Pattanás ellen tényleg hatékony a fogamzásgátló? A bőrgyógyász válaszol

Sok kamasz már a szexuális élet megkezdése előtt fogamzásgátlót szed, amit a pattanásai miatt tartanak indokoltnak. De valóban hatékony megoldás?

Fogamzásgátló pattanásra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miközben az aknénak számos típusa ismert, és a kialakulás okai is nagyon különbözőek lehetnek, sok nő küzd a hormonális okok miatt kialakult, makacs pattanásokkal.

Vajon valóban segít ilyen esetekben a fogamzásgátló tabletta? Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza járta körbe a kérdést.

Hormonális okok a pattanások kialakulása mögött

Bizonyos hormonok, például a tesztoszteron termelődésében beállt változás gyakran vezet pattanások megjelenéséhez a nőknél. Ennek az az oka, hogy a magas tesztoszteronszint stimulálhatja a faggyútermelődést.

pattanas1
Fotó: stock_colors / Getty Images Hungary

Amennyiben túl nagy mennyiségű faggyú termelődik, és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy „dugó” alakul ki, mely a bőrön lévő baktériumok ideális táptalaja. Emiatt a bőr könnyen be is gyulladhat, és megjelenik az akne. Ilyen esetekben sok hölgy azt tapasztalja, hogy a hagyományos pattanás elleni szerek, lemosók, tisztító- és szárítókészítmények nem segítenek, hiszen az ok mélyebben keresendő.

Miért javasolják a fogamzásgátlót pattanásokra?

Megfelelő kivizsgálás után a bőrgyógyász elrendelheti a fogamzásgátló tabletta szedését, hiszen a megbillent hormonális egyensúly visszaállítása a cél. Az American Academy of Dermatology ajánlása szerint a makacs aknéval küzdő nőknek - különösen, ha a pattanásosság az arc alsó részét, az állvonalat, a nyakat, a hátat érinti - ajánlatos megpróbálkozni a hormonális hatású kezeléssel. A szakmai szervezet azonban hangsúlyozza, hogy ez a megoldás főként akkor jöhet szóba, ha más módszerek nem segítettek.

Milyen fogamzásgátló lehet hatékony?

Számos hormonális fogamzásgátló elérhető, de az aknék ellen leginkább a kombinált készítmények válnak be, amelyek ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak - hangsúlyozza a bőrgyógyász.

fogamzasgatlo
Fotó: Dimitri Otis / Getty Images Hungary

Természetesen a bőrgyógyászati okból szedett tabletták is akkor a leghatásosabbak, ha az előírásoknak megfelelően, mindennap azonos időben veszik be őket, és ha az orvos úgy rendeli, más gyógyszerekkel vagy kezelésekkel együtt alkalmazzák. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy ezek a készítmények mellékhatásokkal is járhatnak, mint például köztes vérzés, mellérzékenység és -növekedés, fejfájás, hányinger, súly- és hangulati változások. Ezek az esetleges mellékhatások néhány hét alatt elmúlhatnak, ám ha mégsem, erről egyeztetni kell a kezelőorvossal, hiszen ilyenkor szóba jöhet a szerváltás.

A megfelelő arcápolás nagyon fontos

A hormonális okok miatt kialakult aknék kezelése természetesen személyre szabott, és arra is fel kell készülni, hogy akár több hétig is eltarthat, míg rendeződik a probléma. A szakorvos szerint teljesen érthető, hogy a nőket komolyan frusztrálja egy ilyen helyzet, és minél előbb szeretnének megszabadulni a pattanásoktól, de fontos, hogy betartsák az orvosi utasításokat, és az szakszerű ellátás mellett figyeljenek az általános szabályokra is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érdemes figyelni rá, hogy ne legyenek nyomkodva, kapargatva a pattanások, naponta kétszer langyos vízzel és esetleg az egyeztetett lemosó termékkel ajánlott lemosni az érintett bőrfelületet, és esténként az alapos sminklemosás sem maradhat el. Az orvos felhívja a nők figyelmét arra is, hogy kerüljék a túl erős bőrápoló szereket és a túl hosszan tartó napfürdőzést, valamint rendszeresen mossanak kezet. Megfelelő együttműködéssel és kitartással a makacs, feltűnő pattanásoktól is jó eséllyel meg lehet szabadulni, ami nagyon pozitívan hathat az önbizalomra is.

10 év után leállt a fogamzásgátlóval, ilyen hatással volt a bőrére

A fogamzásgátló szedése alatt hibátlan volt a bőre, abbahagyása után azonban durva tüneteket tapasztalt. Ma már nem rejti smink alá az arcát.

10 év után leállt a fogamzásgátlóval, a bőre teljesen tönkrement - Smink nélkül mutatta meg magát

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük