Visszatérő pattanások a hajvonalon? Nem csak a samponod okozhatja őket
Több kiváltó ok is húzódhat a homlok felső részén újra és újra felbukkanó pattanások mögött.

homlok pattanas (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Időnként szinte mindenki küzd pattanásokkal, hiszen még felnőttkorban is felbukkanhat egy-egy pötty az arcon. Ez teljesen természetes jelenség, azonban ha a puklik mindig ugyanazon a területen jelennek meg, érdemes jobban odafigyelni rájuk: ebben az esetben ugyanis általában a szervezet vagy a bőr üzen a tünetek által.

A homlok legfelső részén, a hajvonalnál feltűnő pattanásokkal a legtöbben nem foglalkoznak, vagy a sampon mellékhatásának tudják be őket. Való igaz, hogy a termékek bizonyos összetevői, többek között az illatanyagok, a szilikon, az akrilátok, a különböző olajok és a kőolajszármazékok is járhatnak hasonló következményekkel. De van, hogy nem a hajápolási kencék miatt jönnek létre a bőrproblémák.

Mi okoz pattanásokat a hajvonalon?

Shab Reslan bőrgyógyász elárulta, hogy gyakran a nem megfelelő tisztítás okoz pattanásokat ezen a területen. A hajvonal melletti részt sokan kihagyják az arctisztításkor, így a sminkmaradványok, a szennyeződések, az olajok eltömítik a pórusokat, és könnyedén irritációt, gyulladásokat eredményezhetnek.

homlok pattanas 3
Fotó: jenjen42 / Getty Images Hungary

Emellett főleg nyáron az izzadás miatt is felbukkanhatnak a pöttyök. Persze a verejtékezés teljesen természetes és egészséges jelenség, így nem lehet és nem is szabad megakadályozni, de néhány aprósággal segíthetsz a bőrödön. Például jó ötlet, ha gyakran hátrafogod a hajadat, nem viselsz frufrut, és az arctisztító kendők alkalmazása is beválhat napközben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Figyelj arra is, hogy a sapkákat, kalapokat, fejpántokat rendszeresen mosd, mert az ezeken megtapadt baktériumok szintén puklikat eredményezhetnek. 

Egészségügyi problémák a háttérben

A fentieken kívül egészségügyi problémák is állhatnak a háttérben. A hajvonalon leginkább a hormonális változások okoznak pattanásokat. Az egyensúly felborulása miatt fokozódik a bőr olajtermelése, az arc zsírosabbá válik, így pattanások alakulnak ki rajta, melyek leginkább a homlokon vagy az állon észlelhetőek. 

A homlok felső része az emésztéssel és a hólyaggal van összefüggésben, így ezen szervek rendellenes működését is jelezhetik a visszatérő problémák. Érdemes ezért először az étkezésen változtatni: kerüld a cukros, szénsavas üdítőket, igyál meg naponta legalább 2,5 liter vizet, fogyassz zöld teát, és kerüld a túl nehéz, túl zsíros ételeket. Ezenkívül a rendszeres testmozgás beiktatása is sokat segíthet.

Ha a változtatások ellenére is újra és újra felbukkannak a pöttyök, érdemes kikérned bőrgyógyász véleményét, aki a vizsgálatokkal feltárhatja a háttérben húzódó okokat.

A hormonzavarok bőrtünetei

A hormonrendszer az egész szervezet működését befolyásolja, ezért ha ott adódik valami gond, akkor az sok helyen megmutatkozik. A baj viszont az, hogy ezeket a tüneteket szinte mindenki jelentéktelennek gondolja, és könnyen összetéveszti más rendellenességekkel. Hogy pontosan mi utal a férfi nemi hormonok túltengésére, ösztrogéndominanciára vagy a mellékvese-, esetleg a növekedési hormonok problémáira? A következő képeken megnézheted.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük