Súlyos betegségektől szenvednek a fiatalok, hiába hiszik, hogy egészségesek: mentális állapotuk egész életükre kihathat
Az Y generáció tagjai kevésbé egészségesek, mint a szüleik az ő korukban.

GettyImages-828485954
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Millenniumi vagy Y generáció: sok mindent hallani és olvasni róluk és arról, hogy mennyire másképp állnak az élet számos területéhez, mint a korábbi nemzedék, azaz az X generáció tagjai. 

Egyértelmű, hogy a világ is egészen más, amiben élnek. Felgyorsult, rohanó hétköznapok, stresszes munkavégzés, feldolgozott élelmiszerek áradata, a közösségi média egyre növekvő befolyása és információdömping jellemzik. Vajon hogyan hat mindez a fiatalok egészségügyi állapotára? Hajlamosabbak-e bizonyos betegségekre, mint például a szüleik? A kutatások alapján úgy tűnik, hogy igen. 

Látszólag jól élnek

Az Y generáció tagjai körülbelül az 1980-as évek közepe és a 2000-es évek eleje között születtek, elnevezésüket egész egyszerűen annak köszönhetik, hogy az X generációt követték a sorban. Ezredfordulós, millenniumi nemzedékként is hivatkoznak rájuk. Digitális bennszülöttek, többnyire rajonganak a technikai kütyükért, illetve jól is kezelik őket. Természetes számukra a fogyasztói társadalom működése, eligazodnak a legújabb trendek között. 

GettyImages-1053229350
Fotó: Stephen Zeigler / Getty Images Hungary

Látszólag fontos számukra az egészségük, hiszen sokan közülük rendszeresen járnak az edzőtermekbe, fogékonyak az egészséges és a bioélelmiszerekre. Ugyanakkor ha a keresetük elköltéséről van szó, saját egészségüket hajlamosak háttérbe helyezni, magasabb prioritásúnak értékelve a szórakozást, az élményszerzést, az utazást és az elektronikai eszközöket. 

Az egészséges életmóddal kapcsolatos döntéseiket nagyban befolyásolják az influenszerek által sugallt módszerek, étrendek. Az, hogy a legtöbben nem tekintenek jó befektetésként a saját jóllétükre, megmutatkozik az általános fizikai állapotukban is. Az ezredfordulósok állítólag kevésbé egészségesek, mint a szüleik ugyanennyi idősen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

27 éves kor felett jönnek a bajok

Egy 2017-es amerikai kutatás szerint az Y generáció tagjai között számos betegség jóval nagyobb arányban fordul elő, mint a korábbi nemzedékeknél. Megdöbbentő módon az egészségük 27 éves koruk körül hanyatlásnak indul. Különösen a mentális kórképeknek vannak kitéve, de a kardiovaszkuláris és a hormonrendszert érintő elváltozások sem kímélik őket. Milyen betegségeket, kóros magatartásformákat regisztráltak a körükben a leggyakrabban?

  • Major depressziót,
  • különböző szerektől (alkohol, nikotin) való függőségeket,
  • magas vérnyomást,
  • hiperaktivitást,
  • Crohn-betegséget,
  • magas koleszterinszintet,
  • 2-es típusú diabéteszt.

Hogy mi állhat a jelenség hátterében? Többek között a prevenció hiánya. A fiatalok nem gondolják, hogy például a vérnyomásértékeik sokat számítanának a mindennapjaik során. Az elhízás, ami rengeteg betegséggel hozható kapcsolatba, egyre nagyobb méreteket ölt. A feldolgozott élelmiszerek veszélyesek az egészségre, ugyanakkor a hajtós hétköznapok során gyakran jelentik az egyetlen táplálékforrást.

GettyImages-165527420
Fotó: Jordan Siemens / Getty Images Hungary

Sokan ülnek fel az újabb és újabb, esetenként kifejezetten káros étkezési trendeknek is. A stresszes életvitel, a szorongás köztudottan negatívan befolyásolják a fizikumot, az információdömping nehezíti a relaxációt, a minőségi alvást. Továbbá arról sem szabad elfeledkezni, hogy rengetegen élnek egyik fizetéstől a másikig, és egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak megfelelő egészségügyi ellátást. Mindezen tényezők összeadódva idővel jó eséllyel rontják a fiatalok életminőségét. Bár a kutatás nem itthon készült, az alapvető tendenciák minden bizonnyal Magyarországon is érvényesek. 

10 csodás, hangulatjavító gyógynövény: napi 1 pohár már érezhető

A fizikai egészség alapja a pszichés jóllét. Nyugtalanság, lelki-szellemi kimerültség, krónikus stressz esetén is érdemes néha egy-egy pohárral meginni a legjobb hangulatjavító gyógyteákból. Jótékony, lelket nyugtató hatásuk hamar érezhető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük