Rejtélyes izomfájdalom? Fibromyalgia is lehet, de kezelhető

Többnyire a nyakban, a vállban és a karokban jelentkezik a gyötrő izomfájdalom.

Fibromyalgia kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor tartós izomfájdalmakkal küzdünk, melyeknek nincs nyilvánvaló fizikai okuk, könnyen lehet, hogy az úgynevezett fibromyalgiáról van szó.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint valóban nem könnyű diagnosztizálni és kezelni a rejtélyes fájdalmakat, de lehetséges.

Rejtélyes és hosszas fájdalmak

Jellemzően a nyakban, a vállban és a karokban jelentkezik az a gyötrő izomfájdalom, esetleg zsibbadás, melynek nem ismert a pontos oka, és amely jellemzően krónikus fájdalomként van jelen. Az érintettek - akik nagyobbrészt nők - gyakran konkrét izomcsomókat is kitapintanak, és a fájdalom időszakos romlásáról-javulásáról számolnak be. 

Mivel a kiváltó okok és a helyzetet súlyosbító okok is sokfélék lehetnek, egy konkrét sérüléstől a fáradtságig és a stresszig, a kezelések is széles skálán mozognak. Arnold doktor szerint ráadásul a fibromyalgia kezelése mindenképpen személyre szabott kell, hogy legyen, hiszen, ami az egyik páciensnél beválik, az a másiknál esetleg nem.

Éppen ezért csakis alapos kikérdezésre, fizikális vizsgálatra, sőt, az érintett kicsit mélyebb megismerésére épülhet hatékony gyógyítás. Már csak azért is, mert ez az állapot könnyen bele tud csúszni a krónikus fájdalom szindrómába, melynek talán még összetettebb a diagnózisa és a kezelése egyaránt. Ha megerősödik a fibromyalgia diagnózisa, a kezelés jobbára komplex orvosi csapatmunkát igényel, sokszor együtt dolgozik a neurológus, a pszichiáter, az immunológus és a fájdalomspecialista. 

Milyen kezelések válhatnak be?

Fájdalomcsillapítók: gyakran a vény nélküli fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők is elégségesek lehetnek, de súlyosabb esetben szükség lehet a receptre kapható, más hatóanyagú szerekre is.  

Fibromyalgia elleni szerek: van néhány olyan hatóanyag, melyet specifikusan a fibromyalgia kezelésében találtak hatékonynak, de ezek elrendelése kizárólag orvosi feladat lehet. Hatásmechanizmus szerint jobbára a túlingerelt idegrendszer csillapítására, a szerotonin és más kémiai anyagok termelődésére fókuszálnak, és esetleg kombinációban lehetnek valóban gyógyhatásúak. 

Antidepresszánsok, altatók: kutatások szerint a rejtélyes izomfájdalmak sok esetben pszichés eredetűek, ezért, ha bebizonyosodik a lelki-mentális zavar a háttérben, hasznosak lehetnek az antidepresszánsok. Altató elrendelésére akkor kerülhet sor, ha a fájdalom az alvást is jelentősen zavarja, ami így ördögi körként tovább ront az állapoton. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Pszichés módszerek: azok a páciensek, akik úgy érzik, fájdalmaik mögött pszichés tényező, tartós stressz áll, mindenképpen jól teszik, ha felkeresnek egy pszichológust, mentálhigiénés szakembert. A stresszkezelés különféle módszerei tanulhatók, és gyakran már az is segítségnek bizonyul, ha sikerül megbeszélni a problémákat. A mindfulness és a meditáció is beválhat az arra fogékonyaknál. 

Mozgás, étrend: számos kutatás szerint szoros kapcsolat van a mozgásszegény életmód és a krónikus fájdalmak, így a fibromyalgia kialakulása között. Vagyis még a fájdalmak ellenére is érdemes aktívnak maradni, hogy ne merevedjenek el még jobban az izmok. A mozgás típusa pedig szinte bármi lehet az egyéni ízléstől függően. Bizonyították már a kardió mozgás, a tai chi és a jóga pozitív hatásait is.

A táplálkozással kapcsolatban általában a gyulladáscsökkentésre szokás fókuszálni, ami esősorban zöldségek, gyümölcsök, magvak fogyasztására épül, és nem ajánlják a feldolgozott élelmiszereket, a túl sok só és alkohol fogyasztását. Egyes szakértők szerint a laktózt és a glutént is érdemes kerülni - de ebben a kérdésben sokkal biztonságosabb dietetikus segítségét kérni. 

Kiegészítő terápiák - szakértő kezekben

- A fibromyalgia kezelése érzékeny és összetett feladat, ami néha hosszabb ideig is eltarthat, de sem a páciensnek, sem a gyógyítónak nem szabad türelmetlennek lennie - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

- Az első lépés gyakran a gyors segítség, vagyis a fájdalom orvosi módszerekkel történő csökkentése. Ha túlesik a beteg a legnehezebb szakaszon, mindenképpen jó hatású a gyógytorna és gyógymasszázs, melyek oldják a görcsöket, mobilabbá teszik az ízületeket, fellazítják az izmokat. Tapasztalataim szerint a fájdalomspecialistaként alkalmazott, komplex, konzervatív kezelési módszerek - a szükséges társszakmákkal és a páciensekkel együttműködve - hosszútávon, lépésről lépésre történő javulást hoznak.

Tíz étel, ami tele van magnéziummal

A hivatalosan ajánlott napi bevitel magnéziumból 300 milligramm, erős fizikai megterhelés esetén ennél több is lehet. A túladagolás jól működő vesével nagyon ritka, nagy mennyiségben esetenként enyhe hasmenést okozhat. Természetes forrásból is pótolható, de tudni kell, hogy a magas zsírtartalmú ételek nehezítik, míg a B6-vitamin könnyíti a felszívódását.

Görcsoldó, savlekötő, és a szívet is segíti: 10 étel, ami tele van magnéziummal

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük