A ferdenyak tünetei és leggyakoribb típusai: mikor kell vele orvoshoz fordulni?

Honnan ismerhető fel a ferdenyak, és mi a teendő?

no-nyak
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ferdenyak elnevezés arra az állapotra utal, amikor a nyak oldalra dől, az áll pedig a másik irányba mutat.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint a veleszületett rendellenességen túl sok szerzett ok is állhat a háttérben, amelyeket mindenképpen kezelni kell.

A ferdenyak nem veleszületett okai

Amikor valakinél az tapasztalható, hogy a nyaka oldalra dől, az álla pedig a másik irányba mutat, ferdenyakról - torticollisról - beszélhetünk. Ez egy viszonylag gyakori születési rendellenesség, melynek oka sokszor a születési közben szerzett izomsérülés, amely jól kezelhető. A probléma azonban később is kialakulhat.

A leggyakoribb kiváltó okai:

  • A központi idegrendszer megbetegedései, nyak- vagy gerincsérülés, ami izomgörcsöt okoz.
  • A fejet vagy a nyakat is érintő fertőzés, amely a gyulladás miatt összehúzza az izmokat.
  • A torok és/vagy a felső légutak betegségei, amelyek nyirokcsomó megnagyobbodást vagy tályogot okoznak.
  • Olyan fertőzések, amelyek a fület, az állkapcsot, a fogakat, az orrmelléküregeket érintik.

Arnold doktor arra figyelmeztet, hogy bár ritkábban, de meghúzódhat a háttérben a nyaki gerinc ízületi gyulladása, hegesedő szövet, bizonyos gyógyszerek használata, illetve olyan egyéb okok, mint a kábítószerhasználat - ami az izomszabályozás hiányát eredményezi -, bizonyos szív-érrendszeri rendellenességek és tumorok.

A ferdenyak típusai 

Átmeneti torticollis

Az egy-két napig jelenlévő problémát sokszor a huzat vagy a légkondicionáló használata okozza, ami miatt megduzzadnak a nyirokcsomók. Jellemzően nem igényel kezelést.

Izom eredetű torticollis

A ferdenyak kialakulásának leggyakoribb oka, amikor valamilyen ok miatt a nyak egyik oldalán kötöttebbé válnak az izmok. Ezt az okot kell az orvosnak felderíteni és természetesen kezelni.

Tartós torricollis

Ha az izomzatban vagy a csontszerkezetben krónikus probléma mutatkozik, tartósan is kialakulhat a ferdenyak. Mivel gyakran a központi idegrendszer megbetegedése okozza, fontos lehet a neurológiai kivizsgálás. Ritkán, de előfordulhat, hogy a gerincen növekvő tumor nyomja az idegeket a nyaki területen.

Cervicalis dystonia

A spastikus - görcsös - torticollisnak is nevezett állapot kapcsán a nyaki izmok akaratlanul összehúzódnak, és ennek a lassú, görcsös mozgásnak a hatására a fej valamelyik irányba elfordul és elbillen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor kell orvoshoz fordulni?

- Elsősorban a tünetek határozzák meg, mikor érdemes segítséget kérni. Ha neurológiai tünetek jelentkeznek, ha a nyakizmok fájnak, feszülnek, ha nehézséget okoz a fej billentése vagy elfordítása, ha a szem vagy a nyelv irányítása okoz gondot, vagy ha hát- és fejfájás is társul a panaszok mellé, és a tünetek nem múlnak el néhány nap alatt, mind például egy "elalvásnál", mindenképpen érdemes diagnózist felállíttatni – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

- Természetesen amennyiben sérülés okozta a bajt, azt is késlekedés nélkül ki kell vizsgáltatni. A pontos diagnózishoz szükség lehet képalkotó eljárásokra is, majd ezek ismeretében, a fizikális vizsgálatra és az anamnézisre alapozva el lehet dönteni, mit tehetünk a gyógyulásért. A jelentős fájdalom és a gyulladás enyhítésére beválhat például a helyi célzott injekció, és adott esetben szükség lehet nyakmerevítőre is.

Később eredményesen alkalmazható az orvosi kollagéninjekció, amely a fájdalmat is csökkenti, és az okokat is kezeli. Jó hatásfokokkal alkalmazhatók különböző fizikoterápiás eljárások, mint a lökéshullám-terápia, illetve megoldást jelenthet a lágylézer-kezelés és az orvosi akupunktúra is. Bizonyos esetekben elkerülhetetlen a műtét, ami megakadályozza az izmok akaratlan összehúzódását. Ami pedig az esetek nagy részében komoly segítséget jelent a kiújulás megelőzésében, az a gyógytornász által személyre szabott, speciális gyógytorna.

Ezt is szeretjük