Súlyos reflux és fekély is lehet a vége: sokan nem gondolják, hogy a fogak okozzák a bajt
Fogászati probléma is állhat a gyomorpanaszok hátterében.

gyomorfajas-reflux-hasfajas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emésztési rendellenességeknek szerteágazó okai lehetnek a szervi eredetű problémáktól kezdve a stressz okozta tünetekig. Sokan azonban nem gondolnak arra, hogy gyakran egyszerűen a fogak állapotában, illetve azok hiányában keresendő a hiba.

A fogorvosi székbe az emberek jelentős része már csak akkor ül be, ha kifejezetten nagy fájdalmat tapasztal, pedig a fogvesztés és a gyulladások számos egészségügyi panaszt generálnak szerte a testben. Akár egészen triviális összefüggések is kialakulhatnak, a fogak hiánya például fájdalmas gyomorégést is előidézhet.

Foghiány a gyomorégés hátterében

A fogvesztés következtében a nyáltermelés csökkenhet, amely többek közt a szénhidrát lebontásában is részt vesz. Az energiaszint ennek következtében akár érezhetően csökkenhet, de a kognitív képességek is romolhatnak. A hiányzó fogak a rágást is nehézkesebbé teszik, mely a jó emésztés alapvető feltétele. A nagyobb darabokban lenyelt étel irritáló hatással lehet a gyomorra és a torokra is.

A gyomor túlzott savtermeléssel reagálhat a kevésbé megrágott ételre, mely komoly emésztési zavarokkal járhat együtt, és sérülhet a gyomor védőrétege is. A savas reflux és gyomorfekély kockázatát így jelentősen növeli a fogak hiánya.

A tanulmányok arra is rámutattak, hogy a rossz szájhigiénia, a parodontális fertőzések közvetlen összefüggésben állhatnak a Helicobacter plyori fertőzéssel, és az általa okozott panaszokkal, a krónikus gyomorhuruttal és a fokozódó rákkockázattal egyaránt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Noha sokan nem veszik komolyan egy-egy hátsó fog elvesztését, így esetenként annak pótlása is elmarad, a foghiány az egész fogsorra és a szájüregre is negatív hatással lehet. A megmaradt fogak a megfelelő támaszték nélkül a szokott teher következtében elmozdulhatnak, az ínyt, valamint az állkapocs izmait is károsítva.

A foghiány továbbá az állkapocs csontjait is gyengíti, és beszédhibához vezethet, így az önértékelés is csorbát szenvedhet miatta. A nem megfelelően megrágott étel tápanyagai pedig rosszabb felszívódási hatékonysággal is bírhatnak, így a szervezet védekezőképessége, energiaellátása is sérülhet.

A megelőzés legmegfelelőbb módja ezért a kiesett, kihúzott fogak mielőbbi pótlása. Noha nem minden esetben olcsó beavatkozásokról van szó, nem csak esztétikai szereppel bír, komoly egészségügyi következményektől is megóvhatja az embert.

Fogászati kezelések ingyen

A fogászati ellátás egy része ingyenes, de tudni kell, mi tartozik bele, és ki veheti igénybe.

Ezt is szeretjük