Folyton fázol? 3 súlyos, de kezelhető betegség a háttérben

Az állandó didergés mögött akár hormonális betegségek vagy lelki problémák is állhatnak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre alacsonyabbra ereszkedik, cseppet sem meglepő, hogy mind gyakrabban koccannak össze a fogaid, és vacogsz. Ha azonban rétegesen öltözködsz, és mégis azt tapasztalod, hogy környezetedben mindig te vagy az, aki leginkább didereg, joggal gyanakodhatsz valamilyen egészségügyi problémára.

A fázékonyságot okozhatja kimerültség, egyszerű fáradtság is, de olykor komolyabb betegség húzódik meg mögötte.

Szorongás - folyamatos készenléti állapot

A szorongás alapvetően a stresszre adott természetes reakció. Ilyenkor a veszélyt érzékelve testedben olyan anyagok termelődnek, melyek felkészítik a védekezésre. A légzés és a szívverés szaporábbá válik, az izmok megfeszülnek. Ha azonban a vészreakció nyilvánvaló veszély hiányában is kialakul, illetve a kellemetlen szituáció elmúltával is fennáll, nagyon megterhelő lehet a szervezet számára. Mivel a test a szorongás hatására állandó készenléti állapotba kerül, ennek talaján számos pszichés, illetve fizikai betegség is kialakulhat.

Jellemző tünetek

  • Erős félelemérzet.
  • Fokozott fázékonyság.
  • Ellazulásra való képtelenség.

Ha régóta tapasztalod a tüneteket, és minden igyekezeted ellenére sem sikerül szabadulnod tőlük, fontos, hogy időben szakemberhez fordulj.

Amennyiben a szorongás enyhe, és nem túl régóta része az életednek, úgy apró házi trükkökkel is próbálkozhatsz. Ajánlott például a fokozott magnézium-, valamint a kalcium- és a B-vitamin-bevitel. Ezek mindegyike hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez.

Vashiányos vérszegénység - kevés hemoglobin

A vashiányos vérszegénység hátterében az áll, hogy a vérben az oxigénmegkötő fehérje, vagyis a hemoglobin koncentrációja túl alacsony. A betegség tünetei hosszú időn át enyhék, ám súlyos esetben akár komoly szövődményei is lehetnek.

A vashiány jelei

  • Sápadt bőr.
  • Fázékonyság.
  • Fáradtság, gyengeség.

Ha gyanakszol, hogy vashiány áll a tüneteid hátterében, egy vérvizsgálattal könnyen kiderítheted. A levett vérben megnézik a vasszállításért felelős festékanyag, a hemoglobin mennyiségét, amiből megállapítják, hogy vérszegény vagy-e. Ha az eredmény pozitív, úgy az orvos vastartalmú készítményeket írhat fel. Emellett azonban te magad is tehetsz apró, ám annál hatásosabb lépéseket az állapot javítása érdekében. Fogyassz sok vasban gazdag élelmiszert, például májat, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Egészséges táplálkozással sokat tehetsz azért, hogy ne alakuljon ki semmilyen hiánybetegséged. Hallgasd meg dietetikus szakértőnk tanácsait!

Pajzsmirigy-alulműködés - hypothyreosis

A pajzsmirigy a légcső elülső felszíne előtt, a gégefő alatt helyezkedik el. A két lebenyből álló mirigy olyan jódtartalmú hormonokat termel, melyek a sejtek megfelelő működésének szabályozásában vesznek részt. Ha túl kevés hormon képződik, hypothyreosis, vagyis a pajzsmirigy csökkent működése áll elő, melynek hatására a szervezet anyagcsere-folyamatai lelassulnak. A legtöbb pajzsmirigybetegség autoimmun eredetű, vagyis az immunrendszer megtámadja a szervet.

Gyakori tünetek

  • Hajhullás, száraz bőr.
  • Fokozott fázékonyság.
  • Gyengeség, fáradtság.

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha a betegséget időben felismerik, jól kezelhető. A pajzsmirigy csökkent működése pajzsmirigyfunkció-vizsgálattal állapítható meg, a kezelés pedig hormonpótlással történik - tabletta formájában. Emellett te magad is tehetsz az állapot javításáért: tartózkodj például a keresztesvirágzatú növények - brokkoli, kelbimbó, káposztafélék - fogyasztásától, mert természetes pajzsmirigyműködést gátló anyagokat tartalmaznak. Fogyassz magas jódtartalmú táplálékokat: tengeri halakat és növényeket, rákot, és ne feledkezz meg a jódozott konyhasóról se!

Cikkünk a Reader’s Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve segítségével készült.

Ezt is szeretjük