Friss kutatás! Feleslegesek a fájdalomcsillapítók?

Columbiai Egyetem és a Coloradói Egyetem munkatársai meglepő következtetésre jutottak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legújabb külföldi kutatási eredmények bizonyították, hogy a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikák valóban eredményesen alkalmazhatók. Sőt, a placebo és a figyelemelterelés együttes használatakor a két hatás összeadódik.

Megoldás fájdalom ellen: placebo és figyelemelterelés

Columbiai Egyetem és a Coloradói Egyetem munkatársai a gyógyszermentes fájdalomcsillapítás módszereit tanulmányozták. 33 önkéntes vett részt a kísérletben, ahol a placebo és a figyelemelterelés hatásait vizsgálták. Első lépésként megegyező nagyságú fájdalmat idéztek elő az alanyokban. Ehhez egy felmelegített fémlapot érintettek a bőrükhöz, majd a sérült területet kézkrémmel kenték be. Az egyik csoportnak azonban azt mondták, hogy egy fájdalomcsillapító hatású kenőccsel kezelték a bőrt. Ezeknek a résztvevőknek csökkent a fájdalomérzetük.

A kísérletet a meleg fémlappal elvégezték úgy is, hogy azt mondák az alanyoknak, folyamatosan változtatják a hőmérsékletet, ám valójában ugyanazon a szinten tartották a hőfokot. A résztvevőknek be kellett számolniuk a fájdalomérzetükről és arról, hogy milyen melegnek érzik a lapot. Majd a vizsgálat egy részénél logikai feladatok megoldásával terelték el a figyelmet a fájdalomról.

Összeadódó hatások

A vizsgálat végén az az eredmény született, hogy a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikák hatásai összeadódnak. A kutatás előtt attól tartottak, hogy a placebo és a figyelemelterelés együttes alkalmazása kioltja egymást, ám kiderült, hogy egyidejűleg jobb eredményeket lehet velük elérni. Ez alapján a kutatók úgy gondolják, hogy a két módszer más-más mechanizmus szerint hat.

A placebo hatékony fájdalomcsillapító

Az orvoslásban már évszázadok óta használnak placebót, vagyis hatóanyag nélküli gyógyszert. Kezdetben csalásnak tartották és elítélték, később sokat vitáztak hatásosságáról és etikusságáról, mára azonban a fájdalomcsillapításban a placebohatás bizonyítottnak tekinthető.

Ezt modern képalkotó vizsgálatokkal, MRI és PET CT gép használatával igazolták. Placebo alkalmazásakor a központi idegrendszerben található opioid receptorok aktiválódnak, csökkentve a fájdalomérzetet. Ehhez azonban szükséges, hogy az agy elülső részén található úgynevezett dorsolateralis prefrontális cortex terület megfelelően működjön. Alzheimer-kórban szenvedőknél ez a rész sérült, és feltehetőleg emiatt nincs hatással a placebo szervezetükre.

A figyelemelterelés is segít

A figyelemelterelés módszerével gyakran ösztönösen élnek az édesanyák. Biztos számodra is ismerős a trükk, amit az injekció beadásánál alkalmaznak. Ilyenkor azt mondják, háromig számolnak, de már kettőnél végeztek is.

Többféle módszer létezik arra, hogy a beteget mással kössék le, és ezáltal elvonják a figyelmét a fájdalomról. Az Amerikai Egyesült Államokban súlyos égési sérülteknek egy külön erre a célra kifejlesztett virtuális valósággal segítenek leküzdeni a fájdalmat. A sebek újrakötözésénél, fizikoterápiánál nagy könnyebbséget jelent a külvilágot kizáró szemüveg viselése és a havas táj látványa. Nemcsak a betegek számoltak be csökkent fájdalomérzetről, de az agyi aktivitást kimutató képek is ezt bizonyítják.

Különböző krónikus fájdalommal járó betegségeknél sikeresen alkalmaznak zeneterápiát, ami a figyelemelterelés egyik formája. A kezelés része, hogy olyan relaxációs technikákat tanítanak, amelyek a zenéhez kapcsolódnak. Így végül már a zene elindításával automatikusan előidézhető az ellazult állapot.

Ezt is szeretjük