Ha szereted a tested, több esélyed lesz lefogyni: így motiváld magad a kutatók szerint

Ezekkel a módszerekkel motiválhatod magad a fogyókúra során.

sikertelen fogyokura

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindig elkezdeni a legnehezebb egy fogyókúrát, hiszen hirtelen annyi mindenen kell változtatni az ember életében, hogy szinte lehetetlennek tűnik a feladat. Pedig sokszor csak a megfelelő motiváció hiányzik, és ez olyasvalami, amin lehet segíteni.

A motiváció elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez, ezért fontos, hogy megtaláld, téged mi motivál a változtatásra. Mutatjuk, mi az az öt fontos lépés, amin keresztül elég motivációt gyűjthetsz, hogy végigcsináld a fogyókúrát.

Tudd, hogy miért csinálod!

Világosan döntsd el, miért akarsz lefogyni, és utána írd le egy papírra vagy egy füzetbe az okaidat. Akár ki is tűzheted a hűtőre. Valahányszor megszegnéd a fogyókúrádat, jusson eszedbe, és olvasd el újra. Szerepelhet a listában bármi, ami az egészségeddel van kapcsolatban, vagy akár az, hogy szeretnéd javítani az önértékelésedet, illetve szeretnél beleférni egy régi farmerbe. Sokan kezdenek orvosi ajánlásra fogyókúrába, de a kutatások azt bizonyítják, hogy azok a legsikeresebbek, akiknek szilárd, személyes okaik vannak a súlycsökkentésre.

merleg es meroszalag

Tudd, hogy mibe vágsz bele!

Sok diéta ígér gyors sikert, de a legtöbb dietetikus arra figyelmeztet, hogy nem szabad heti fél-egy kilónál gyorsabb fogyás után áhítozni. Az elérhetetlen célok frusztrációt okozhatnak, míg az elérhetőek sikerélményt. Egy tanulmány szerint azok, akik túl nagy fogyást tűznek ki célul, sokkal valószínűbb, hogy abbahagyják a diétát. Pedig már 5-10%-os súlycsökkenésnek is óriási hatása van az ember egészségére: javítja a vércukorszintet, a koleszterinszintet, csökkenti az ízületi fájdalmat és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

A folyamatra fókuszálj, ne a végcélra!

Sok fogyókúrázó elfelejt kis célokat is kitűzni maga elé. Pedig, ha csak a végső eredményre fókuszálsz, az könnyen kimeríti a motivációt. Inkább kisebb megugrandó akadályokat állíts magad elé, és ezeknek nem is kell feltétlenül elérendő súlyoknak lenniük. Kitalálhatsz például olyan célokat, melyek az edzéshez kötődnek - például, szeretnéd lefutni az egy kilométert hat perc alatt, vagy benevezni egy maratonra. 

jogging

Olyan módszert válassz, ami illik az életviteledbe!

Találj olyan módszert, ami illik az életviteledbe, és kerüld a lehetetlen diétákat, melyek hosszútávon kudarcra ítélnének. Az ilyen diéták nagy valószínűséggel visszahízáshoz vezetnek. Keresd meg a legegészségesebb alternatívát, és úgy tervezd meg a fogyókúrádat, hogy azt akár életed végéig is követni tudd, ezért ne elhagyj ételcsoportokat, csak csökkentsd a fogyasztásukat, és köss kompromisszumokat. Például, fehér kenyér helyett válts teljes kiőrlésű változatra.

Vezess étkezési naplót, mert az önellenőrzés fontos része a sikernek. A kutatások szerint kétszer annyit fogynak azok, akik őszintén lejegyzik, mit fogyasztottak aznap

Legyél elnéző magaddal, értékeld a testedet!

Mindenki hibázik egyszer-egyszer, ettől még lehet sikeres a fogyókúrád. Nem kell mindent a nagykönyv szerint csinálnod. Kutatások igazolják, hogy a mindent vagy semmit hozzáállás a legrosszabb, ha fogyni szeretnél, mert könnyen feladáshoz vezethet. Ne büntesd magadat a hibáidért. Jusson eszedbe, hogy egyetlen ballépés nem fogja romba dönteni az eddigi eredményeidet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az egészséges testkép is nagyon fontos, amikor fogyókúrázol. A kutatók szerint azok az emberek, akik nem szeretik a testüket, kisebb valószínűséggel fognak lefogyni. Ezért fontos, hogy igyekezz javítani az énképeden, értékeld, mi mindenre képes a tested, ne hasonlítsd magadat másokhoz. Öltözz csinosan, és a tükörbe nézve próbáld meg felsorolni, mi mindent szeretsz magadon. A fogyókúra lehet a jele is annak, hogy szereted magad. Valami, amit azért teszel, hogy jobb legyél a végén, ezért ne büntesd magad, ha valami nem sikerül, és ünnepeld meg a kis lépéseket. 

Így vészeld át a fogyókúra első hónapját!

Egy percet sem fogsz éhezni, ha követed ezeket a tanácsokat. Ezeknek az apró trükköknek a segítségével szenvedés nélkül fog eltelni a fogyókúra legnehezebb, első hónapja, és könnyebb lesz kitartani a diétád mellett.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük