Súlyos reflux és fekély is lehet a vége: sokan nem gondolják, hogy a fogak okozzák a bajt

Fogászati probléma is állhat a gyomorpanaszok hátterében.

gyomorfajas-reflux-hasfajas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emésztési rendellenességeknek szerteágazó okai lehetnek a szervi eredetű problémáktól kezdve a stressz okozta tünetekig. Sokan azonban nem gondolnak arra, hogy gyakran egyszerűen a fogak állapotában, illetve azok hiányában keresendő a hiba.

A fogorvosi székbe az emberek jelentős része már csak akkor ül be, ha kifejezetten nagy fájdalmat tapasztal, pedig a fogvesztés és a gyulladások számos egészségügyi panaszt generálnak szerte a testben. Akár egészen triviális összefüggések is kialakulhatnak, a fogak hiánya például fájdalmas gyomorégést is előidézhet.

Foghiány a gyomorégés hátterében

A fogvesztés következtében a nyáltermelés csökkenhet, amely többek közt a szénhidrát lebontásában is részt vesz. Az energiaszint ennek következtében akár érezhetően csökkenhet, de a kognitív képességek is romolhatnak. A hiányzó fogak a rágást is nehézkesebbé teszik, mely a jó emésztés alapvető feltétele. A nagyobb darabokban lenyelt étel irritáló hatással lehet a gyomorra és a torokra is.

A gyomor túlzott savtermeléssel reagálhat a kevésbé megrágott ételre, mely komoly emésztési zavarokkal járhat együtt, és sérülhet a gyomor védőrétege is. A savas reflux és gyomorfekély kockázatát így jelentősen növeli a fogak hiánya.

A tanulmányok arra is rámutattak, hogy a rossz szájhigiénia, a parodontális fertőzések közvetlen összefüggésben állhatnak a Helicobacter plyori fertőzéssel, és az általa okozott panaszokkal, a krónikus gyomorhuruttal és a fokozódó rákkockázattal egyaránt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Noha sokan nem veszik komolyan egy-egy hátsó fog elvesztését, így esetenként annak pótlása is elmarad, a foghiány az egész fogsorra és a szájüregre is negatív hatással lehet. A megmaradt fogak a megfelelő támaszték nélkül a szokott teher következtében elmozdulhatnak, az ínyt, valamint az állkapocs izmait is károsítva.

A foghiány továbbá az állkapocs csontjait is gyengíti, és beszédhibához vezethet, így az önértékelés is csorbát szenvedhet miatta. A nem megfelelően megrágott étel tápanyagai pedig rosszabb felszívódási hatékonysággal is bírhatnak, így a szervezet védekezőképessége, energiaellátása is sérülhet.

A megelőzés legmegfelelőbb módja ezért a kiesett, kihúzott fogak mielőbbi pótlása. Noha nem minden esetben olcsó beavatkozásokról van szó, nem csak esztétikai szereppel bír, komoly egészségügyi következményektől is megóvhatja az embert.

Fogászati kezelések ingyen

A fogászati ellátás egy része ingyenes, de tudni kell, mi tartozik bele, és ki veheti igénybe.

Ezt is szeretjük