Így lehetsz a gyermekednek még jobb szülője: 10+1 pont, amit érdemes megfontolni

Nem kell semmi bonyolultra gondolni, ha az ember jobb szülő szeretne lenni.

anya-lanya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki ember, így ember a szülő is. Persze, hogy nem lehet tökéletes, és nem is kell rajta görcsölnie, hogy az legyen. A kulcsszó inkább az igyekezet, a törekvés.

Mert, ha a szülő törekszik rá, hogy jól csinálja, máris bebizonyosodott, mennyire jó szülő. Fontos neki, hogy gyermekének jó legyen.

Biztosan mindenki fel tudna sorakoztatni néhány olyan dolgot, amit ő szülőként másképp tenne a jövőben, vagy, amiben felismeri saját hiányosságát.

10+1 dolog, hogy boldogabb legyen a gyerek

A következők minden gyerek boldogságához szükséges dolgok, melyekre szülőként fontos figyelni.

1. Szülőként, ugyan néha nehéz, de türelmesnek kell lenni a gyerekkel, hiszen a gyerek még csak gyerek. Minél kisebb, annál inkább igaz ez, gondoljunk csak a hisztizésre vagy a szófogadatlanságra, ám a tiniknek is szükségük van türelemre. Minden korosztálynak másért.

2.  A gyerekek szomjazzák a szülői figyelmet. Akkor is, ha csak egy rajzot mutatnának meg, de akkor is, ha kérdezni akarnak. Ha a szülő nem figyel, hatalmas mulasztást követ el, és a gyerek lassanként leszokik majd arról, hogy küzdjön érte.

3. A gyerek első számú tanítója a szülő. Egész pici kortól a gyerek mellett van, és feladata bemutatni, megismertetni a világot. A kezdetektől, hogy mit hogy nevezünk, az ok-okozati miérteken át egészen addig, hogy nyíltan és őszintén beszéljenek a gyerek korának megfelelően minden témáról. A szexualitásról, leselkedő veszélyekről és a halálról is. A szülőnek kulcsfontosságú szerepe van a világ működésének megismertetésében. Ha nem teszi meg, mulaszt, ha megteszi, a leghasznosabb útravalót adta gyermekének az életben.

4. Szülő és gyerek között nem lehetnek tabu témák, rossz kérdések, félválaszok.

5. Bármilyen rohanó is a világ, bármilyen zsúfoltak is a napok, és sok a tennivaló, szülőként lehetőséget kell teremteni a minőségi együtt töltött időre. Legyen az játék, kirándulás vagy szimpla beszélgetés, nem maradhat ki a gyereknevelésből a szülő-gyerek viszonyt, a gyerek biztonságérzetét erősítő, közös idő.

A cikk az ajánló után folytatódik

6.  Nem szabad ordítással kezelni a konfliktusokat, pláne nem bárminemű testi bántalmazással. A gyerek ezektől sérül, és megijed. Nem tanul belőle. Érdemesebb öt perc múlva, lenyugodva visszatérni a dologhoz, és úgy elmagyarázni, mi volt helytelen.

7. Minthogy a szülő is ember, olykor hibázhat. Az a fontos, hogy képes legyen ezt felismerni, és képes legyen a gyerek elé állni/guggolni, bocsánatot kérni. Attól, hogy gyerek, ő is megérdemli, ráadásul maga is tanul belőle, hogyan kell ezt csinálni. A légy szíves és a köszönöm ugyanúgy jár a kicsinek, attól függetlenül, hogy gyerek.

8.  Sokan érzik úgy, nem a szavak emberei, ha érzelmek kifejezéséről van szó. A gyereknek azonban szüksége van rá, hogy hallja a legfontosabb szót, szeretlek.

9.  Sok szülő követi el a hibát, hogy túlterheli a gyereket. Számára ez lehet építő jellegű, de közben kell, hogy ideje maradjon gyereknek lenni, játszani is. Továbbá ezeket az elfoglaltságokat a gyerek saját érdeklődésének megfelelően kell megválasztani: azaz nem ráerőltetni a hegedűt arra a gyerekre, aki dobolni akar.

10. A szülő kell, hogy figyeljen a gyerek iskolai teljesítményére, de nagy hiba, ha ezzel kapcsolatban nem jól kommunikál a gyerekkel. Ha a gyerek állandóan azt hallja, buta, mert nem javul a tanulmányi eredménye, önértékelése bánhatja. Inkább segítséget kell nyújtani, mint beskatulyázni, és inkább biztatni, mint elvenni a gyerek kedvét a tanulástól.

10+1. Végül, a szülő úgy lehet jó szülő, ha mer ember lenni a gyereke előtt minden helyzetben. Meri vállalni érzelmeit, gyengeségét, könnyeit, hibáját. Mindebből a gyerek is rengeteget tanul, és nem kap torz képet a felnőttek világáról.

Így néz ki 5 perc gyanús csend

Ha a szülő 5 perc gyanús csend után lép be, érhetik meglepetések! Vicces fotókat mutatunk.

Ezt is szeretjük