Komoly betegségre is utalhat a szájszárazság – Érdemes odafigyelni az árulkodó jelekre
A szájproblémák megjelenésénél nem zárható ki a cukorbetegség sem, hiszen komoly problémákat tud okozni a szájban és a fogakban.

szajbetegseg2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú cukorbetegség alattomos kór, hiszen gyakran semmilyen tünetet nem okoz, csak akkor, ha már valamilyen szövődmény fellépett - a szájüregi problémák is erre utalhatnak.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azokat a panaszokat ismerteti, melyek diabéteszre hívhatják fel a figyelmet.

Tünetek, amikre érdemes figyelni

A diabétesz jellemző tünetei közé tartozik a szájszárazság, a csökkent nyáltermelés és a gyakori az ínyduzzanat, melyek következtében a száj nyálkahártyája fokozott kockázatnak van kitéve a különböző fertőzésekkel szemben.

szajbetegseg1
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

A magasabb vércukorszint miatt nagyobb a fertőzésveszély, a káros mikroorganizmusok gyorsabban szaporodnak el. Ekkor nemcsak a vér, hanem a nyál cukortartalma is megnő, ami fokozottan hajlamosít a fogszuvasodásra, különböző fog-, fogágybetegségek és szájnyálkahártya-elváltozásokra. A magas vércukorszint ráadásul lassítja a sebgyógyulást, és a csontosodás is zavart szenved. Éppen ezért fontos, hogy a cukorbetegségben szenvedők rendszeresen, lehetőleg félévente járjanak fogászati szűrésre!

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a szájszárazságot

A cukorbetegek sokszor tapasztalhatnak szájszárazságot, kevesebb nyáltermelést. Ennek több oka is lehet: okozhatja például a fokozottabb folyadékvesztés, dehidratáció, a diabétesz miatt fellépő veseelégtelenség, hiperglikémia, de akár gyógyszer mellékhatása is szóba jöhet.

szajbetegseg3
Fotó: Deagreez / Getty Images Hungary

A szájszárazság nemcsak kellemetlen, hanem veszélyes is, hiszen ezáltal nő a fertőzésveszély, mivel a nyál segít megelőzni a káros mikroorganizmusok elszaporodását, tisztán tartja a szájüreget, semlegesíti a savakat. Ráadásul ekkor könnyebben berepedezhetnek az ajkak, a száj szélei is, ami igen fájdalmas érzés.

A fogínygyulladás is jelezhet cukorbetegséget

Nem ritka, amikor visszatérő fogíny- vagy fogágygyulladás hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. A magas vércukorszint kedvez a kórokozók elszaporodásának, ami miatt gyulladás alakulhat ki. Ennek tünetei a vörös íny, fájdalom, érzékenység, gyakori fogínyvérzés, szájszag.

Gombás és egyéb fertőzések is megjelenhetnek

A fertőzések nemcsak a fogakat vagy fogínyt érinthetik, de lényegében bármit, így a szájüreg egyéb részét is, ezért gyakoribb a cukorbetegeknél az afta és a szájpenész is. Ráadásul a kialakult sérülések is nehezebben gyógyulnak be, így egy-egy probléma akár krónikussá is válhat.

szajbetegseg4
Fotó: p_saranya / Getty Images Hungary

A fertőzésekre leginkább azoknak érdemes figyelni, akik amellett, hogy diabétesszel küzdenek, fogprotézist is viselnek, hiszen ha rosszul tisztítják, az még nagyobb mértékben növeli a fertőzésveszélyt - mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Így őrizhető meg a fogak egészsége

Legsúlyosabb esetben a cukorbetegség a fogak elvesztését is okozhatja, hiszen egy súlyos gyulladás, fogínysorvadás, csontpusztulás következtében a fogak meglazulnak, majd kiesnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy kis odafigyeléssel azonban mind a cukorbetegség, mind a szájüregi problémák megelőzhetők és kezelhetők, érdemes az alábbiakat betartani: 

  • Megfelelően kezelni a vércukorszintet.
  • Fontos az étrend: dietetikus által előírt szénhidrátszegény, vitamindús, rostban gazdag étrendet ajánlott követni.
  • Félévente érdemes fogászati szűrésre járni.
  • Fontos a fogkövek rendszeres leszedetése.
  • Fogmosás után fogselymet ajánlott használni.
  • A rendszeres fogmosás elengedhetetlen.

10 gyümölcs, ami nem emeli nagyon a vércukrot: diétázók, cukorbetegek is fogyaszthatják

Az alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket a cukorbetegek is fogyaszthatják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük