Visszatérő pattanások a hajvonalon? Nem csak a samponod okozhatja őket

Több kiváltó ok is húzódhat a homlok felső részén újra és újra felbukkanó pattanások mögött.

Pattanások a hajvonalon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Időnként szinte mindenki küzd pattanásokkal, hiszen még felnőttkorban is felbukkanhat egy-egy pötty az arcon. Ez teljesen természetes jelenség, azonban ha a puklik mindig ugyanazon a területen jelennek meg, érdemes jobban odafigyelni rájuk: ebben az esetben ugyanis általában a szervezet vagy a bőr üzen a tünetek által.

A homlok legfelső részén, a hajvonalnál feltűnő pattanásokkal a legtöbben nem foglalkoznak, vagy a sampon mellékhatásának tudják be őket. Való igaz, hogy a termékek bizonyos összetevői, többek között az illatanyagok, a szilikon, az akrilátok, a különböző olajok és a kőolajszármazékok is járhatnak hasonló következményekkel. De van, hogy nem a hajápolási kencék miatt jönnek létre a bőrproblémák.

Mi okoz pattanásokat a hajvonalon?

Shab Reslan bőrgyógyász elárulta, hogy gyakran a nem megfelelő tisztítás okoz pattanásokat ezen a területen. A hajvonal melletti részt sokan kihagyják az arctisztításkor, így a sminkmaradványok, a szennyeződések, az olajok eltömítik a pórusokat, és könnyedén irritációt, gyulladásokat eredményezhetnek.

homlok pattanas 3
Fotó: jenjen42 / Getty Images Hungary

Emellett főleg nyáron az izzadás miatt is felbukkanhatnak a pöttyök. Persze a verejtékezés teljesen természetes és egészséges jelenség, így nem lehet és nem is szabad megakadályozni, de néhány aprósággal segíthetsz a bőrödön. Például jó ötlet, ha gyakran hátrafogod a hajadat, nem viselsz frufrut, és az arctisztító kendők alkalmazása is beválhat napközben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Figyelj arra is, hogy a sapkákat, kalapokat, fejpántokat rendszeresen mosd, mert az ezeken megtapadt baktériumok szintén puklikat eredményezhetnek. 

Egészségügyi problémák a háttérben

A fentieken kívül egészségügyi problémák is állhatnak a háttérben. A hajvonalon leginkább a hormonális változások okoznak pattanásokat. Az egyensúly felborulása miatt fokozódik a bőr olajtermelése, az arc zsírosabbá válik, így pattanások alakulnak ki rajta, melyek leginkább a homlokon vagy az állon észlelhetőek. 

A homlok felső része az emésztéssel és a hólyaggal van összefüggésben, így ezen szervek rendellenes működését is jelezhetik a visszatérő problémák. Érdemes ezért először az étkezésen változtatni: kerüld a cukros, szénsavas üdítőket, igyál meg naponta legalább 2,5 liter vizet, fogyassz zöld teát, és kerüld a túl nehéz, túl zsíros ételeket. Ezenkívül a rendszeres testmozgás beiktatása is sokat segíthet.

Ha a változtatások ellenére is újra és újra felbukkannak a pöttyök, érdemes kikérned bőrgyógyász véleményét, aki a vizsgálatokkal feltárhatja a háttérben húzódó okokat.

A hormonzavarok bőrtünetei

A hormonrendszer az egész szervezet működését befolyásolja, ezért ha ott adódik valami gond, akkor az sok helyen megmutatkozik. A baj viszont az, hogy ezeket a tüneteket szinte mindenki jelentéktelennek gondolja, és könnyen összetéveszti más rendellenességekkel. Hogy pontosan mi utal a férfi nemi hormonok túltengésére, ösztrogéndominanciára vagy a mellékvese-, esetleg a növekedési hormonok problémáira? A következő képeken megnézheted.

Így mutatja meg a bőr a hormonzavart - Alig van, aki felismeri a jeleket

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük