táj látványa. Nemcsak a betegek számoltak be csökkent fájdalomérzetről, de az agyi aktivitást kimutató képek is ezt bizonyítják.

Különböző krónikus fájdalommal járó betegségeknél sikeresen alkalmaznak zeneterápiát, ami a figyelemelterelés egyik formája. A kezelés része, hogy olyan relaxációs technikákat tanítanak, amelyek a zenéhez kapcsolódnak. Így végül már a zene elindításával automatikusan előidézhető az ellazult állapot.

Ezt is szeretjük