6 baljós tünet a szájban, amikor orvoshoz kell fordulni: időben kezelve megelőzhető a fogak elvesztése

A fogak állapota alapjaiban határozza meg az életminőséget.

GettyImages-861467472

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogorvoshoz járás nem sok embernek tartozik a kedvenc tevékenységei közé. A kezelés olykor valóban kellemetlen tud lenni, mégsem lehet kikerülni.

Az ép fogsor megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres orvosi vizit. Akkor pedig, ha már látható és érezhető tünetei is vannak annak, hogy valami nincs rendben, semmiképp sem szabad halogatni az időpontkérést. Az alábbi szimptómák bármelyikét észlelve erősen ajánlott a szakember felkeresése!

Fogfájás és duzzanat

A fájdalom a legnyilvánvalóbb tünet, amelynek megjelenésekor arra lehet gyanakodni, hogy valami olyan zajlik az ember szájában, aminek nem kéne. Sokan házi praktikákkal próbálják felvenni ellene a kesztyűt, vagy egyszerűen csak kivárnak, abban bízva, hogy úgyis elmúlik egyszer. Viszont a tartós, kellemetlen érzés komoly problémát jelez, ami egyre súlyosabbá válhat megfelelő kezelés nélkül. Ha duzzanatot veszel észre az arcodon, illetve a fájdalmas rész környékén, előfordulhat, hogy fertőzés érte el a foggyökeret. Ekkor antibiotikumos kúrára van szükség.

GettyImages-647421540
Fotó: yoh4nn / Getty Images Hungary

Gyulladt és fájó íny

A gyulladt és sajgó íny ínybetegség jelenlétére hívhatja fel a figyelmet. Ennek enyhe formája gyakran extra törődéssel és rendszeres fogorvosi vizittel kezelhető, de a súlyosabb, régebb óta fennálló problémák megoldásához mindenképp orvosi beavatkozásra van szükség. A fogínyvonal alatt elterjedő baktériumok kiirtása professzionális tisztítást igényel. 

Fehér foltok a fogakon vagy az ínyen

Ha a fog veszít az ásványianyag-tartalmából, fehér foltok jelenhetnek meg a fogzománcon. Ekkor a fogak kevésbé lesznek ellenállóak, könnyebben jelentkezhet szuvasodás. Az ilyen elszíneződések hátterében más is állhat, orvosi kompetencia felderíteni a pontos okokat. Az ínyen megjelenő, hasonló elváltozások fertőzést mutathatnak, kisebb, pattanásszerű képződmények is kísérhetik őket.

GettyImages-629079770
Fotó: Peopleimages / Getty Images Hungary

Vérzés fogmosás után

A fogmosás utáni öblítéskor rendszeresen látott vérre sokan csak legyintenek, pedig az egyáltalán nem természetes. Kezeletlen fogínygyulladás, gingivitis is állhat a háttérben, ami átcsaphat periodontális betegségbe is, ami a fogakat körülvevő és tartó képletek gyulladása. Következtében nő a fogvesztés valószínűsége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szájszárazság

Az egészséges száj fontos alkotóeleme a megfelelő mennyiségű nyál, amely részt vesz az emésztésben, emellett pedig védi a szájüreget és a fogakat a kórokozókkal szemben. A fogszuvasodás megakadályozásában is jelentős szerepe van. A szájszárazság különböző betegségeket jelezhet, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet. A fogak épségét is veszélyezteti, hiába nem tűnik tehát egy nagyon sürgető problémának, mégis segítséget kell kérni a megoldásához. 

Laza vagy elmozduló fogak

A felnőttkori fogaknál a mozgás, az egymástól való távolodás csontvesztésre, fertőzésre utalhat. Nagyon komolyan kell venni, hiszen a fogak elvesztése alapvető hatással van az életminőségre, nem csak esztétikai probléma. Az esetek többségében a fogágy megbetegedései állnak a háttérben. Időben észrevéve, megfelelő kezelés mellett jócskán csökkenthető a fogak kiesésének kockázata. 

10 erős házi szer fogfájásra: enyhítik a fájdalmat, míg elérsz az orvoshoz

Fogfájás esetén mihamarabb fogorvoshoz kell fordulni, hogy megszüntesse a sokszor egészen kínzó fájdalom háttérben álló okokat. Sajnos azonban nem mindig tud az ember azonnal rohanni a rendelőbe, ilyenkor átmenetileg otthon próbálja kordában tartani az állapotot. Ezek a természetes gyógymódok segíthetnek, de az orvosi vizitet nem helyettesítik!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük