Fontos dologra figyelmeztetnek a laboratóriumok – Így válassz megbízható étrend-kiegészítőt

Nem ördögtől való dolog a különböző táplálékkiegészítők szedése, de érdemes utánajárni, mi is az, ami a dobozban van.

Étrend-kiegészítő vizsgálatok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több figyelmet kapnak a különböző étrend-kiegészítő készítmények, amik a táplálkozási szakértőket is megosztják. Ezekről készített nemrég a Laboratorium.hu egy átfogó összeállítást.

Nem számítanak gyógyszernek, viszont sok esetben rendkívül hatékony összetevőket tartalmaznak az étrend-kiegészítőnek nevezett, illetve a különleges táplálkozási célra szánt készítmények. Ezek lehetnek különböző vitaminok, a fitnesztermekben használt teljesítményfokozók, izomtömeg- vagy éppen bőrszépítő szerek is.

Egyre többen használnak ilyen készítményeket

Az emberek egyre inkább keresik ezeket a termékeket, ugyanakkor számtalan kétely is megfogalmazódik a fogyasztókban. Ezek jelentős része indokolt, hiszen - különösen az interneten rendelt termékek esetében - gyakran nehezen ellenőrizhető, hogy az adott szer valóban azt tartalmazza-e, amit a címkére írtak.

etrendkiegeszito2
Fotó: Joerg Steffens / Getty Images Hungary

A hamis, esetenként az egészségre is veszélyes szerek visszaszorítása érdekében jött létre a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amely a piacra kerülő termékek kockázatelemzésével garantálja, hogy a programhoz csatlakozó patikák polcaira már csak az ellenőrzött, jó minőségű szerek kerüljenek ki. A remek kezdeményezés mellett a hatóság (OGYÉI-OÉTI) felügyelete és ellenőrzése, valamint a független laboratóriumok vizsgálatai adhatnak megnyugtató választ.

Mit vizsgálnak a laboratóriumban?

Az egyik legnagyobb hazai, független vizsgálólaboratórium, a WESSLING Tudásközpont analitikai vizsgálatai során a potencianövelő szereknél a tiltott hatóanyagokat kutatja, a táplálékkiegészítőnek is nevezett készítményeknél pedig elsősorban azt nézi meg, hogy azok valóban tartalmazzák-e a címkén található tápanyagokat a megadott mennyiségben. Ezen belül megvizsgálja a termék energiatartalmát, a benne lévő szénhidrát, fehérje, cukor és zsír mennyiségét, valamint a zsírsavösszetételt.

etrendkiegeszito3
Fotó: Jamie Grill / Getty Images Hungary

A vitaminkészítményeknél a hozzáadott vitamintartalmat határozzák meg, de természetesen elemzik az esetleges szennyező anyagokat is, mint a fémek vagy a toxinok. Emellett elvégzik a beérkező termékek mikrobiológiai vizsgálatát is.

Fontos, hogy ellenőrzik a doppingszermentességet is. Ilyenkor meghatározzák a doppingellenőrzés szempontjából tiltott, az anabolikus hatású szerek, hormon és metabolikus módosítók, stimulánsok, narkotikumok, β2-agonisták és β-blokkolók csoportjába tartozó komponensek esetleges megjelenését a mintákban. A Doppingmentes.hu honlapon megtalálható az összes olyan Magyarországon bevizsgált étrend-kiegészítő, amelyik biztos, hogy nem tartalmazza a száz leggyakrabban előforduló tiltott anyagot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A tárolási vizsgálatok során gyorsított öregedésnek teszik ki a mintákat, így győződnek meg arról, hogy stabil a termék, és a hatóanyagok címkén feltüntetett mennyisége a minőségmegőrzési idő végéig megmarad.

Erre érdemes figyelni a vizsgálatok alapján

A WESSLING Tudásközpont legfontosabb tapasztalatai több, mint 12 ezer minta vizsgálata alapján:

  • Míg a vitaminok, az ásványi anyagokat tartalmazó készítmények, a sportitalok, a probiotikumok, illetve a tejsavófehérjék alacsonyabb, addig a különböző fogyasztószerek, az izomtömeg-növelő és a testépítőknek szánt szerek, valamint a potencianövelő szerek és a növényi kivonatok jóval magasabb kockázatú termékeknek számítanak.
  • Nagyon fontos, hogy ezeknek a termékeknek az eredetét mindig ellenőrizni kell, lehetőleg ne rendelj belőlük nem megbízható forrásból, külföldről, és ne vedd meg azokat a pult alól.
  • Nagy bajt tud okozni akár egy hamis tabletta is, ezért is lényeges rendszeresen vizsgálni ezeket a termékeket.
  • Felelős gyártóktól származó, a hatóság vagy a független laboratóriumok által ellenőrzött termékeket ajánlott minden esetben vásárolni.

Étvágycsökkentő növényi fehérjeforrások a fogyókúrádhoz: fogyaszd őket naponta

Nem csak hússal és tojással fedezheted a szervezeted igényeit.

Étvágycsökkentő növényi fehérjeforrások a fogyókúrádhoz: fogyaszd őket naponta

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük