Nem csak a csoki okozhat felnőttkorban pattanásokat - Más ételek is felelhetnek érte egy új tanulmány szerint
Már régóta ismert, hogy bizonyos ételek fokozzák az aknék kialakulását, de most újabb tápanyagokról derült ki, hogy rosszat tesznek a bőrrel.

akné-felnőttkorban-borító
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy francia tanulmány szerint a nyugatinak mondott étrend hajlamosíthat a felnőttkori akné kialakulására.

Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus az összefüggésekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

A zsír és a cukor is okozhat pattanásokat

Egy közel 25 ezer fős francia tanulmány a zsíros, cukros élelmiszerek fogyasztásának és az akné megjelenésének összefüggéseit vizsgálta, majd eredményeiket a JAMA Dermatology című, nemzetközileg elismert szaklapban közölték. Eredményeik alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik a felnőttkori pattanások kialakulása és a zsíros, szénhidrátdús ételek, cukros italok, valamint a tej fogyasztása között. A negatív hatás már akár napi egy pohár cukros üdítő vagy ugyanennyi tej elkortyolása esetén érvényesül. Ugyanígy ronthat a helyzeten az energiában gazdag, ugyanakkor tápanyagban szegény, gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása is.

akné-felnőttkorban4
Fotó: dimid_86 / Getty Images Hungary

A kutatók szerint az eredmények azt látszanak visszaigazolni, hogy az úgynevezett nyugati étrend, ami állati eredetű termékekben, telített zsírsavakban és cukorban gazdagabb, valóban növeli az aknés bőrbetegség kialakulásának esélyét. A pattanások a cukor visszaszorításával és bőrgyógyász segítségével kezelhetők.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A tanulmány eredményei nem meglepők, sokan már eddig is hasonló tapasztalatokat szereztek az étrendjükkel és a bőrük állapotával összefüggésben - ismerteti Pánczél doktornő. - Az már korábban kiderült, hogy a csokoládé, a mogyoró vagy a zsíros, olajos ételek kiválthatják a pattanásokat, de a kutatások azt bizonyították, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek és a tejfogyasztás is ronthat a bőr állapotán. A glikémiás index egy 0-tól 100-ig terjedő skálán mozgó érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Ötvenes érték feletti, magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint a burgonya, a fehér kenyér és a cukor hirtelen megemelik a szervezet vércukorszintjét, szénhidráttartalmuk gyorsan felszívódik.

akné-felnőttkorban1
Fotó: stock_colors / Getty Images Hungary

A megemelkedett inzulin elválasztása, illetve különböző hormonhatások, úgymint a fokozott androgéntermelés növelik a faggyútermelést, ezen keresztül pedig elősegítik a pattanások kialakulását. Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű ennivalók - mint a legtöbb zöldség, gyümölcs, babfélék, sőt a 70%-nál magasabb kakaótartalmú étcsokoládék - csak lassan emelik meg a vércukorszintet, így az inzulinkiválasztás is csekély lesz, így érdemes főként ezeket fogyasztani.

Az étrend mellett a bőrgyógyász segítsége is fontos

Az akné az esetek döntő többségében valamilyen kezeléssel gyógyítható, bár a gyógyulás többnyire elhúzódó. Ha rendszeresen több gyulladt pattanás jelenik meg, azok kezelésében nem érdemes házilagos szerekkel kísérletezni, a bőrgyógyászok számos hatóanyag és kezelés közül választhatnak, amelyek egyrészt hatékonyak, másrészt az esetleges szövődmények, hegek is kivédhetők segítségükkel.

akné-felnőttkorban2
Fotó: Vagengeym_Elena / Getty Images Hungary

- Sok ilyen esetben szükség lehet egy adott ideig tartó, orvos által elrendelt antibiotikum-kezelésre, akár szájon át szedhető, akár bőrre kenhető formában, ugyanis néhány antibiotikumnak nemcsak antibakteriális, de gyulladáscsökkentő hatása is van. Emellett a súlyos, egyéb kezelésekre nem reagáló, vagy hegesedés veszélyével járó esetekben a retinoidok gyógyszercsoportjába tartozó A-vitamin-származékokat is elrendelhet az orvos - hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta.

akné-felnőttkorban3
Fotó: jevelin / Getty Images Hungary

- Ezek természetesen receptköteles készítmények, csak orvos dönthet a konkrét alkalmazásukról. A szakszerű ellátás mellett pedig figyelni kell az általános szabályokra is. Vagyis nem szabad nyomkodni, elkaparni a pattanásokat, viszont naponta kétszer ajánlatos megtisztítani az arcbőrt, esténként pedig gondosan el kell távolítani a sminket. Érdemes kerülni a túl erős bőrápoló szereket és a túl hosszan tartó napfürdőzést, valamint fontos a rendszeres kézmosás is. Megfelelő együttműködéssel és kitartással a makacs, feltűnő pattanásoktól is jó eséllyel meg lehet szabadulni, ami jelentősen megerősítheti az önbizalmat. 

Ezt kend a pattanásra, hogy reggelre eltűnjön - Házi megoldások, de gyorsan hatnak

Filléres házi szerek, amik leviszik a gyulladást és eltüntetik a pattanásokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük