Mit jelent, ha a homlokodon, és mit, ha az álladon nő pattanás? Egészen más egészségügyi problémára utalnak
Az, hogy hol jelenik meg a leggyakrabban pattanásod, nagyon sokat elárul az egészségedről. A különböző területeken felbukkanó pöttyök más-más problémát jeleznek.

pattanas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pattanások megjelenésének hátterében rengeteg különböző ok állhat. Ha azonban mindig ugyanott jönnek létre a pöttyök, akkor érdemes utánajárni annak, hogy mire utalhatnak. A bőr elváltozásai ugyanis nagyon sok mindenről árulkodnak.

Az állandóan ugyanazon a területen felbukkanó puklik fontos üzenetet közvetíthetnek az egészségedről. Eláruljuk, melyik milyen problémát, szervi rendellenességet jelez.

A homlok és az orr pattanásainak jelentése

Dr. Roshin Raj gasztroenterológus és bőrgyógyász szerint a homlokon újra és újra megjelenő pattanások a legtöbbször emésztési problémákra, illetve túlzott stresszre utalnak. Nemcsak szervi rendellenességeket mutathatnak, de az egészségtelen étkezés hatására is kialakulhatnak: a túl sok kávé, a szénsavas üdítők, illetve a túlzott cukorbevitel egyaránt okozhatják őket. 

A szemöldökök közötti részen található dudorok a máj működésének zavarait jelzik, míg az orron lévő pöttyök gyakran vesegondokra vagy magas vérnyomásra engednek következtetni. A tejallergia tünetei pedig az egész T-vonalon megmutatkozhatnak.

Mit üzennek az arc és az áll pöttyei?

Az arccsont környékén lévő pattanások a légzőrendszer problémáihoz köthetők általában, így nemcsak a tüdő rendellenességei, hanem a szennyezett, szmogos, vagy éppen túl száraz levegő következményeképp is létrejöhetnek. A kissé lejjebb, illetve a száj mellett létrejövő dudorok pedig hormonális változásokra, a hormonrendszer problémáira utalnak, de túlzott stressz esetén is előfordulhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértő szerint az állon és az állcsont vonalán található pattanások viszont egyértelműen hormonális zavarokat jeleznek. Jellemzőek lehetnek a menstruációs ciklus bizonyos időszakaiban, ám ha nem csak ekkor jelennek meg, akkor betegségekre, például pajzsmirigy túl- vagy alulműködésre, esetleg policisztásovárium-szindrómára utalnak. Megeshet az is, hogy a fogamzásgátló okozza a tüneteket. Szintén hasonló problémákra utalnak a leggyakrabban a vállon és a karokon megjelenő pöttyök is.

A száj és az orr közötti puklik általában a szív rendellenességeit jelzik, míg a közvetlenül a szem alatt felbukkanók pedig a vesék működési zavaraira figyelmeztetnek.

Ha egyszer-egyszer jeleik meg bizonyos területen pattanásod, akkor egyáltalán nincs okod betegségre gyanakodnod, ha azonban már hosszú ideje ugyanott bukkannak fel a pöttyök, és nehezen tudsz tőlük megszabadulni, akkor érdemes orvos segítségével utánajárni az okoknak. A bőr ugyanis gyakran nagyon korán jelzi a problémákat, de csak kevesen tulajdonítanak jelentőséget ezeknek a változásoknak.

A pajzsmirigybetegségek bőrtünetei

A pajzsmirigy alul- vagy felülműködése egyaránt kellemetlen tüneteket produkálhat, ezek a tünetek azonban sokszor nem elég specifikusak ahhoz, hogy rögtön pajzsmirigyproblémára gondolj. Ha az alábbi haj-, illetve bőrtünetek valamelyike - esetleg több is - társul hozzájuk, mindenképpen érdemes felkeresni egy endokrinológus szakorvost.

Ezt is szeretjük