Vigyázz, ha vitamint vagy probiotikumot szedsz! Megtévesztő termékeket leplezett le a hatóság

Az étrend-kiegészítők ellenőrzése közben néhány termékről kiderült, hogy nem azt tartalmazzák, mint ami a címkéjükön szerepel.

GettyImages-950086574
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálatban vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket, élőflórás probiotikumokat ellenőriztek, összesen negyvenegyfélét.

A tárca élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma a termékek tényleges összetételét vetette egybe az előírásokkal és a csomagoláson, címkén feltüntetett jelölésekkel, csak négy esetben akadtak kifogásolható eltérésekre - tájékoztatta az ITM az MTI-t.

Megtévesztő feliratok

A közlemény szerint az egyik étrend-kiegészítőben a tájékoztatás szerinti mennyiségnél cinkből kétszer többet, C-vitaminból pedig feleannyit találtak.

GettyImages-1345517754

Az étrend-kiegészítők koncentrált formában tartalmazzák a tápanyagokat. Szedésük az immunrendszer legyengülése miatt, vagy akkor javasolt, ha élelmiszerekkel nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz a szervezet. A probiotikumok élő mikroorganizmusokkal segítik az egészséges bélflóra fenntartását. Használatukra különösen antibiotikumkúra esetén lehet szükség.

A készítmények jótékony hatása azonban csak akkor érvényesül, ha megfelelő mennyiségben tartalmazzák a hasznos mikrobákat, tápanyagokat - hívta fel a figyelmet a tárca. A fogyasztó vásárláskor a címkén feltüntetett jelölések és a tápértéktáblázat alapján tud tájékozódni, döntést hozni. Az összetevők hibás szerepeltetése a kívánt hatás elmaradásához vezethet, vagy túladagolást idézhet elő.

A cikk az ajánló után folytatódik

A laborvizsgálatok során 125 paramétert mértek a többségében kapszulaként, tablettaként kínált termékekben.

Problémák a probiotikumoknál

Az ellenőrzés eredménye alapján négy árucikk adott okot a kifogásolásra. A huszonegy probiotikum közül három nem felelt meg az előírásoknak, nem tartalmazta a megadott koncentrációban a jótékony mikroorganizmusokat. A húsz étrend-kiegészítőből csak egy nem tett eleget a vizsgálati követelményeknek. A címkén szereplő értéknél jóval alacsonyabb volt a C-vitamin-tartalma, cinkből viszont a feltüntetetthez képest közel kétszer több volt benne.

A vizsgálat részletes eredménye táblázatos formában a Fogyasztóvédelmi portálon érhető el.

GettyImages-945123812

A közlemény idézi Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárt, aki elmondta:

- A fogyasztóvédelem folyamatosan ellenőrzi az egészség- és környezettudatos vásárlók által keresett portékákat. Az ismétlődő vizsgálatokon füllentésen ért termékek gyártóit a hatóság a valós értékek feltüntetésére kötelezi. A hazai árucikkek ezúttal is megbízhatóbbnak bizonyultak, a 16 magyar készítményből mindössze eggyel volt baj.

Így válassz megbízható étrend-kiegészítőt

Nem ördögtől való dolog a különböző táplálékkiegészítők szedése, de érdemes utánajárni, mi is az, ami a dobozban van.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük