Fontos dologra figyelmeztetnek a laboratóriumok – Így válassz megbízható étrend-kiegészítőt

Nem ördögtől való dolog a különböző táplálékkiegészítők szedése, de érdemes utánajárni, mi is az, ami a dobozban van.

etrendkiegeszito
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több figyelmet kapnak a különböző étrend-kiegészítő készítmények, amik a táplálkozási szakértőket is megosztják. Ezekről készített nemrég a Laboratorium.hu egy átfogó összeállítást.

Nem számítanak gyógyszernek, viszont sok esetben rendkívül hatékony összetevőket tartalmaznak az étrend-kiegészítőnek nevezett, illetve a különleges táplálkozási célra szánt készítmények. Ezek lehetnek különböző vitaminok, a fitnesztermekben használt teljesítményfokozók, izomtömeg- vagy éppen bőrszépítő szerek is.

Egyre többen használnak ilyen készítményeket

Az emberek egyre inkább keresik ezeket a termékeket, ugyanakkor számtalan kétely is megfogalmazódik a fogyasztókban. Ezek jelentős része indokolt, hiszen - különösen az interneten rendelt termékek esetében - gyakran nehezen ellenőrizhető, hogy az adott szer valóban azt tartalmazza-e, amit a címkére írtak.

etrendkiegeszito2
Fotó: Joerg Steffens / Getty Images Hungary

A hamis, esetenként az egészségre is veszélyes szerek visszaszorítása érdekében jött létre a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amely a piacra kerülő termékek kockázatelemzésével garantálja, hogy a programhoz csatlakozó patikák polcaira már csak az ellenőrzött, jó minőségű szerek kerüljenek ki. A remek kezdeményezés mellett a hatóság (OGYÉI-OÉTI) felügyelete és ellenőrzése, valamint a független laboratóriumok vizsgálatai adhatnak megnyugtató választ.

Mit vizsgálnak a laboratóriumban?

Az egyik legnagyobb hazai, független vizsgálólaboratórium, a WESSLING Tudásközpont analitikai vizsgálatai során a potencianövelő szereknél a tiltott hatóanyagokat kutatja, a táplálékkiegészítőnek is nevezett készítményeknél pedig elsősorban azt nézi meg, hogy azok valóban tartalmazzák-e a címkén található tápanyagokat a megadott mennyiségben. Ezen belül megvizsgálja a termék energiatartalmát, a benne lévő szénhidrát, fehérje, cukor és zsír mennyiségét, valamint a zsírsavösszetételt.

etrendkiegeszito3
Fotó: Jamie Grill / Getty Images Hungary

A vitaminkészítményeknél a hozzáadott vitamintartalmat határozzák meg, de természetesen elemzik az esetleges szennyező anyagokat is, mint a fémek vagy a toxinok. Emellett elvégzik a beérkező termékek mikrobiológiai vizsgálatát is.

Fontos, hogy ellenőrzik a doppingszermentességet is. Ilyenkor meghatározzák a doppingellenőrzés szempontjából tiltott, az anabolikus hatású szerek, hormon és metabolikus módosítók, stimulánsok, narkotikumok, β2-agonisták és β-blokkolók csoportjába tartozó komponensek esetleges megjelenését a mintákban. A Doppingmentes.hu honlapon megtalálható az összes olyan Magyarországon bevizsgált étrend-kiegészítő, amelyik biztos, hogy nem tartalmazza a száz leggyakrabban előforduló tiltott anyagot.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tárolási vizsgálatok során gyorsított öregedésnek teszik ki a mintákat, így győződnek meg arról, hogy stabil a termék, és a hatóanyagok címkén feltüntetett mennyisége a minőségmegőrzési idő végéig megmarad.

Erre érdemes figyelni a vizsgálatok alapján

A WESSLING Tudásközpont legfontosabb tapasztalatai több, mint 12 ezer minta vizsgálata alapján:

  • Míg a vitaminok, az ásványi anyagokat tartalmazó készítmények, a sportitalok, a probiotikumok, illetve a tejsavófehérjék alacsonyabb, addig a különböző fogyasztószerek, az izomtömeg-növelő és a testépítőknek szánt szerek, valamint a potencianövelő szerek és a növényi kivonatok jóval magasabb kockázatú termékeknek számítanak.
  • Nagyon fontos, hogy ezeknek a termékeknek az eredetét mindig ellenőrizni kell, lehetőleg ne rendelj belőlük nem megbízható forrásból, külföldről, és ne vedd meg azokat a pult alól.
  • Nagy bajt tud okozni akár egy hamis tabletta is, ezért is lényeges rendszeresen vizsgálni ezeket a termékeket.
  • Felelős gyártóktól származó, a hatóság vagy a független laboratóriumok által ellenőrzött termékeket ajánlott minden esetben vásárolni.

Étvágycsökkentő növényi fehérjeforrások a fogyókúrádhoz: fogyaszd őket naponta

Nem csak hússal és tojással fedezheted a szervezeted igényeit.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük