Hogyan kell rendesen megmosni a gyerek fogát? Tanítsd úgy, ahogy a fogorvos tanácsolja

Az önálló fogmosást nem szabad elsietni, előtte át kell adni a biztos technikát.

Helyes fogmosás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Fogainkra egész életünkben szükségünk van, és, mint tudjuk, a rossz tejfogak a maradandó fogak kárára lehetnek. Fontos tehát, hogy gyerekkortól odafigyeljünk a helyes fogmosási technikára és a mosás megfelelő gyakoriságára.

A szülő feladata, hogy kisgyereke fogát mossa, majd megtanítsa őt önállóan is tisztítani a fogait. Nem mindegy, erre mikor kerül sor, ahogy a helyes technika átadása is kulcsfontosságú. Megkérdeztük a gyermekfogszakorvost, dr. Zsiga Klárát, mit tanácsol.

Amit sokan rosszul gondolnak

Általános tévedés, hogy elég akkor elkezdeni a gyerek fogait mosni, ha már teljesen, szinte maradéktalanul kibújtak. Ezzel ellentétben már egy pár hónapos baba ínyét, kikacsintó fogacskáit is tisztogatni kell, mint a fogorvos mondja:

- A fogmosást nem lehet elég korán kezdeni. Az első tejfogak megjelenésével már el kell kezdeni a fogápolást. Ez négy hónapos korra tehető. Pár hónapos korukban még nekünk kell csinálni. De, ahogy cseperednek, szép lassan önállóságra tudjuk bírni gyermekeinket.

- Hogyan mossuk a baba ínyét, növekvő fogát?

- Először egész finoman, óvatosan kezdjük tisztítani! Ehhez beszerezhetünk bármilyen puha babafogkefét. Ebben az időszakban még nem kell fogkrémet használni, tökéletesen elegendő a tiszta víz.

A mérföldkő: mikortól moshatja egyedül?

Idővel, mint mindenben, ebben is önállósodik a gyerek. Fontos azonban, hogy ne hamarkodja el, ne siettesse ennek az elérkezését a szülő. A túl pici gyerek még nem tud rendesen fogat mosni, és ez hosszútávon kárára lesz.

- Meddig mossa a szülő a gyerek fogát?

- Hatéves korig ajánlott nekünk is újra megmosni a gyermek fogait, annak ellenére is, ha ő maga megtette már. Így biztosak lehetünk abban, hogy szakszerű volt a fogmosás.

- Mi lehet az a pont, amitől fogva a szülő hagyhatja, hogy a gyerek kipróbálja az önálló fogmosást?

- Jó lehetőség az önálló fogmosás kezdeti lépéseihez az, amikor már a kádban tud ülni a gyerek. Persze mondani és mutatni is kell, hogyan csinálja, de idővel elsajátítja majd a megfelelő mozdulatokat és technikát. A fogmosást soha nem késő elkezdeni, de minél később kezdi valaki, annál nagyobb az esélye a fogak romlásának.

A legjobb módszer az önálló fogmosás elkezdéséhez az, ha együtt mosunk fogat gyermekünkkel. Ezt játékos formában lehet tálalni, amolyan szinkronfogmosás formájában. A gyerekek imádják utánozni a felnőtteket, így könnyedén el tudjuk kezdetni velük is - javasolja Dr. Zsiga Klára.

Ha a gyerek már képes is egyedül fogat mosni, a szülőnek akkor is érdemes még egy ideig jelen lenni a fogmosások alkalmával. Azt sem szabad elmulasztani, hogy a gyereket megkérdezze, mosott-e fogat, amennyiben már egyedül szokott.

A helyes fogmosási technika

Bármilyen ügyes és tanulékony is a gyerek, szülőként sosem szabad feledni, hogy csak gyerek. Figyelni és ellenőrizni kell, hogy jól mos-e fogat. Nem születik a helyes technika ismeretével, azt el kell sajátítania. Ebben a szülő kell, hogy segítse.

- Érdemes rendszeresen jelen lenni a fogmosásnál, még akkor is, ha a gyermek már nagyobbacska. A helyes fogmosás, a megfelelő mozdulatok egy idő után automatizáltak lesznek, de addig mindenképpen szükséges a felügyelet - mondja az orvos.

A szülő csak akkor végez jó munkát, akkor adhatja át jól a fogmosás helyes technikáját, ha maga is ismeri. A fogorvostól pontos instrukciókat kaptunk:

- A kicsik a fogmosás tanulásakor sokszor lenyelik a fogkrémet. A hatévesnél fiatalabb gyerekeknek ezért válasszunk inkább gyerekeknek készített terméket. A fogmosást kezdjük az elülső fogaknál. Helyezzük a fogkefét az íny és a fognyak határára, és apró, körkörös mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a fogak külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg. A következő lépésben a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk. Végül apró, oda-vissza irányuló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is. Végül a gyerek alaposan öblögessen vízzel. 

- Kell, vagy jót tehet bármiféle szájvíz egy gyereknek? Egy felnőttszájvíz, bármennyire is jót akar a szülő, árthat?

- A felnőtteknek kifejlesztett szájvizet gyerekeknek semmiképpen, sőt, az összetevők valamelyikére érzékeny felnőtteknek sem ajánlom. Léteznek természetes és gyógynövényalapú fogkrémek és gyerekek számára is elérhető szájvizek. Utóbbiakat idősebb gyerekeknek ajánlom, hiszen ezek a szájvizek gyulladásgátló hatásúak, csökkentik a plakk megtapadását a fogakon. Valamint kellemes, üde leheletet és magabiztosságot biztosítanak. A természetes fogkrémek és szájvizek növelik a száj védekezőképességét.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Meddig tartson egy fogmosás?

- A fogmosás legalább 2-3 percig tartson. Naponta kétszer javasolt megtenni, reggel és este egyaránt. Ellenkező esetben idejekorán elkezdődhet a fogszuvasodás folyamata.

Hogy lehet kedvet csinálni a fogmosáshoz?

- Mit mondjon a szülő motiválásképp?

- A fogmosás sem éppen a kedvenc időtöltésük a gyerekeknek. Nehéz rávenni őket, hogy rendszeresen csinálják, pláne, hogy a megfelelő technikával tegyék mindezt. Ám egész könnyedén megszerettethetjük velük, ha bevetünk néhány játékos trükköt.

Egyszerű megoldás lehet az ízesített fogkrém, hogy kedvet csináljunk a fogmosáshoz, azonban ez nem minden gyereknél válik be. A fogkrém mellé adhatunk egy állatfigurás fogkefét is, lehetőleg az egyik kedvenc állatkájával mintázottat. 

Ha egyik sem válna be, akkor meg lehet próbálni az esti mese olvasása közben a történetbe szőni a fogmosást. És ez még vizuális élménnyel is fokozható, mert az interneten fellelni ilyen témájú meséket, animációkat. Ez egy elég hatékonyan működő módszer - tanácsolja a fogszakorvos.

- Hogyan ne próbálja rábírni a szülő a fogmosásra a gyereket?

- Semmiképpen ne fenyegessük, és ne mondjunk olyan dolgokat, hogy, ha nem mossa meg a fogait, akkor elromlanak, és majd lehet menni a fogorvoshoz, aki betömi őket, és az bizony, fájni fog. Ezzel csak meggyűlölik a fogmosást és a fogorvost is. Márpedig oda rendszeresen kell menni majd idővel, ha csak kontrollra is - felelte Dr. Zsiga Klára.

Kiütések bőrtünetei

A gyerek egészségénél nincs fontosabb. Szülőként ezért ismerni kell az egyes betegségek bőrtüneteit is: mi a különbség az egyes kiütések között? Képeken mutatjuk.

Hogy néz ki a bárányhimlő, a skarlát és a rubeola? Képeken az apró, de fontos különbségek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük