5 hasznos tanács érzékeny fogak esetén: az sem mindegy, milyen fogkefét használsz

A kellemetlen fogérzékenység több módszerrel enyhíthető.

fogérzékenység-érzékeny-fog-fagyi
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az érzékeny fogak sokak életét megkeserítik, pedig néhány módszerrel érezhetően enyhíthetők a panaszok. Még a fogmosás technikáját és a napi tevékenységet is érdemes átgondolni.

A jéghideg fagyi, a forró tea, a cukros sütemények vagy a savas gyümölcsök mind-mind teljesen természetes dolgok, ám az érzékeny fogúaknak rémálom lehet bármelyik elfogyasztása.

A fogérzékenység okai

A dentin túlérzékenységéből fakadó fájdalom közvetlen oka a kiváltó ingerekre adott válasz, a probléma lehet átmeneti vagy krónikus, érinthet egy vagy több fogat, netán az egész fogsort. A leggyakoribb triggerek a forró és hideg ételek, italok, a hideg levegő, az édes vagy a savas élelmiszerek, az alkohol, de az azt tartalmazó szájvizek, sőt a sima hideg víz is okozhat kellemetlenséget a fogtisztítás során. A tünetek akár látszólag ok nélkül is erősödhetnek és enyhülhetnek.

A fogérzékenység oka lehet a vékonyabb fogzománc, ez akár genetikai eredetre is visszavezethető, vagy meg is kophat többek között a rossz módszerrel történő tisztítás, a túl kemény fogkefe, a fogcsikorgatás, egyes, főként savas ételek, italok fogyasztása következtében.

Az egészségügyi panaszok is árthatnak: a refluxból eredő gyomorsav-túltengés és a gyakori hányás következtében is károsodhat a fogzománc. Az ínyvisszahúzódás miatt is védtelenebbé, érzékenyebbé válhatnak a fogak.

A fogszuvasodás, a fog letörése, a régi tömés sérülése is fokozhatja a problémát, ilyenkor többnyire csak az adott terület érintett a fájdalomban, de a fogászati beavatkozások, fehérítés után is érzékenyebbé válhat egy-egy terület.

Teendők érzékeny fogak esetén

A gyakori panasz a szájhigiénia alapos megfontolását és a szokások újratervezését teheti szükségessé.

Fogorvosi látogatás

Ha valaki fogérzékenységet tapasztal, első lépésben fogorvost is érdemes felkeresnie, aki megállapíthatja, ha fogszuvasodás, elhasználódott tömés, ínyprobléma áll a háttérben. A fogászati panaszok kezelése sok esetben véget is vet a fájdalomnak. Gyanúra ad okot, ha csak egy fogat érint a fájdalom, ha nyilvánvaló ok nélkül jelentkezik az éles fájdalom, főleg harapáskor vagy rágáskor, vagy ha elszíneződik a felület.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzékeny fogakra tervezett készítmények

A fogérzékenységben érintetteknek a napi rutin fogtisztítások alkalmával feltétlenül javasolt kifejezetten érzékeny fogak számára készült szerekre, fogkrémre, fogselyemre, alkoholmentes szájvízre váltania, amelyek kevésbé irritálják a fogakat. A lágyabb sörtéjű fogkefe és a gyengébb mozdulatokból álló fogmosás is sokat számít ilyenkor.

Ezek a technikák egy-két héten belül javulást eredményezhetnek, ha mégsem, a fogorvos vényköteles termékeket is felírhat, melyek segíthetnek a zománc megerősítésében és a fogak megvédésében.

Az alapbetegséget kell kezelni

Ha a fogpanaszokat a háttérben húzódó betegségek okozzák, minden esetben először azokat szükséges kezelni, hogy az adott probléma ne károsítsa tovább a fogak felületét. Reflux esetén savcsökkentő, gyomorvédő készítményeket írhat fel a gasztroenterológus szakorvos. Ínyvisszahúzódás esetén a megfelelő szájhigiénia kulcsfontosságú, a szájsebész vagy fogorvos további beavatkozásokat, ínyplasztikát javasolhat, melynek során a szájpadlásról vett szövetdarabbal fedhetik el a foggyökeret.

Éjszakai fogcsikorgatás ellen

A fogcsikorgatás sok esetben éjszaka fordul elő, ennek megakadályozása érdekében jobb a koffeinfogyasztást a nap második felében elhagyni, illetve a hatékony stresszkezelő technikák elsajátítása is segíthet. Lefekvés előtt néhány órával nem javasolt az étkezés, és az alváshoz is megfelelő körülményeket kell megteremteni. Speciális fogvédők is hordhatók éjszaka a csikorgatás elkerülése végett.

Házi praktikák is beválhatnak

Akad, aki egy-egy bevált házi módszer kapcsán is jó tapasztalatokról számol be, bár tudományos bizonyíték a legtöbb praktikára nincs, egyénileg kipróbálhatók: a fogmosás előtti kókuszolajos szájöblögetést hígítás nélkül egy evőkanál olajjal javasolják végezni, míg mások az antibakteriális hatású szegfűszeges öblögetést preferálják, vízbe kevert szegfűszegolajjal vagy a fűszerből készült forrázattal.

Fogfájás ellen házilag

A fogfájás néhány házi gyógyhatású szerrel is csökkenthető átmenetileg, amíg az ember nem ér el a fogorvoshoz.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük