Hormonzavar vagy más probléma okozza a pattanásokat? Így állapíthatod meg a bőrgyógyászok szerint

A szakértők elmondták, mi a különbség az egyszerű pattanás és a hormonproblémák okozta pöttyök között.

Hormonális pattanások jellemzői
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A pattanások kialakulásának számos különböző oka lehet, így gyakran igen nehéz megállapítani, miért is bukkannak fel valójában. Sokszor a helytelen táplálkozás, a túlzott cukor- vagy tejtermékbevitel, ételallergia vagy a nem megfelelő bőrápolás miatt jönnek létre. Nem ritka azonban az sem, hogy hormonális zavarok állnak a hátterükben.

De hogyan lehet megkülönböztetni, hogy melyikről is van szó? Bőrgyógyászok adtak egy kis segítséget, és elárulták, mi jellemző a hormonproblémák okozta pattanásokra. Ha ezt tapasztalod, érdemes orvoshoz fordulnod, hogy kideríthesse a kiváltó tényezőket.

A hormonzavar okozta pattanások jellemzői

Az ösztrogén-, a progeszteron- és a tesztoszteronszint ingadozása jól látható tüneteket okoz a bőrön, de a stresszhormon, a kortizol megnövekedése is hasonló következményekkel jár. Ezek gyakran változnak kismértékben például az alvásmennyiségtől, a menstruációs ciklustól, a terhességtől vagy a menopauzától függően, így alkalmanként normális, hogy bőrgondokat okoznak. Ha azonban nagyobb az eltérés, és nehezen múlnak a pattanások, vagy mindig visszatérnek, az hormonzavarra enged következtetni.

Sonia Validan bőrgyógyász szerint már az erre utal, ha a pöttyök nem csupán akkor jelentkeznek, amikor alapvetően is szoktak - például nem csak a ciklus bizonyos napjain vagy a stresszesebb időszakokban. Michele Green bőrgyógyász azt is hozzátette, a hormonális akne általában mindig az arc ugyanazon területén jelenik meg újra és újra. A legjellemzőbb, hogy az állon vagy a homlok szemöldökök közötti részén bukkannak fel ilyenkor a dudorok. Gyakori még, hogy a bőr itt zsírossá, fényessé válik, ugyanis fokozódik az olajtermelés, ami miatt a pórusok nem tudnak megfelelően tisztulni, így gyakran kitágulnak, eltömődnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hol és hogyan bukkannak fel?

Ebben az esetben ráadásul a legtöbbször nem egyszerű pattanások, hanem nagyobb, keményebb, fájdalmasabb és gyakran gyulladt puklik jelentkeznek. Szintén sokszor előfordul, hogy nincs meg a megszokott fehér közepük, így kinyomni is igen nehéz őket, de van, hogy egyáltalán nem lehet. Egyébként nem is ajánlott, mert gyakran ettől rosszabbá válik a helyzet, illetve gyógyulás után heget hagynak majd maguk mögött. A hormonális pattanások egyébként gyakran nemcsak az arcon, hanem a vállon, illetve a háton vagy a dekoltázson is jelentkeznek, és sokszor társul hozzájuk zsíros bőr, fokozott szőrnövekedés, hajhullás, túlsúly vagy menstruációs zavar is.

A legnagyobb különbség tehát az, hogy míg az egyszerű pattanások kisebbek, könnyen kinyomhatók és csak időközönként jelennek meg az arc különböző területein, a hormonális akne nagyobb, pirosabb dudorok formájában bukkan fel szinte mindig ugyanazon a helyen, és nehezebben múlik, mindig újra és újra visszatér, esetleg egyszerre több jön belőle létre.

Ha tehát csak egyszer-egyszer jelenik meg nagyobb pattanásod, akkor valószínűleg nem kell hormonproblémától tartanod. Amennyiben azonban mégis gyanakodsz, érdemes orvoshoz fordulnod, mert akár PCOS vagy a pajzsmirigy túl-, illetve alulműködése is okozhatja a tüneteket.

Pattanások, amiket tilos nyomkodni

Rengeteg olyan elváltozás van, ami rendkívül hasonlít a sima pattanáshoz, mégis komolyabb odafigyelést, orvosi segítséget igényel az eltávolítása. Ha ugyanis otthon kezded nyomkodni, az tovább rontja a helyzetet, és akár begyulladhat, elfertőződhet, aminek az lesz a vége, hogy már csak a sebészkés segíthet a problémán. Képeken mutatjuk meg azokat a bőrproblémákat, amiket tilos nyomkodni, ha nem akarod, hogy súlyos következménye legyen.

Úgy néz ki, mint a pattanás, de nem az! Sebészkés lehet a vége, ha piszkálod

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük