9 összetevő a krémekben, amit kerülj, ha pattanásos a bőröd: a bőrgyógyászok szerint tovább rontanak a helyzeten

Ha ezeket az összetevőket tartalmazzák a krémjeid, nagyon rosszat teszel a problémás bőrnek. Még több pattanást és gyulladást okoznak.

Pattanásos bőrre káros összetevők
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Aki problémás bőrrel rendelkezik, annak nagyon nehéz a helyzete a sminkek, a kozmetikumok megválasztása terén. Ezekben ugyanis számos olyan összetevő akadhat, melyek még több pattanást, gyulladást eredményeznek, illetve súlyosbítják a már meglévőket. Gyakran azonban csak hosszú kitapasztalás során fejthető meg az, hogy pontosan milyen hozzávalók is váltják ki ezt a hatást.

Vannak viszont olyan anyagok, amelyek bizonyítottan nem tesznek jót ebben az esetben a bőrnek, és tovább rontják a helyzetet. A bőrgyógyászok szerint ezért is fontos megnézni a kozmetikumok összetevőit: ha ezeket látod rajtuk felsorolva, jobb, ha nem veszed meg azt a bizonyos kencét.

Illatanyagok

Ha a kiválasztott krém leírásán a „parfum” vagy a „fragrance” szócska szerepel, jobb, ha az üzletben hagyod. Ez a kifejezés ugyanis általában a mesterséges és a természetes illatanyagok keverékét jelenti, ami nagyon rosszat tesz a problémás bőrnek: irritálhatja, illetve allergiát és pattanásokat okozhat. Shari Sperling a benzaldehidet emelte még ki, mely gyakran használt mesterséges illatanyag, és erőteljesen eltömíti a pórusokat. A természetes illatanyagok ugyanúgy irritálhatják a bőrt, mint a mesterségesek.

Parabének

A tartósításra használt parabéneket minden esetben jobb elkerülni, ezek ugyanis nemcsak a bőröregedést segítik elő, de az ösztrogéntermelést is befolyásolják, ezáltal felboríthatják a hormonrendszer egyensúlyát. Ranella Hirsch bőrgyógyász kiemelte, hogy ezek a változások igen gyakran eredményeznek pattanásokat, így emiatt, valamint a bőröd és az egészséged érdekében is jobb kerülni őket. Általában methylparaben, propylparaben, butylparaben és ethylparaben felirattal találhatod őket a csomagolásokon.

Kókusz-, mandula- és olívaolaj

Shari Speling bőrgyógyász hangsúlyozta, hogy az olajok annak ellenére, hogy jótékonynak tartott anyagok, az aknés bőr állapotán általában csak rontanak. Számos közülük erősen komedogén, pattanásképző hozzávaló, hajlamosak eltömíteni a pórusokat, ezáltal még több dudort, gyulladást képeznek. Ezek közé tartozik a kókuszolaj, a mandulaolaj és az olívaolaj, melyeket a legjobb elkerülni ebben az esetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Alkoholok

A denaturált szeszt tartalmazó készítményeket előfordul, hogy tévesen ajánlják zsíros bőrűeknek, mivel ideiglenesen szárítják azt, így látszólag javítanak az állapotán, később, illetve tartós használatuk során viszont károkat okoznak. Felgyorsítják a bőröregedést, intenzívebb faggyútermelésre ösztönzik a bőrt, valamint roncsolják a védőrétegét, ennek következményeképp pedig megnövekedhet a pattanások száma, erősebbé válhat a gyulladás. Mindezek miatt a denat alcohol, az isopropyl alcohol és az ethanol feliratokat tartalmazó krémeket nem javasolt használni.

SLS, kakaóvaj, sheavaj

Érdemes kerülni még a Sodium Lauryl Sulfate-, azaz az SLS-tartalmú kencéket, mivel szintén irritálják a bőrt, és súlyosbítják a pattanásos tüneteket, valamint a kakaóvajat és a sheavajat is, ugyanis ezek erősen komedogén összetevők, zsírosíthatják a problémás bőrt, és eltömíthetik a pórusokat.

A szakértők szerint ezeket az összetevőket nem ajánlott használni, ám ezeken kívül is vannak, amik személytől, bőrtípustól függően ronthatják a problémás arc állapotát. Bizonyos anyagok azonban segíthetnek is rajta. Shari Sperling bőrgyógyász szerint a szalicilsav-, illetve a retinol-, valamint a teafaolaj-tartalmú kencék hasznosnak bizonyulnak.

Pattanás elleni házi kencék, amik egy éjszaka alatt hatnak

A konyhádban rengeteg olyan csodaszert találsz, amely megoldást jelent a különböző problémákra, mint például a száraz bőr vagy a kezdeti ráncok. Persze a pattanások ellen is sok hatásos hozzávaló rejtőzik az otthonodban. A következő képeken mutatjuk, milyen házi szereket kenhetsz az arcodra, hogy reggelre megszabadulj a pattanástól.

Ezt kend a pattanásra, hogy reggelre eltűnjön - Házi megoldások, de gyorsan hatnak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük