Nem csak a csoki okozhat felnőttkorban pattanásokat - Más ételek is felelhetnek érte egy új tanulmány szerint

Már régóta ismert, hogy bizonyos ételek fokozzák az aknék kialakulását, de most újabb tápanyagokról derült ki, hogy rosszat tesznek a bőrrel.

akné-felnőttkorban-borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy francia tanulmány szerint a nyugatinak mondott étrend hajlamosíthat a felnőttkori akné kialakulására.

Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus az összefüggésekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

A zsír és a cukor is okozhat pattanásokat

Egy közel 25 ezer fős francia tanulmány a zsíros, cukros élelmiszerek fogyasztásának és az akné megjelenésének összefüggéseit vizsgálta, majd eredményeiket a JAMA Dermatology című, nemzetközileg elismert szaklapban közölték. Eredményeik alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik a felnőttkori pattanások kialakulása és a zsíros, szénhidrátdús ételek, cukros italok, valamint a tej fogyasztása között. A negatív hatás már akár napi egy pohár cukros üdítő vagy ugyanennyi tej elkortyolása esetén érvényesül. Ugyanígy ronthat a helyzeten az energiában gazdag, ugyanakkor tápanyagban szegény, gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása is.

akné-felnőttkorban4
Fotó: dimid_86 / Getty Images Hungary

A kutatók szerint az eredmények azt látszanak visszaigazolni, hogy az úgynevezett nyugati étrend, ami állati eredetű termékekben, telített zsírsavakban és cukorban gazdagabb, valóban növeli az aknés bőrbetegség kialakulásának esélyét. A pattanások a cukor visszaszorításával és bőrgyógyász segítségével kezelhetők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A tanulmány eredményei nem meglepők, sokan már eddig is hasonló tapasztalatokat szereztek az étrendjükkel és a bőrük állapotával összefüggésben - ismerteti Pánczél doktornő. - Az már korábban kiderült, hogy a csokoládé, a mogyoró vagy a zsíros, olajos ételek kiválthatják a pattanásokat, de a kutatások azt bizonyították, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek és a tejfogyasztás is ronthat a bőr állapotán. A glikémiás index egy 0-tól 100-ig terjedő skálán mozgó érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Ötvenes érték feletti, magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint a burgonya, a fehér kenyér és a cukor hirtelen megemelik a szervezet vércukorszintjét, szénhidráttartalmuk gyorsan felszívódik.

akné-felnőttkorban1
Fotó: stock_colors / Getty Images Hungary

A megemelkedett inzulin elválasztása, illetve különböző hormonhatások, úgymint a fokozott androgéntermelés növelik a faggyútermelést, ezen keresztül pedig elősegítik a pattanások kialakulását. Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű ennivalók - mint a legtöbb zöldség, gyümölcs, babfélék, sőt a 70%-nál magasabb kakaótartalmú étcsokoládék - csak lassan emelik meg a vércukorszintet, így az inzulinkiválasztás is csekély lesz, így érdemes főként ezeket fogyasztani.

Az étrend mellett a bőrgyógyász segítsége is fontos

Az akné az esetek döntő többségében valamilyen kezeléssel gyógyítható, bár a gyógyulás többnyire elhúzódó. Ha rendszeresen több gyulladt pattanás jelenik meg, azok kezelésében nem érdemes házilagos szerekkel kísérletezni, a bőrgyógyászok számos hatóanyag és kezelés közül választhatnak, amelyek egyrészt hatékonyak, másrészt az esetleges szövődmények, hegek is kivédhetők segítségükkel.

akné-felnőttkorban2
Fotó: Vagengeym_Elena / Getty Images Hungary

- Sok ilyen esetben szükség lehet egy adott ideig tartó, orvos által elrendelt antibiotikum-kezelésre, akár szájon át szedhető, akár bőrre kenhető formában, ugyanis néhány antibiotikumnak nemcsak antibakteriális, de gyulladáscsökkentő hatása is van. Emellett a súlyos, egyéb kezelésekre nem reagáló, vagy hegesedés veszélyével járó esetekben a retinoidok gyógyszercsoportjába tartozó A-vitamin-származékokat is elrendelhet az orvos - hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta.

akné-felnőttkorban3
Fotó: jevelin / Getty Images Hungary

- Ezek természetesen receptköteles készítmények, csak orvos dönthet a konkrét alkalmazásukról. A szakszerű ellátás mellett pedig figyelni kell az általános szabályokra is. Vagyis nem szabad nyomkodni, elkaparni a pattanásokat, viszont naponta kétszer ajánlatos megtisztítani az arcbőrt, esténként pedig gondosan el kell távolítani a sminket. Érdemes kerülni a túl erős bőrápoló szereket és a túl hosszan tartó napfürdőzést, valamint fontos a rendszeres kézmosás is. Megfelelő együttműködéssel és kitartással a makacs, feltűnő pattanásoktól is jó eséllyel meg lehet szabadulni, ami jelentősen megerősítheti az önbizalmat. 

Ezt kend a pattanásra, hogy reggelre eltűnjön - Házi megoldások, de gyorsan hatnak

Filléres házi szerek, amik leviszik a gyulladást és eltüntetik a pattanásokat.

Ezt kend a pattanásra, hogy reggelre eltűnjön - Házi megoldások, de gyorsan hatnak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük