Hogyan kell rendesen megmosni a gyerek fogát? Tanítsd úgy, ahogy a fogorvos tanácsolja
Az önálló fogmosást nem szabad elsietni, előtte át kell adni a biztos technikát.

fogmosas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fogainkra egész életünkben szükségünk van, és, mint tudjuk, a rossz tejfogak a maradandó fogak kárára lehetnek. Fontos tehát, hogy gyerekkortól odafigyeljünk a helyes fogmosási technikára és a mosás megfelelő gyakoriságára.

A szülő feladata, hogy kisgyereke fogát mossa, majd megtanítsa őt önállóan is tisztítani a fogait. Nem mindegy, erre mikor kerül sor, ahogy a helyes technika átadása is kulcsfontosságú. Megkérdeztük a gyermekfogszakorvost, dr. Zsiga Klárát, mit tanácsol.

Amit sokan rosszul gondolnak

Általános tévedés, hogy elég akkor elkezdeni a gyerek fogait mosni, ha már teljesen, szinte maradéktalanul kibújtak. Ezzel ellentétben már egy pár hónapos baba ínyét, kikacsintó fogacskáit is tisztogatni kell, mint a fogorvos mondja:

- A fogmosást nem lehet elég korán kezdeni. Az első tejfogak megjelenésével már el kell kezdeni a fogápolást. Ez négy hónapos korra tehető. Pár hónapos korukban még nekünk kell csinálni. De, ahogy cseperednek, szép lassan önállóságra tudjuk bírni gyermekeinket.

- Hogyan mossuk a baba ínyét, növekvő fogát?

- Először egész finoman, óvatosan kezdjük tisztítani! Ehhez beszerezhetünk bármilyen puha babafogkefét. Ebben az időszakban még nem kell fogkrémet használni, tökéletesen elegendő a tiszta víz.

A mérföldkő: mikortól moshatja egyedül?

Idővel, mint mindenben, ebben is önállósodik a gyerek. Fontos azonban, hogy ne hamarkodja el, ne siettesse ennek az elérkezését a szülő. A túl pici gyerek még nem tud rendesen fogat mosni, és ez hosszútávon kárára lesz.

- Meddig mossa a szülő a gyerek fogát?

- Hatéves korig ajánlott nekünk is újra megmosni a gyermek fogait, annak ellenére is, ha ő maga megtette már. Így biztosak lehetünk abban, hogy szakszerű volt a fogmosás.

- Mi lehet az a pont, amitől fogva a szülő hagyhatja, hogy a gyerek kipróbálja az önálló fogmosást?

- Jó lehetőség az önálló fogmosás kezdeti lépéseihez az, amikor már a kádban tud ülni a gyerek. Persze mondani és mutatni is kell, hogyan csinálja, de idővel elsajátítja majd a megfelelő mozdulatokat és technikát. A fogmosást soha nem késő elkezdeni, de minél később kezdi valaki, annál nagyobb az esélye a fogak romlásának.

A legjobb módszer az önálló fogmosás elkezdéséhez az, ha együtt mosunk fogat gyermekünkkel. Ezt játékos formában lehet tálalni, amolyan szinkronfogmosás formájában. A gyerekek imádják utánozni a felnőtteket, így könnyedén el tudjuk kezdetni velük is - javasolja Dr. Zsiga Klára.

Ha a gyerek már képes is egyedül fogat mosni, a szülőnek akkor is érdemes még egy ideig jelen lenni a fogmosások alkalmával. Azt sem szabad elmulasztani, hogy a gyereket megkérdezze, mosott-e fogat, amennyiben már egyedül szokott.

A helyes fogmosási technika

Bármilyen ügyes és tanulékony is a gyerek, szülőként sosem szabad feledni, hogy csak gyerek. Figyelni és ellenőrizni kell, hogy jól mos-e fogat. Nem születik a helyes technika ismeretével, azt el kell sajátítania. Ebben a szülő kell, hogy segítse.

- Érdemes rendszeresen jelen lenni a fogmosásnál, még akkor is, ha a gyermek már nagyobbacska. A helyes fogmosás, a megfelelő mozdulatok egy idő után automatizáltak lesznek, de addig mindenképpen szükséges a felügyelet - mondja az orvos.

A szülő csak akkor végez jó munkát, akkor adhatja át jól a fogmosás helyes technikáját, ha maga is ismeri. A fogorvostól pontos instrukciókat kaptunk:

- A kicsik a fogmosás tanulásakor sokszor lenyelik a fogkrémet. A hatévesnél fiatalabb gyerekeknek ezért válasszunk inkább gyerekeknek készített terméket. A fogmosást kezdjük az elülső fogaknál. Helyezzük a fogkefét az íny és a fognyak határára, és apró, körkörös mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a fogak külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg. A következő lépésben a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk. Végül apró, oda-vissza irányuló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is. Végül a gyerek alaposan öblögessen vízzel. 

- Kell, vagy jót tehet bármiféle szájvíz egy gyereknek? Egy felnőttszájvíz, bármennyire is jót akar a szülő, árthat?

- A felnőtteknek kifejlesztett szájvizet gyerekeknek semmiképpen, sőt, az összetevők valamelyikére érzékeny felnőtteknek sem ajánlom. Léteznek természetes és gyógynövényalapú fogkrémek és gyerekek számára is elérhető szájvizek. Utóbbiakat idősebb gyerekeknek ajánlom, hiszen ezek a szájvizek gyulladásgátló hatásúak, csökkentik a plakk megtapadását a fogakon. Valamint kellemes, üde leheletet és magabiztosságot biztosítanak. A természetes fogkrémek és szájvizek növelik a száj védekezőképességét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

- Meddig tartson egy fogmosás?

- A fogmosás legalább 2-3 percig tartson. Naponta kétszer javasolt megtenni, reggel és este egyaránt. Ellenkező esetben idejekorán elkezdődhet a fogszuvasodás folyamata.

Hogy lehet kedvet csinálni a fogmosáshoz?

- Mit mondjon a szülő motiválásképp?

- A fogmosás sem éppen a kedvenc időtöltésük a gyerekeknek. Nehéz rávenni őket, hogy rendszeresen csinálják, pláne, hogy a megfelelő technikával tegyék mindezt. Ám egész könnyedén megszerettethetjük velük, ha bevetünk néhány játékos trükköt.

Egyszerű megoldás lehet az ízesített fogkrém, hogy kedvet csináljunk a fogmosáshoz, azonban ez nem minden gyereknél válik be. A fogkrém mellé adhatunk egy állatfigurás fogkefét is, lehetőleg az egyik kedvenc állatkájával mintázottat. 

Ha egyik sem válna be, akkor meg lehet próbálni az esti mese olvasása közben a történetbe szőni a fogmosást. És ez még vizuális élménnyel is fokozható, mert az interneten fellelni ilyen témájú meséket, animációkat. Ez egy elég hatékonyan működő módszer - tanácsolja a fogszakorvos.

- Hogyan ne próbálja rábírni a szülő a fogmosásra a gyereket?

- Semmiképpen ne fenyegessük, és ne mondjunk olyan dolgokat, hogy, ha nem mossa meg a fogait, akkor elromlanak, és majd lehet menni a fogorvoshoz, aki betömi őket, és az bizony, fájni fog. Ezzel csak meggyűlölik a fogmosást és a fogorvost is. Márpedig oda rendszeresen kell menni majd idővel, ha csak kontrollra is - felelte Dr. Zsiga Klára.

Kiütések bőrtünetei

A gyerek egészségénél nincs fontosabb. Szülőként ezért ismerni kell az egyes betegségek bőrtüneteit is: mi a különbség az egyes kiütések között? Képeken mutatjuk.

Ezt is szeretjük