Ezeket fogyaszd, ha nem kívánod a szexet, és feszült vagy!

A B-vitaminban gazdag táplálékok vagy az orbáncfű oldják a stresszt, és megnyugtatják az idegeidet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az állandó stressz kimerítheti a szervezeted, és növelheti a betegségek iránti fogékonyságod, ráadásul szexuális étvágyadat is csökkenti. Bizonyos gyógynövények és táplálékkiegészítők nyugtató hatása segíthet a napi robotban alaposan igénybe vett testi-lelki egyensúlyod helyreállításában.

Mi okozza?

A legkülönfélébb helyzetek válthatnak ki stresszt: munkahelyi és családi feszültségek, anyagi gondok, megrázó élmények, betegségek. A stresszre adott első, természetes és egészséges reakció a harcolni vagy menekülni elven alapul: ennek során a mellékvese felkészíti a szervezetet a küszöbön álló veszélyre. A mellékvese - a vese felső részét sapkaszerűen borító belső elválasztású mirigy - ilyenkor adrenalint és úgynevezett stresszhormonokat bocsát ki. Ezek hatására olyan élettani változások következnek be, melyek hirtelen energiát és erőt adnak a szervezetnek ahhoz, hogy szembenézzen a veszéllyel, vagy éppen elmeneküljön.

A problémák akkor keletkeznek, ha a stresszreakció nemcsak rövid ideig tart. A nagy mennyiségben jelen lévő stresszhormonok miatt idővel elfogynak a szervezet tápanyag- és energiatartalékai, ez pedig általános kimerültséghez vezethet.

A stressz tünetei

  • Fejfájás.
  • Nemi vágy csökkenése.
  • Düh, elkeseredettség, apátia, borúlátás.
  • Idegesség, nyugtalanság vagy rendkívüli ingerlékenység.
  • Kimerültség, álmatlanság, figyelemösszpontosítási nehézség.
  • Étvágytalanság, émelygés, gyomorpanaszok, hasmenés, székrekedés.

Erősíti az immunrendszert: B-vitamin

Mivel a szervezetnek sok létfontosságú tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a feszültséget okozó külső hatásokkal, stressz idején különösen fontos, hogy rendszeresen magadhoz vegyél bizonyos multivitamin- és ásványianyag-készítményeket. A stressz egyik leghatékonyabb ellenszere a B-vitamin-komplex, mely amellett, hogy erősíti az ideg- és immunrendszert, a fáradtság legyőzésében is segít. A B-vitamin-komplex a stressz közben szintén igénybe vett emésztőrendszerre is jótékony hatással van. A táplálékkiegészítőből napi kétszer egy tabletta az ajánlott mennyiség. Ha pedig a természetes forrásokra vagy kíváncsi, kattints ide!

Oldja az izomfeszülést: kalcium és magnézium

A kalcium és magnézium rendszeres szedése is okos döntés, ha sokat idegeskedsz. Mindkét táplálékkiegészítő jellemző tulajdonsága, hogy kiválóan oldják az izomfeszülést. A magnézium emellett remek idegnyugtató, és nagyon fontos szerepe van a szerotonin termelésében. Hatására enyhülnek a szorongásos, depresszív tünetek. A magnézium védi a sejtfalat, elősegíti a hatékony enzimtermelést, a vérkeringést, valamint a zsírok, fehérjék, nukleinsavak és szénhidrátok lebontását, és hozzájárul ahhoz, hogy a különböző táplálékokból származó energiák gond nélkül beépülhessenek a szervezetedbe.

A magnézium bevitelének leghatékonyabb módja, ha természetes formában veszed magadhoz az értékes tápanyagot. Gazdag magnéziumforrás a bab, a borsó, a lencse, valamint a teljes kiőrlésű gabona és a szója. A mesterségesen előállított vitaminokból napi 500 mg kalcium és 250 mg magnézium a javasolt mennyiség.

Az egészséges táplálkozás alapelvei

Ha nem csupán a stresszt akarod elkerülni, de szeretnéd immunrendszeredet is felturbózni, hallgasd meg dietetikus szakértőnk tanácsait!

Mámorfű, macskagyökér, orbáncfű

A ginsenggyökér mellett más gyógynövények és táplálékkiegészítők is hatékonyak lehetnek. A stressz kiváltotta szorongás egyik bevált ellenszere a mámorbors, mely különösen a hosszabb ideig tartó, fokozott stressz esetén tehet jót. Orvosi macskagyökeret akkor szedj, ha szorongásaid miatt éjszakánként nem tudsz aludni. Az orbáncfűkivonat akkor is segíthet, ha a stresszt enyhe depresszió is kíséri.
Mámorfűből naponta háromszor 250 mg, orvosi macskagyökérből napi 300 mg, míg orbáncfűkivonatból szintén napi 300 mg az ajánlott mennyiség.

Ginsenggyökér

A stresszoldó gyógynövényeket adaptogéneknek is nevezik, mivel elősegítik a szervezet adaptációját - más néven alkalmazkodását - a megváltozott körülményekhez, ami ezáltal jobban tud reagálni azokra. Tipikusan ilyen a ginsenggyökér is, mely segíti az egészséges mellékvese-működést. A különleges gyógynövényből napi 100-300 mg az ajánlott adag.

Cikkünk a Reader's Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük